Pubquizvragen geschiedenis

473 resultaten

Pubquiz vraag Geschiedenis 4378

Op 1 mei 2011 voerden de VS een militaire missie uit waarbij men Osama Bin Laden uitschakelde in zijn schuilplaats in Pakistan. De codenaam van deze missie was de naam van een Noord-Amerikaanse indianenleider, behorende tot de stam van de Apaches, uit de 19de eeuw. Wat was de naam van deze militaire missie?

Goed zo !
Pubquiz vraag Rusland 4375

In 1985 probeerde Michail Gorbatsjov de planeconomie van de Sovjet-Unie weer op de rails te krijgen door openheid en staatkundige en economische hervormingen in te voeren in Rusland. De staatkundige en economische hervormingen kennen we onder de naam perestrojka, maar wat is het Russische woord voor openheid?

Goed zo !
Pubquiz vraag Geschiedenis 4346

Hoe heette de Franse advocaat en staatsman, die tijdens de Franse Revolutie de bijnaam 'de onomkoopbare' kreeg vanwege zijn onwankelbare principes? Hij was gekend om zijn schrikbewind en stuurde veel van zijn tegenstanders naar de guillotine. Ironisch genoeg belandde hij na een machtsgreep zelf met zijn hoofd onder de guillotine in het jaar 1794.

Goed zo !

“Zoals een paleis een beerput nodig heeft, zo heeft de wereld hoeren nodig.” Het is geen wijsheid die u als excuus kan gebruiken bij uw vrouw, maar wel een uitspraak van een Italiaans filosoof en theoloog, die tot de scholastici wordt gerekend. Hij leefde van 1225 tot 1274 en wordt gezien als de meest invloedrijke denker op theologisch gebied uit de middeleeuwen. Zijn belangrijkste werk is Summa Theologiae, waaraan hij werkte tot 1 jaar voor zijn overlijden. Wat is zijn naam?

Goed zo !

Deze koning van Lydië gold als de rijkste man ter wereld in zijn tijd. Hij schonk veel van zijn rijkdom aan Griekse tempels en orakels, vooral aan Delphi. Vóór hij zijn campagne tegen de Perzen startte, vroeg hij raad aan dat Orakel. Dat zei dat een groot rijk ten onder zou gaan. De voorspelling van het Orakel bleek correct, maar niet zoals de koning verwacht had. Zijn eigen rijk werd immers verwoest. Hoe heet de koning?

Goed zo !

We zijn op zoek naar naam van een aanval van de Vietcong die begon op 30 januari 1968 tijdens de Vietnamoorlog. De aanval begon op een nationale feestdag in Vietnam, een dag waarop normaal gesproken een wapenstilstand werd gehouden. De Vietcong vielen echter totaal onverwacht toch aan en overvielen zo de Amerikanen. De strijd zou tot juni van dat jaar aanhouden. Naam graag van deze aanval.

Goed zo !

100 jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog kunnen we niet anders dan ook hierover jullie kennis te testen. We zoeken de naam van de laatste Duitse keizer die door de novemberrevolutie op het eind van de oorlog werd afgezet. Dat had als resultaat dat Duitsland een republiek werd met Friedrich Ebert als eerste rijkspresident. De keizer vluchtte naar Nederland waar hij verbleef tot zijn dood. Graag de naam van deze keizer.

Goed zo !
Pubquiz vraag Wereldoorlog 2 NAZI 4192

Welk land werd als eerste aangevallen door Nazi-Duitsland op 1 september 1939?

Goed zo !
Pubquiz vraag Geschiedenis 4188

Dit verdrag regelde in 843 de verdeling van het Karolingische rijk onder de drie zonen van Lodewijk de Vrome. Deze rijksverdeling en de verdere deling van het Frankische Rijk liggen aan het de basis van de eeuwenlange Frans-Duitse rivaliteit in Europa. Welk verdrag zoeken we?

Goed zo !
Pubquiz vraag Geschiedenis 4071

Even terug in het verleden, VER terug in het verleden. We zoeken een geologisch tijdperk dat duurde van ongeveer 145 tot 66 miljoen jaar geleden. Het is de laatste periode van de era Mesozoïcum, het volgt op de Jura en wordt gevolgd door het Paleoceen, de eerste periode in het Cenozoïcum. De periode sloot letterlijk af met een knal. Een knal zo sterk dat het veel leven op aarde deed uitsterven, denk maar aan die arme dinosauriërs. Hoe heet deze periode?

Goed zo !
Pubquiz vraag Geschiedenis 4040

Deze knappe kerel was hertog van Bourgondië en graaf van Vlaanderen. Hij werd geboren in 1371 als zoon van Filips de Stoute. Na een turbulent leven werd hij vermoord in 1419. Zijn zoon Filips de Goede nam na zijn dood het roer over. Een bekend conflict tijdens zijn regeerperiode is dat van de Armagnacs en de Bourguinons. Wat was de bekende bijnaam van deze hertog van Bourgondië?

Goed zo !
Duits architect en stedenbouwkundige WO2

Onze nazi van de dag is er eentje van de bovenste plank. Hij was een Duits architect en stedenbouwkundige. Tijdens de naziheerschappij over Duitsland (1933-1945) was hij vanaf 1937 rijksarchitect en vanaf 1942 minister van Bewapening. Door zijn vriendschap met Adolf Hitler en zijn ministerschap gold hij als een van de machtigste mannen van het Derde Rijk. Na de oorlog werd hij in Neurenberg veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf. Hoe heette deze man?

Goed zo !
Pubquiz vraag Uitvinders 3997

Nu de F16's aan vervanging toe zijn leek ons dit een gepaste vraag. Orville en Wilbur waren aanvankelijk fietsmakers met een droom. Een droom die ze in 1903 konden verwezenlijken: Vliegen! Wat was de achternaam van deze twee vliegpioniers?

Goed zo !
Pubquiz vraag Geschiedenis 3930

Wie werd tijdens een opvoering van 'American Cousin' in 1865 vermoord door John Wilkes Booth?

Goed zo !
Pubquiz vraag Schilderij Spanje 3924

Dit Baskische dorp werd gebombardeerd door de Duitse Luftwaffe in 1937 tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Pablo Picasso vereeuwigde dit in een schilderij. Hoe noemt dit dorp?

Goed zo !