4de Stronk quiz

Quizronde 1: Kettingronde

Organisatie quiz: Kriko-Bea Tienen

Aantal ronden: 9

Aantal vragen: 117

Moeilijkheid: 87.64 %

Op 28 februari 2017 overleed deze man op 60-jarige leeftijd. Hij kwam tijdens zijn carrière meermaals in opspraak en werd ook beschuldigd van passieve corruptie. In 2013 werd hij aan de deur gezet na herhaaldelijke aanvaringen met ministers van de federale regering. Wij zoeken de naam van het bedrijf waarvoor hij gedelegeerd bestuurder was van 2003 tot 2013.

Goed zo !

We zijn op zoek naar een plaats in de provincie Luik, in de gemeente Hamoir. Het plaatsje werd wereldberoemd vanwege een open air jazz festival dat er gehouden werd tussen 1959 - 1966. Het wordt de moeder aller Europese festivals genoemd en vormde in het bijzonder ook het voorbeeld voor het Vlaamse Jazz Bilzen.

Goed zo !

Sauron was in de Derde Era al begonnen met het fokken van Orks. Toen echter Saruman het bevel vanuit Mordor kreeg om een leger 'Mordor waardig' te scheppen, begon hij met het specialiseren ervan. Dit nieuwe ras was sterker en beter bestand tegen daglicht, dat de andere orksrassen zo veel mogelijk vermijden. Deze Orks van Sauron namen Osgiliath in het jaar 2475 van de Derde Era. Saruman zette bijna zijn complete populatie in bij de Slag van de Hoornburg. Hoe heet dit speciale ras van Orks?

Goed zo !
Pubquiz vraag Politiek 5667
© Die Freiheitlichen in Kärnten

In 2008 stierf een Oostenrijks politicus in een auto-ongeluk. Zijn opvolger maakte na zijn dood bekend 1 van de minnaars te zijn geweest van deze man. Hierdoor werd hij prompt uit zijn partij gezet, die tegen homoseksualiteit gekant is. Wat is de achternaam van de rechts-populistisch politicus die stierf in 2008?

Goed zo !
Pubquiz vraag Series 5668
© Bundesarchiv, B

De Duitse acteur Horst Tappert overleed in 2008. Pas in 2013 raakte bekend dat Tappert bij de Waffen-SS gediend had. Het Nederlandse MAX, Duitse ZDF en Belgische RTBF besloten daarop om de serie, waarmee Tappert bekend werd, niet meer uit te zenden. Welke krimiserie was dat?

Goed zo !
Pubquiz vraag Instrumenten 5669

We zoeken 1 van de oudste gitaarbouwers. De semi-akoestische gitaren werden beroemd door The Beatles in de jaren zestig van de 20e eeuw. Hun basgitaren maakten hun opmars in de rockmuziek uit de jaren zeventig. Het bedrijf werd oorspronkelijk opgericht onder de naam Electro String Instrument Corporation in 1931. Het bedrijf wilde "Hawaïaanse" gitaren gaan verkopen die waren ontworpen door George Beauchamp.

Goed zo !
Pubquiz vraag Economie 5670

We zijn op zoek naar de naam van een belgische holding. De portefeuille van de groep concentreert zich rond 5 kerndomeinen en bevat ondernemingen zoals baggeraar DEME, private bank Bank J. van Breda & C° en mediagroep Corelio. U ziet hier een foto van de voorzitter van de raad van bestuur; Luc Bertrand. Welk BEL20-bedrijf zoeken we?

Goed zo !
Pubquiz vraag Algemeen 5671
© Fred Romero

We zoeken een schouwburg in Antwerpen om de hoek van de Bourlaschouwburg en de Stadsschouwburg. Het is eveneens de naam van een Campus in Leuven met een gelijknamig kasteel en restaurant.

Goed zo !
Pubquiz vraag Italië 5672

Als je met Ryanair naar Milaan vliegt, land je op luchthaven Orio al Serio ten Noord-Oosten van Milaan. In welke stad ben je dan aangekomen?

Goed zo !
Pubquiz vraag Natuurkunde 5673
© dr.Tsukii Yuuji

We zijn op zoek naar een type van organismen, meest eencellige eukaryoten, die van vorm kunnen veranderen door het uitsteken en intrekken van schijnvoetjes. Eten gebeurt door met diezelfde schijnvoetjes een voedselpartikel in te sluiten en zo te verteren. Hun voortplanting vindt ongeslachtelijk plaats door celdeling.

Goed zo !