Quiz KBO Ename 2019

Quizronde 1: Ronde 1

Organisatie quiz: KBO Ename

Aantal ronden: 9

Aantal vragen: 130

Moeilijkheid: 90.04 %

We zoeken de naam van dit Vlaams kookprogramma dat in 1992 voor het eerst werd uitgezonden op TV1. Het programma werd gepresenteerd door Felice Damiano en Herwig Van Hove?

Goed zo !
Pubquiz vraag Eten en drinken 4423

We zoeken een handelsnaam voor dranken. Het is een merk van The Coca-Cola Company. In Centraal-Europa wordt het merk verkocht als Cappy, in Duitsland staat het bekend onder de naam Fruitopia. Het was in de Verenigde Staten het eerste bedrijf dat geconcentreerd sinaasappelsap verkocht.

Goed zo !

We zoeken de naam van een internationaal evenement dat huishoudens en bedrijven oproept om de verlichting en andere elektrische apparatuur in hun huis voor 1 uur te doven om energiebesparing te promoten en de koolstofdioxide-uitstoot te verminderen.
Het evenement wordt gesponsord door het Wereld Natuur Fonds in Australië en zal dit jaar doorgaan op zaterdag 30 maart.

Goed zo !
Pubquiz vraag Wetenschap 4425

We zoeken de naam van een oude oppervlaktemaat. Het verwijst naar de oppervlakte grond die een boer met behulp van een os en een ploeg normalerwijze in 24 uren kon ploegen, dit is ongeveer één derde van een hectare of ongeveer 3300 m². In Ename is er een straat waarin deze oppervlakte maat in voorkomt.

Goed zo !

We zoeken de naam van een Nederlandstalig dagblad die in 1978 als voortzetting van de opgedoekte socialistische partijkranten Volksgazet en Vooruit ontstond. De eerste hoofdredacteur was voormalig studentenleider en journalist Paul Goossens. De krant gebruikt momenteel de slogan ‘meer inzicht meer zalm’

Goed zo !
Pubquiz vraag Boeken 4427

We zoeken de debuutroman van Gerard Reve, gepubliceerd in 1947. Het boek is één van de belangrijkste boeken uit de Nederlandse literatuur. Het is klassiek geworden als de aangrijpende beschrijving van de saaiheid die Nederland in de naoorlogse jaren beheerste. In Frits van Egters weerspiegelt zich de jeugd, die zijn leven ziet verlopen in zinloosheid, ééntonigheid en eenzaamheid. Humor en de hoop dat er toch een hoger en groter Iets bestaat, houden hem op de been. Het boek is in 1989 verfilmd.

Goed zo !
Pubquiz vraag Vlaamse film 4428

Wat is de titel van deze Sinterklaasfilm, geregisseerd door Stijn Coninckx en Hugo Matthysen? De film was vanaf eind oktober in de zalen te zien. Wanneer Sinterklaas en Zwarte Piet 's nachts over de daken wandelen, worden ze opgeschrikt door vreemd nachtelijk lawaai: van belgerinkel tot knallende ballonnen en zelfs een drumstel. De hele stad ligt nacht na nacht wakker en de inwoners zijn boos op de Sint, omdat ze denken dat hij het kabaal veroorzaakt. Héél toevallig baat de gewiekste zakenvrouw Frutselia een winkeltje uit met speciale slaapmiddeltjes, dat sinds het nachtlawaai wel erg goed draait. Sinterklaas is heel triest dat de mensen boos zijn op hem. Er zit maar één ding op: de Sint moet zijn onschuld bewijzen.

Goed zo !

We zoeken de andere naam voor mollusken, een stam van ongewervelde dieren met een zacht lichaam. Er bestaan wel 200 000 soorten. De bekendste zijn de slakken en de inktvissen. De meeste leven in de zee. Het lichaam van de dieren bestaat uit 3 delen : de voet, het lichaam en een soort mantel eromheen. Meestal hebben de dieren er nog een schelp om heen. De studie die zich bezighoudt met deze dieren wordt malacologie genoemd.

Goed zo !

Wat is de naam van deze Finse voetballer die doorgaans als verdediger speelt. Hij tekende in juli 2016 een contract tot medio 2019 bij Werder Bremen, dat hem overnam van Sampdoria. Hij debuteerde in 2008 in het Fins voetbalelftal, waarvan hij later aanvoerder werd.

Goed zo !
Pubquiz vraag Uitvinders 4431

Wat is de naam van deze Amerikaan die bekend is geworden als uitvinder van het vulkaniseren van rubber waarvoor hij in 1844 een octrooi ontving?

Goed zo !
Pubquiz vraag Boeken 4432

Wat is de naam van een reeks misdaadromans van de Zweedse journalist en schrijver Stieg Larsson. De reeks omvat de volgende delen:

  • Mannen die vrouwen haten
  • De vrouw die met vuur speelde
  • Gerechtigheid

Goed zo !

We zoeken de naam van deze Amerikaanse komische, stomme film uit 1923 met Harold Lloyd in de hoofdrol. Dankzij de beroemde scène waar hij hoog boven de grond aan een klok hangt, is het Lloyds bekendste film geworden.

Goed zo !

Wat is de naam van één van de vroegst bloeiende planten in de tuin? Vanaf januari verschijnen reeds de eerste witte bloemen. De planten staan het liefst op een beschaduwde grond en worden zo'n 25cm hoog. Het is een bolgewas dat zich uitstekend laat verwilderen.

Goed zo !
Pubquiz vraag Schilders 4435

Het schilderij ‘de volharding der herinnering‘ is het sleutelwerk in de moderne kunst en waarschijnlijk het meest bekende werk van het surrealisme. De smeltende klokken zijn een icoon geworden voor het werk van de kunstenaar die we zoeken. Wat is de naam van die kunstenaar?

Goed zo !

Wat is de naam van dit Belgische merk van polshorloges?

Goed zo !
Pubquiz vraag Taal 4437

Wat is de Franstalige naam voor de bordjesman of bordjesvrouw met het krijtje die de tijdsverschillen aanduidt?

Goed zo !
Pubquiz vraag Atletiek 4438

Usain Bolt loopt op de WK atletiek in Berlijn van 2009 een onvoorstelbaar wereldrecord op de 100 meter. Wat is die tijd?

Goed zo !
Pubquiz vraag Bieren 4439

Wat is de naam van dit Belgisch biermerk, gebrouwen door AB InBev te Leuven.? Het bier heeft een eigen, karakteristieke lichte amberkleur. Het heeft een alcoholpercentage van 4,5 %.

Goed zo !
Pubquiz vraag Aardrijkskunde 4440

Lange tijd was dit het land waar het laatste Nieuwjaar werd gevierd, namelijk om 12:00 uur Nederlandse tijd. Het eiland besloot echter om per 29 december 2011 over te stappen van de oostelijke naar de westelijke kant van de datumgrens. Dit betekent dat er een dag werd overgeslagen: 30 december kwam dat jaar op het eiland niet voor, want na 29 december 2011 volgde direct 31 december 2011. Deze wijziging vergemakkelijkte het zakendoen met de voornaamste handelspartners Australië en Nieuw-Zeeland, die beide al aan de andere kant van de datumgrens lagen. Wat is dus de naam van het land die vooral om economische redenen een dag oversloeg in 2011? Op het scherm zien jullie ook de vlag van het land dat we zoeken.

Goed zo !