Pubquizvragen geschiedenis

474 resultaten

Pubquiz vraag Japan 5805

De Japanse titel die we zoeken betekent letterlijk 'begeleider die de barbaren verslaat', en was oorspronkelijk de titel voor een Japanse opperbevelhebber en alleenheerser.
Het is ook de naam van een roman uit 1975 van de Britse schrijver James Clavell over de avonturen van de Engelse stuurman Blacktorn.
Wat is de naam van deze historische Japanse titel?

Goed zo !
Pubquiz vraag Nederland 5803
© Raimond Spekking

Nederland bezit een wereldwonder van de moderne tijd.

Na de zware overstromingen van 1953 in België en Nederland, begonnen de Nederlanders met het bouwen van een reeks immense dijken. Deze ongelooflijke prestatie van de mens tegen de natuur werd uitgeroepen tot een wereldwonder van de moderne tijd. Onder welk naam staan deze werken in de geschiedenis van Nederland?

Goed zo !
Pubquiz vraag Geschiedenis 5751
© Nicholas Pocock

Welke was, op 21 oktober 1805, de belangrijkste zeeslag tijdens de Derde Coalitieoorlog tussen het Verenigd Koninkrijk en het Franse keizerrijk van Napoleon? Deze overwinning van de Britten had gevolgen tot ver in de twintigste eeuw.

Goed zo !
Pubquiz vraag Geschiedenis 5750
© Myrabella

Op 14 oktober 1066 vochten Willem II van Normandië en koning Harold II een slag uit. De naam van de slag verwijst naar een plaats, maar eigenlijk werd de slag 10 km noordwestelijker uitgevochten, waar nu de plaats Battle ligt.

Goed zo !
Pubquiz vraag Wereldoorlog 1 5660

Wie tekende aan Franse zijde de wapenstilstand van de Eerste Wereldoorlog?

Goed zo !
Pubquiz vraag Geschiedenis 5627

De Eburonen waren ten tijde van Caesar een beruchte volksstam die omstreeks 54 voor Christus Het Romeinse rijk aardig toetakelde onder leiding van hun meest bekende leider en koning. Wie was die koning?

Goed zo !
Pubquiz vraag Rampen 5569

In 2017 kon u Kraftwerk gaan bewonderen in de Koningin Elizabethzaal in Antwerpen. In de clip van hun nummer Radio-Activity passeren plaatsnamen de revue waar zich kleine tot grote kernrampen hebben plaatsgevonden. Tsjernobyl, Sellafield, Hiroshima, Fukushima... om er enkele te noemen. Wij zoeken de stad die in een adem genoemd wordt met de meltdown die in 1979 in de Three Mile Island kerncentrale plaatsvond.

Goed zo !
Pubquiz vraag Geschiedenis 5518
© GaHetNa (Nationaal Archief NL)

In 2018 was het 60 jaar geleden dat Koning Boudewijn naar Congo ging om het onafhankelijk te verklaren. Joseph Kasavubu was de eerste president van Congo. Maar de echte macht lag bij de eerste minister. Weten jullie nog wie de aller eerste leider van Congo was? Op 17 januari 1961 werd hij vermoordt.

Goed zo !
Pubquiz vraag Auto 5509
© Ganz-volkswagen

De auto heeft in ons leven al een verre en rijke geschiedenis. Reeds in de 18de eeuw waren er al de voorlopers van wat later de eerste stoomauto's zouden worden. Ferdinand Porsche en Josef Ganz hadden in 1922 al de plannen opgevat om samen een automerk uit de grond te stampen. Weten jullie welk merk?

Goed zo !
Pubquiz vraag Nederland Rampen 5463

In Nederland vond er ooit een watersnoodramp plaats die de aanleiding gaf voor de ontwikkeling van de Deltawerken. De ramp werd veroorzaakt door een stormvloed in combinatie met springtij. 1835 mensen lieten het leven. Velen werden onder andere al zwemmend, met een touw rond hun middel, gered uit hun huizen. In welk jaartal vond deze ramp plaats?

Goed zo !
Pubquiz vraag NAZI 5375

We zijn op zoek naar de grootste zeppelin ooit gebouwd. Oorspronkelijk zou dit 'groot zwevend paleis' gevuld worden met onbrandbaar Helium, maar door een leveringsprobleem vanuit de Verenigde Staten werd uiteindelijk toch gekozen voor waterstofgas als drager. Het luchtschip kende zijn laatste vlucht van Frankfurt (DE) naar Lakehurst (VS) onder leiding van kapitein Max Pruss.

Goed zo !
Pubquiz vraag Geschiedenis 5349

Moest dit een Chiro-quiz zijn, zouden we u al doen zweten door te vragen welke vulkaan verantwoordelijk was voor de vernietiging van Pompeï en Herculaneum. Wij schatten jullie echter wat hoger in en hopen dat jullie ook weten in welk jaartal dat gebeurde. Voor onze inmiddels bezwete vrienden van de Chiro: we hebben het hier over de Vesuvius.

Goed zo !
Pubquiz vraag Geschiedenis 5348

In 1568 zette Willem van Oranje de aanval in met een bevrijdingsleger van huurlingen en startte daarmee de Tachtigjarige Oorlog. In welke munteenheid moest Willem toen zijn huurlingen betalen in Nederland?

Goed zo !
Pubquiz vraag Geschiedenis 5247

Dit plan betekende het begin van de revolutie in de Europese betrekkingen: de EGKS: De europese Gemeenschap voor Kolen en Staal. Dit zou later groeien tot de Europese Unie. De naam van dit plan verwijst naar één van de creatieve breinen erachter… Hoe heet dit plan?

Goed zo !
Pubquiz vraag Wereldoorlog 1 5245

Voor deze vraag keren we 100 jaar terug. Woodrow Wilson was de president van de V.S. tijdens Wereldoorlog I. Maar hoe heette de Franse premier tijdens het einde van de Groote Oorlog? Deze radicale politicus voerde mee de onderhandelingen die leidden tot Het Verdrag van Versailles.

Goed zo !