Pubquizvragen geschiedenis

473 resultaten

Pubquiz vraag Wapens 6089
© Paul Hermans

Een historische vraag: Wapenkunde. We zoeken een wapen dat de Vlamingen tijdelijk gered heeft tijdens de Guldensporenslag. Het is een stok met een ijzeren pin waar zowel mee gestoken als geslagen kon worden. Welk wapen?

Goed zo !
Pubquiz vraag Geschiedenis 6068

Deze onfortuinlijke man geboren in 1925 is één van de slachtoffers van Belgisch wanbeleid in Congo. Hij was de eerste democratisch verkozen premier van Congo onder president Kasavubu. Niet veel later, in de winter van 1961, werd hij in kouden bloede geëxecuteerd. Wat is zijn naam?

Goed zo !
Pubquiz vraag Ierland 6022
© Payton Walton

We zoeken de Engelstalige naam die in Noord-Ierland wordt gebruikt voor 30 januari 1972, de dag waarop in het stadsdeel Bogside van Derry veertien ongewapende jongens en mannen werden neergeschoten door Britse soldaten na een vreedzame, maar door de Britten verboden, demonstratie voor de burgerrechten.Het wordt vaak aangeduid als het escalatiepunt van de dertigjarige burgeroorlog (The Troubles) die in Noord-Ierland plaatsvond. Wat is de Engelstalige naam voor deze verschrikkelijke dag?

Goed zo !
Pubquiz vraag Geschiedenis 6005

B. Voor de B-vraag zoeken we de bibliotheek van een Hongaarse koning die regeerde van 1458 tot 1490. De bibliotheek was in haar tijd de meest uitgebreide bibliotheek ten noorden van de Alpen en in Italië werd ze alleen maar door de bibliotheek van het Vaticaan overtroffen. Na de dood van de koning bleef de bibliotheek nog enkele decennia bestaan. De troonopvolgers verwaarloosden de bibliotheek echter. Toen de Ottomanen Boeda in het jaar 1541 innamen, verdween de bibliotheek voor 150 jaar uit de geschiedenis en leefde alleen in het collectieve geheugen van de Hongaren verder. Wat men in het jaar 1686 bij de bevrijding van Boeda vond, waren slechts ruïnes. Hoe heet nu deze legendarische bibliotheek? Met de naam van die Hongaarse koning zijn wij ook tevreden.

Goed zo !
Pubquiz vraag NAZI Wereldoorlog 2 5920
© Bundesarchiv

Prominent nazi-ambtenaar die leefde van 1900 tot 1945. Hij werd het hoofd van de partijkanselarij en privésecretaris van Adolf Hitler. Zo had hij veel macht binnen het Derde Rijk doordat hij de toegang tot de führer controleerde en de activiteiten regelde van mensen die dicht bij Hitler stonden.

Goed zo !
Pubquiz vraag Schotland 5913
© Paul Hermans

Op 13 februari 1692 vond er een slachtpartij plaats in de Schotse Highlands, naar aanleiding van de troonswisseling in Groot-Brittannië. De Campbell-clan richtte het bloedbad aan onder de MacDonalds omdat die Willem III van Oranje niet snel genoeg als koning zouden hebben erkend. Achtendertig mannen van de MacDonald-clan werden gedood. Gevluchte MacDonalds werden achternagezeten en afgemaakt. Nadat hun huizen in brand waren gestoken, kwamen veertig vrouwen en kinderen om door ontberingen. De Campbells bleven allen ongedeerd. George R.R. Martin haalde uit dit bloedbad inspiratie voor de befaamde 'Red Wedding' van Game of Thrones. Het bloedbad is genoemd naar de vallei waar het plaatsvond. Naam van deze vallei of van dit bloedbad?

Goed zo !
Pubquiz vraag Geschiedenis 5904

Eduard Teach was een Engelsman, geboren te Bristol in 1680, die werkloos zijn dagen vulde met gokken en drinken. In 1716 ging hij met 18 man aan boord van een sloep en kaapte hij vissersboten. Onder welke bijnaam is deze piraat, Eduard Teach, beter bekend?

Goed zo !
Pubquiz vraag Romeinen 5895

We zoeken de naam van de Romeinse centurion die Jezus tijdens de kruisiging met een speer doorboorde. De man werd later heilig verklaard, en rond de speer ontstond nog een hele mythologie. Het wapen zou immers allerlei magische krachten bezitten, overgedragen door het bloed van Christus. Vandaar dat schrijvers de levensloop van deze Romein verder uitdachten en hem allerlei wonderen toedichten. De punt van zijn speer zou in de Sint Pietersbasiliek in Rome bewaard worden, maar is niet tentoongesteld. Fantasten vertellen graag dat de speerpunt ingemetseld zit in het standbeeld dat Lorenzo Bernini van deze centurion maakte. Hoe heet die Romein?

Goed zo !
Pubquiz vraag Geschiedenis 5885

Deze generaal tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog had zich onderscheiden als held van de revolutie tijdens de veldslagen bij Fort Ticonderoga en bij Saratoga. Later in de oorlog, onder andere door zijn tegenstand tegen de alliantie met Frankrijk en persoonlijke financiële problemen keerde hij zich tegen de Amerikanen. Voor een bedrag van £ 20.000 sloot hij zich bij de Britten aan. Zijn landverraad zou hem verder niet zo veel opbrengen. De Britten vertrouwden hem nooit helemaal, en hij stief in 1801 als een arme en gebroken man. Zijn naam is in de Verenigde Staten tegenwoordig een synoniem voor landverrader. Hoe heet deze Amerikaanse militair?

Goed zo !
Pubquiz vraag Geschiedenis 5878

Bekendere (Engelstalige) naam van Thathanka Iyotake (1831 – 1890), een opperhoofd van de Hunkpapa Sioux indianenstam?

Goed zo !
Pubquiz vraag Geschiedenis 5866

Napoleon Bonaparte werd geboren op Corsica en overleed op het eiland Sint-Helena. Naar welk eiland in de Middellandse zee werd Napolien voor de eerste keer verbannen in 1813, na zijn nederlaag in de slag bij Leipzig?

Goed zo !
Pubquiz vraag Geschiedenis 5858

Elisabeth in Beieren werd geboren in München in 1837. Ze was prinses van Beieren uit het huis Wittelsbach. Reeds vroeg in haar leven, kreeg ze door haar zacht karakter een bijnaam, waarmee ze later zelfs veel van haar brieven tekende. Welk was de koosnaam van deze Oostenrijkse keizerin?

Goed zo !
Pubquiz vraag Wereldoorlog 2 NAZI 5841

De man die op de foto ziet, werd geboren in Berlijn in 1891. Hij werd onder Hitler bevelhebber van de Duitse U-boten, en kreeg in 1943 de leiding over de ganse Duitse marine. Na de zelfmoord van Hitler in april 1945, werd hij diens plaatsvervanger en tekende op 9 mei de onvoorwaardelijke overgave van het Duitse Rijk. Wat is de naam van deze man?

Goed zo !
Pubquiz vraag Egypte 5821

De grootste ontdekking van vorige eeuw was ongetwijfeld de ontdekking van het graf van farao Toetanchamon. De ontdekker van graf nummer DK 62, was Howard Carter, die gefinancierd werd door de Engelse Lord Carnavon. Op welke plaats in Egypte, waar ook nog andere graven van faraos werden ontdekt, werd Toetanchamon rond 1330 V.C. begraven?

Goed zo !
Pubquiz vraag Japan 5805

De Japanse titel die we zoeken betekent letterlijk 'begeleider die de barbaren verslaat', en was oorspronkelijk de titel voor een Japanse opperbevelhebber en alleenheerser.
Het is ook de naam van een roman uit 1975 van de Britse schrijver James Clavell over de avonturen van de Engelse stuurman Blacktorn.
Wat is de naam van deze historische Japanse titel?

Goed zo !