Pubquizvragen algemeen

546 resultaten

Amerikaans bedrijf, opgericht in 2007 dat zogenaamde activity trackers maakt, apparaten die om de pols gedragen worden en allerlei gegevens meten zoals het aantal stappen, de hartslag, de slaapkwaliteit enzovoort. Bekende modellen zijn de Charge en de Inspire. Welk bedrijf?

Goed zo !

Popcultuur met grote D, recht van Wikipedia: Bekende dansmove, denkt u gerust even visueel mee, waarbij de danser het hoofd laat zakken terwijl arm en elleboog worden omhoog geworpen. [Enter] Faut le faire. Hoe heet die bezigheid?

Goed zo !

Deze Chinese term betekent zoveel als 'drie witten'. Het verwijst naar ogen waarvan het witte gedeelte boven of onder de iris zichtbaar is. Als het wit onder de iris zichtbaar is, zou dit duiden op een fysiek onevenwicht, zoals bij alcoholisten of drugsverslaafden. Als het wit boven de iris zichtbaar is, zou dit wijzen op een geestelijk onevenwicht, zoals bij moordenaars en psychopaten. In beide gevallen gelooft men dat mensen met dit verschijnsel ongeluk en geweld aantrekken. Onder anderen John F. Kennedy, Marilyn Monroe en Charles Manson vertoonden dit verschijnsel. Wat is die Chinese term? We vinden de term ook terug in de titel van een roman van Jef Geeraerts uit 1989.

Goed zo !

Bij deze methode van voeden, geef je je baby de eerste zes maanden uitsluitend borstvoeding. Zodra hij klaar is voor vast voedsel, geef je geen prakjes, maar normale stukken eten, zoals bv. een schoongemaakte wortel uit het vuistje. Dit voedsel gebruik je dan als bijvoeding. Zo leert de baby op een speelse wijze verschillende smaken en texturen kennen. De onderzoeker naar wie deze methode is genoemd, beweert dat baby’s zelf goed in staat zijn om aan te geven wanneer ze op vast voedsel kunnen overgaan. Maar dan moeten ze daar wel de gelegenheid toe krijgen. Hoe heet deze onderzoeker of zijn methode?

Goed zo !

Tijdens zijn gesmaakte 'Great Continental Railway Journeys' maakte Michael Portillo graag en veelvuldig gebruik van de 'Continental Railway Guide'. Die gids werd in 1847 voor het eerst gepubliceerd door de man die er zijn naam aan gaf. De Britse heer in kwestie was een cartograaf, drukker en publicist die zich ging toeleggen op de uitgave van gedetailleerde reisgidsen en tijdstabellen voor treinreizen op het ganse Europese continent. Die eerste editie telde al zo'n 1.000 pagina's met naast een boel tijdstabellen ook een verwijzing naar allerhande hotels en andere toeristische wetenswaardigheden. Naam van die man en dus van de gelijknamige treingidsen.

Goed zo !
Pubquiz vraag Auto 5889
© Darkone

Een automerk uit de voormalige Duitse Democratische Republiek. De merknaam, naar het gelijknamige kasteel bij Eisenach, was samen met Trabant en Barkas een onderdeel van Industrieverband Fahrzeugbau. De modellen 311, 312, 313 en 353 werden aangedreven door een driecilinder tweetaktmotor. Vanaf 1988 werd een door Volkswagen ontwikkelde viercilindermotor gebruikt in het model 1.3. Op 9 november 1989 viel de Berlijnse Muur en op 14 april 1991 werd de productie stopgezet. Welke automerk zoeken wij?

Goed zo !

We zoeken een subgenre van fantasie of fictie. De term verwijst naar verhalen die zich afspelen in een tijd dat stoom nog de primaire krachtbron was. Het kan echter ook elementen van sciencefiction bevatten, zoals futuristische uitvindingen en machines, of echt bestaande machines (zoals computers) die in deze verhalen veel eerder worden uitgevonden dan in werkelijkheid. Welke term zoeken we?

Goed zo !

Deze Russische krant verscheen voor het eerst in 1912 en werd de officiële krant van de Sovjet Republiek van 1917 tot 1991. Deze krant, "Pravda" genaamd, verschijnt nu nog dagelijks met een oplage van ongeveer 100.000 exemplaren. Wat betekent het Russische woord "Pravda" in het Nederlands?

Goed zo !
Pubquiz vraag Vissen 5862
© Ingerwilms

In plaats van wekkerkettingen die over de zeebodem slepen, zoals bij de gangbare boomkorvisserij, wordt bij deze techniek de vis opgeschrikt door stroomstootjes die worden afgegeven via strengen van elektroden. Hoe is de naam van deze, in Europese wateren, verboden vistechniek?

Goed zo !
Pubquiz vraag Griekenland 5854

Op 24 juli 2018 werd heel Europa opgeschrikt van de afschuwelijke beelden die we in de journaals te zien kregen van een klein toeristisch dorpje in Griekenland. Een bosbrand, hoogst waarschijnlijk aangestoken, veegde op enkele minuten tijd een gans dorp van de kaart. Er vielen tientallen doden, waaronder 1 Belg. Graag de naam van dit dorp.

Goed zo !
Pubquiz vraag Algemeen 5824
© Seattle City Council

Deze stopgigant is de grootste winkel van de wereld en uitgegroeid tot een van de machtigste bedrijven van de wereld. De grote baas Jeff Bezos is hierdoor de rijkste man van de wereld geworden. Hoe is de naam van zijn bedrijf?

Goed zo !
Pubquiz vraag Arabië 5811
© Pir6mon

Een Arabische markt bevindt zich vaak in open lucht, maar in een iets groter dorp of stad is deze vaak ook overdekt. Veel handelaars proberen hun producten aan de man te brengen volgens methodes die heel anders zijn dan bij ons, want de prijzen worden vaak door onderhandeling vastgesteld. Hoe is de naam van zo'n typische Arabische markt?

Goed zo !
Pubquiz vraag Honden 5801
© Steffen Heinz

Voor de meeste baasjes en hun hond is het een vorm van ontspanning, maar er bestaan ook kampioenschappen van. De hond moet in zo'n kort mogelijke tijd een parcours afleggen met hindernissen. Wat is de Engelse benaming van deze hondensport?

Goed zo !

Deze universiteit werd gesticht in 1636 en is vernoemd naar de predikant die de universiteit 800 Engelse Ponden en zijn volledige bibliotheek naliet.
Hoe is de naam van deze particuliere universiteit, de oudste van de Verenigde Staten, en is gevestigd in Cambridge, Massachusetts?

Goed zo !
Pubquiz vraag Algemeen 5784

Augustus 2019 was een topmaand voor deze Youtuber. Niet alleen is hij getrouwd, maar heeft hij ook de kaap van 100.000.000 abonnees op Youtube als eerste bereikt. Wat is de alias van deze Zweed, Felix Kjellberg?

Goed zo !