Pubquizvragen geneeskunde en lichaam

152 resultaten

Pubquiz vraag Geneeskunde en lichaam 4848

Dit kasteeltje met de leuke naam Schloss Ambras in Innsbruck heeft een heel specifieke collectie ‘kunst’: een rariteitenkabinet met onder meer portretten van vampier- en weerwolfachtigen. Niet zo vreemd, want het syndroom van Ambras verwijst ook naar mensen met overmatige beharing, maar dan in een specifieke variant, aangeboren en met zogenaamd lanugohaar. Mensen die aan dit weerwolfsyndroom leden, konden vroeger wel terecht in het circus. U kent de voorbeelden wel. Of ze gingen meespelen in Star Wars. Maar wat is de algemene wetenschappelijk naam voor de aanwezigheid van overbeharing? U mag zelfs antwoorden met de vrouwelijke variant, waarbij de vrouw behaard geraakt volgens het mannelijke beharingspatroon. Die term past op precies dezelfde manier in de link.

Goed zo !
Pubquiz vraag Geneeskunde en lichaam 4824

Bij deze vraag zijn we op zoek naar de Engelstalige term voor een plaats. En niet zomaar een plaats: het gaat om een plaats in het vrouwenlichaam waarvan nog steeds niet met zekerheid gezegd kan worden of ze effectief bestaat of niet. Deze ‘mysterieuze’ plaats zou zich in de schede bij het schaambeen bevinden en vrouwen een ander soort orgasme bezorgen.

Goed zo !
Pubquiz vraag Geneeskunde en lichaam 4774

Het os quadratum is een bot dat deel uitmaakt van de schedel bij de meeste viervoeters, alsook bij de mens. Het bevindt zich in de schedel en is een onderdeel van het kaakgewricht. Wat is de Nederlandse naam van dit bot? Op de afbeelding letter Q.

Goed zo !
Pubquiz vraag Geneeskunde en lichaam 4686

Hier zien we het orgaan thymus dat bij kinderen en andere jonge zoogdieren te vinden is tussen het borstbeen en de luchtpijp. Het is sterk ontwikkeld bij kinderen, maar verschrompelt na de puberteit. Welk orgaan zoeken we. Bij het kalf wordt dit op restaurant geserveerd als lekkernij?

Goed zo !

Welk orgaan van het menselijk lichaam is omgeven door een dubbel vlies, de pleura. Het rechter deel van het orgaan bestaat uit drie kwabben het linker slechts uit twee.

Goed zo !
Pubquiz vraag Geneeskunde en lichaam 4555

We zoeken de naam van een psychologisch verschijnsel dat kan optreden tijdens een gijzeling en waarbij de gegijzelde sympathie voor de gijzelnemer krijgt. De benaming dateert al uit 1973 en kwam onlangs weer sterk op de voorgrond nav de Netflix-serie La Casa Del Papel.

Goed zo !
Pubquiz vraag Geneeskunde en lichaam 4529

We zoeken de andere naam voor rectum, het laatste deel van de dikke darm. Hier verzamelt de ontlasting zich, om vervolgens via de anus het lichaam te verlaten. Het is bij mensen 15 à 20 cm lang en heeft een S-vorm.

Goed zo !
Pubquiz vraag Geneeskunde en lichaam 4485

Wat is een synoniem voor stofwisseling? Het woord komt uit het Grieks en betekent dus verandering of omzetting. Het is het geheel van biochemische processen dat plaatsvindt in de cellen van organismen. Enzymen spelen bij deze omzettingen een centrale rol.

Goed zo !
Pubquiz vraag Latijn 4465

Wat is de medische term voor het consumeren van niet-eetbare dingen zoals aarde, haar, stenen of munten. Ook het eten van grote hoeveelheden onbewerkt, ongekookt of rauw voedsel valt onder die term, bijvoorbeeld rauwe eieren, rauwe aardappelen, ijs, ongekookte rijst, meel, zout, suiker enz. De patiënten vertonen geen afkeer van gewoon voedsel. De naam die we zoeken komt van de Latijnse naam voor ekster,een vogel die ook bijna alles eet.

Goed zo !
Pubquiz vraag Latijn 4443

Een korte medische vraag: Wat is de Latijnse benaming voor de knieschijf?

Goed zo !
Pubquiz vraag Geneeskunde en lichaam 4406

Onder welke merknaam is het geneesmiddel Alprazolam beter bekend? De voornaamste toepassing van het geneesmiddel, dat geproduceerd wordt door Pfizer, is de behandeling van paniek- en angststoornissen.

Goed zo !
Pubquiz vraag Geneeskunde en lichaam 4389

Wat is de officiële term voor onbetaalde, langdurige zorg voor chronisch zieken, gehandicapten en hulpbehoevenden door naasten zoals familieleden, vrienden, kennissen en buren? Kenmerkend is de reeds bestaande persoonlijke band tussen de zorger en de verzorgde.

Goed zo !

Ik ben op zoek naar de seksueel overdraagbare aandoening, waarbij één van de verschijnselen het afscheiden van geelgroen pus is. Vandaar dat de andere benaming van deze ziekte ook wel 'druiper' is.

Goed zo !
Pubquiz vraag Geneeskunde en lichaam 4193

Van welke plant wordt het snoeisel ingezameld omdat het een belangrijke grondstof bevat voor de aanmaak van kankerbestrijdende geneesmiddelen? De grondstof Paclitaxel winnen ze uit sommige soorten van deze plant.

Goed zo !
Pubquiz vraag Geneeskunde en lichaam 4100

Voor deze vraag zijn we op zoek naar een huidinfectie met de wetenschappelijke naam erysipelas. Deze infectie wordt veroorzaakt door een streptokokkenbacterie. Op een intacte huid is deze bacterie onschuldig, maar via kleine wondjes kan de bacterie zich verspreiden in het onderhuidse weefsel en zo een acute infectieuze reactie veroorzaken. Zo’n wondje kan een eenvoudige schram zijn, een eerder letsel of een schimmelinfectie tussen de tenen. De huidinfectie zit meestal ter hoogte van het been en wordt vooral gekenmerkt door een glanzend rode huid die pijnlijk, warm en dik aanvoelt. De infectie kan ook koorts met zich meebrengen. Graag horen we van jullie de meer bekende naam voor deze huidinfectie.

Goed zo !