Pubquizvragen geschiedenis

473 resultaten

Pubquiz vraag Ontdekkingsreizigers 6770

Welke Noorse ontdekkingsreiziger stond in 1911 als eerste op de zuidpool?

Goed zo !
Pubquiz vraag Ontdekkingsreizigers 6769

Conquistadores waren ontdekkingsreizigers die een groot deel van Latijns-Amerika in de 15e tot de 17e eeuw onder Spaanse controle brachten. Welke bekende conquistador plaatste het Azteekse rijk onder Spaanse controle?

Goed zo !
Pubquiz vraag Geschiedenis 6717

We zoeken een vrouw die haar toekomstige man voor het eerst ontmoette in 1929. Aan haar zus omschreef ze hem als "een heer van zekere leeftijd met een grappige snor en een hoed". Ze was echter niet zijn enige vriendin en mede ingegeven door jaloezie, schoot ze zichzelf in 1932 in de hals. Haar zus vond haar bloedend op de grond en haar leven werd gered. In 1935 ondernam ze een nieuwe poging, nu met een overdosis slaappillen. Ze werd voor de tweede keer gered. 10 jaar later, de dag na haar trouw, pleegden ze tenslotte samen zelfmoord. Wat is de naam van de vrouw?

Goed zo !
Pubquiz vraag Geschiedenis 6713

We zoeken de naam van de de Venetiaanse handelaar en ontdekkingsreiziger die tussen 1271 en 1295 voor Europa grotendeels onbekende gebieden als Perzië, China en Indië bereisde en later beschreef in "Il Milione".

Goed zo !
Pubquiz vraag Geschiedenis 6657

In de 15de eeuw begonnen de grote ontdekkingsreizigen van de Portugezen en Spanjaarden. Al snel kwamen deze in elkaars vaarwater terecht. Om een open conflict te voorkomen sloten beide landen in 1494 een verdrag. Daarbij werd de niet Europese wereld onder hen verdeeld. Spanje kreeg alle gebieden ten westen, Portugal de territoria ten oosten. Wat is nu de naam van dit uiterst belangrijk verdrag? Het is vernoemd naar het plaatsje in Castilië waar het werd gesloten.

Goed zo !
Pubquiz vraag Wereldoorlog 1 6655

We zoeken een verdrag uit 1919, tussen Duitsland en de Entente en het belangrijkste van de vijf in voorsteden van Parijs in 1919/1920 gesloten verdragen, waarmee de Eerste Wereldoorlog formeel werd beëindigd.

Goed zo !
Pubquiz vraag Hitler Wereldoorlog 2 NAZI 6626
© Bundesarchiv

Dat Hitler graag bommen dropte, is geen geheim. Maar die andere BOM'en, de ongehuwde moeders "van goeden bloede", werden helemaal niet gedropt. Himmler richtte in 1935 zelfs een vereniging op waardoor deze vrouwen in de beste omstandigheden konden bevallen in geboortehuizen. Ook in Wolvertem was er zo'n geboortehuis, Mütterheim. Wat is de naam van de vereniging die bedoeld was om het geboortecijfer op te krikken, teneinde een zuiver Arisch ras te bekomen?

Goed zo !
Pubquiz vraag Geschiedenis 6546

In het voorjaar van 2001 volgde Jan Leyers per motor de route van de kruistocht naar Jeruzalem in 1096. Onderweg stopt Leyers diverse keren om wat meer over de culturen en geschiedenis van de streek te leren. Maar wie leidde die kruistocht in 1096?

Goed zo !
Pubquiz vraag Geschiedenis 6532

Een Nederlandse ontdekkingsreiziger was uitgezonden om het Zuidland te vinden en hij ontdekte eerder toevallig het eiland Rapa Nui, dat hij Paaseiland noemde omdat hij er arriveerde op paaszondag, 5 april 1722. Wie was deze ontdekkingsreiziger?

Goed zo !
Pubquiz vraag Geschiedenis 6527

Deze Mongoolse krijgsheer (1336-1405) was de stichter van een nieuwe dynastie die naar hem werd genoemd. Hij wist een nieuw rijk te creëren op de fundamenten van het ineengestorte Mongoolse Rijk. Hij voerde voortdurend wrede oorlogen, waarbij miljoenen mensen het leven lieten. Na zijn dood verdween zijn rijk echter al snel van de kaart. Onder welke naam is hij bekend?

Goed zo !
Pubquiz vraag Wereldoorlog 1 Hongarije 6515
© AlphaCentauri

Na de Eerste Wereldoorlog zat Hongarije aan de verkeerde kant van de geschiedenis en kwamen zij als één van de verliezers uit de oorlog. Door de geallieerde overwinnaars werd een verdrag ondertekend dat de toekomst van het land zou vastleggen. Hongarije werd opgesplitst en verloor ongeveer twee derde van zijn toenmalige oppervlakte, waarbij bevolkingsgroepen zoals de Slowaken en de Roemenen hun eigen land kregen, maar waardoor tegelijkertijd heel wat Hongaren opeens in het buitenland kwamen te wonen. Het verdrag werd op 4 juni 1920 gesloten in en vernoemd naar een paviljoen in één van de bekendste Franse kastelen in de buurt van Parijs. Welk verdrag?

Goed zo !
Pubquiz vraag Koninginnen 6485

Hendrik van Orléans was - als Hendrik II - koning van Frankrijk van 1547 tot aan zijn dood in 1559. Zijn maîtresse speelde een belangrijke rol in zijn opvoeding. Ze werd het brein achter de troon en zelfs koningin van Frankrijk genoemd. Ze voedde mee de kinderen van Hendrik II en diens vrouw Catharina de' Medici op. Nadat de koning zwaargewond werd in een steekspel, nam Catharina de macht over en verdreef de maîtresse naar het kasteel van Anet, dat Hendrik voor haar had laten bouwen. Ze stierf er in 1566 en volgens recent onderzoek was dat te wijten aan het veelvuldig innemen van goud om jong te blijven. Hoe heette deze maîtresse van Hendrik II? (graag naam en voornaam)

Goed zo !
Pubquiz vraag Wereldoorlog 2 Rusland 6480

Als er één Sovjet-Russische generaal uit de Tweede Wereldoorlog is die u moet kennen, dan is het deze wel. Zijn Operatie Uranus, waarbij hij het Duitse Zesde Leger omsingelde en uithongerde, zodat deze zich uiteindelijk moesten gewonnen geven, bracht hem veel roem. Dat zijn Operatie Mars, de aanval op het middenfront, uitmondde in één van de grootste militaire nederlagen van de oorlog, werd - naar goede sovjet-traditie - onder de mat geveegd en doodgezwegen. Dat hij een einde maakte aan de belegering van Leningrad, was dan weer wél een pluim op zijn hoed. Naam van deze Russische generaal?

Goed zo !
Pubquiz vraag Vliegtuigen 6476

Deze Franse vliegtuigbouwer (1841-1926) ging níét de geschiedenis in als de eerste vliegenier. Nochtans vloog hij in 1890 met zijn Éole over een afstand van 50 meter enkele centimeters van de grond, maar toen crashte zijn mechanische reuzenvleermuis met stoommotor, en dat oogt niet zo mooi in de geschiedenisboekjes. Hij kreeg toch nog een beetje erkenning, doordat de naam van één van zijn latere modellen, de Avion, in de Franse taal zijn intrede deed ter vervanging van het woord aéroplane. Zijn naam?

Goed zo !
Pubquiz vraag Geschiedenis 6474

De farao Djoser leefde in de 27 ste eeuw v. Chr. Zijn vizier - zeg maar: zijn eerste minister - was een man met een brede ontwikkeling. Naast raadgever van de farao was hij ook architect, medicus en hogepriester. Hij ontwierp de bekende trappiramide van Djoser in Saqqara. Hij bleef ook na zijn dood bekend en zijn roem steeg zelfs met het verstrijken der eeuwen. Zo'n 20 eeuwen na zijn dood werd hij zelfs tot god verklaard. Wie was deze knappe kop?

Goed zo !