Pubquizvragen algemeen

548 resultaten

Pubquiz vraag Wapens 8118
© Keitsist

Eind 19e eeuw werden voor het eerst kogels vervaardigd door een Britse legermunitiefabrikant in een plaatsje nabij Calcutta. Deze kogels fragmenteerden bij een impact en zorgden voor zware verwondingen bij mens en dier. Het gebruik van fragmenterende kogels werd in 1899 verboden door de Vredesconferentie van Den Haag. Maar ondanks dit verbod werden deze toch nog gebruikt in WO I. Als je weet in welk stadje in India deze vervaardigd werden dan ken je ook de naam van deze kogel. Dewelke?

Goed zo !
Pubquiz vraag Actrices 8117

Deze Hongaars-Amerikaanse actrice werd met de voornaam Sari geboren. Om haar acteerprestaties staat ze niet zozeer bekend, maar wel om haar schoonheid, negen huwelijken, liefde voor juwelen en haar scherpe tong. Een bekend citaat van haar is: “When you get married and get divorced, you must give back the ring, but keep the stone." Ze overleed op 18/12/2016 en werd net geen 100 jaar. Onder welke artiestennaam kennen we deze actrice?

Goed zo !
Pubquiz vraag Algemeen 8109

Welke organisatie publiceert elk jaar The State of the World’s Children, een onderzoeksrapport aangaande belangrijke thema’s met betrekking tot kinderen?

Goed zo !
Pubquiz vraag Algemeen 8097

Met welk hard witgekleurd materiaal duidt men de 14e en de 62e huwelijksverjaardag aan?

Goed zo !
Pubquiz vraag Algemeen 8090

Wij zeggen gewoon 2e Kerstdag. Maar welke naam gebruiken de Britten voor deze dag?

Goed zo !
Pubquiz vraag Algemeen 8069

We zijn op zoek naar een type fijn aardewerk met blauwe decoratie. Het ontstond aan het einde van de 16e eeuw als goedkoop alternatief voor het blauwwitte Chinese porselein. De Koninklijke Porceleyne Fles, is de enige overgebleven aardewerkfabriek uit de 17e eeuw waar nog steeds dit aardewerk wordt gefabriceerd, al heeft de fabriek vandaag een andere naam. Hoe heet dit type aardewerk?

Goed zo !
Pubquiz vraag Algemeen 8030

In het begin van de 19e eeuw was er in Engeland een sociale beweging die zich verzette tegen industriële en technologische vooruitgang. Het was een zeer diverse beweging die niet centraal geleid werd en in feite haaks stond op hetgeen met haar naam bedoeld wordt. Geef de naam van deze beweging met vooral aanhang onder ambachtslieden en kleine boeren, die machines in fabrieken gingen saboteren en vernielen.

Goed zo !
Pubquiz vraag Cuba 8003

Sedert 1898 is er op het Cuba een Amerikaanse marinebasis gevestigd. Het gebied wordt door de VS gepacht van Cuba en de controle van de VS over het Cubaanse grondgebied is niet populair bij de Cubanen. Wat is de naam van dit gebied waar zich nog altijd een omstreden gevangenenkamp bevindt?

Goed zo !
Pubquiz vraag Algemeen 8001

Wij zoeken de wetenschap die zich bezighoudt met de studie naar het ontstaan, de ontwikkeling en de beschrijving van wapens van families en instellingen. Zij verwijst onder meer naar de gewoonte die in Europa in de 12e eeuw is ontstaan om wapenuitrustingen van ridders te versieren met symbolische voorstellingen. Geef de van het Latijn afgeleide naam voor deze wetenschap.

Goed zo !
Pubquiz vraag Dans 7995

Van oorsprong is deze dans een volksdans. Het is een sprongdans die vaak samen met een rustigere geschreden dans werd genomen. De dans verspreidde zich aan tal van Europese hoven en in de 16e eeuw was hij populair in heel West-Europa. Welke dans waarop ondertussen veel variaties beschreven zijn, zoeken we?

Goed zo !
Pubquiz vraag Algemeen 7960

De op twee na oudste vliegtuigmaatschappij ter wereld bevindt zich in Australië. Zij is daar tevens de grootste en is er de nationale luchtvaartmaatschappij. In 1993 is het gefusioneerd met Australian Airlines en heeft een uitgebreide dienstregeling tussen alle Australische hoofdsteden en veel internationale trajecten. Geef de afgekorte naam van deze vliegtuigmaatschappij.

Goed zo !

Voor deze vraag kunnen de bandieten onder de quizzers hun hartje ophalen. We zijn namelijk op zoek naar een term die in het criminele milieu voorkomt. Men gebruikt de term voor een specifiek type inbraak bij een bank, juwelier of een ander bedrijf waarbij men zich met een auto, shovel of ander zwaar voertuig toegang verschaft tot het gebouw. Met het gebruikte voertuig, vrijwel altijd gestolen, wordt door de gevel gereden. Vervolgens worden waardevolle spullen uit de winkel gehaald en vluchten de daders met de buit. Welke term zoeken we?

Goed zo !
Pubquiz vraag Hitler 7907

Slobodan Praljak is een naam die jullie misschien nog kennen uit de shotjesbar van het Joegoslaviëtribunaal. Na zijn verdict nam hij een giftige substantie die nogal populair is bij suïcidale oorlogsmisdadigers. Voor hem na een zeker Hitler A ook deze stof om zelfmoord te plegen. Officieel spreekt men over Kaliumcyanide. Maar wat is de meer gangbare naam voor dit goedje?

Goed zo !
Pubquiz vraag Algemeen 7903

Een kentekenplaat of een nummerplaat zoals ze dat in Vlaanderen zeggen heeft een unieke landencode. Zo is die voor België BE, voor Nederland NL en voor Duitslands DE. Wat is echter de landencode van een nummerplaats uit Fiji?

Goed zo !
Pubquiz vraag Algemeen 7894

We zoeken de naam van specifiek fietsgereedschap. Het gereedschap is een soort steeksleutel. Hij dient om de speling voor de kogellagers van de wielen van een fiets af te stellen. De kogellagers zitten geklemd in een loopvlak dat zich bevindt tussen de naaf en zaken die op de as van het wiel zijn geschroefd. Met dit gereedschap kan de speling voor de kogellagers worden geregeld

Goed zo !