Quizvraag Natuurkunde 5740

Deze Duits-Zwitsers-Amerikaanse theoretisch natuurkundige overleefde 2 wereldoorlogen. Hij is zowat de vereenzelviging geworden van intelligentie, al is dat eigenlijk nogal relatief. Zijn IQ wordt geschat tussen 160 en 190.

Goed zo !

Met een IQ van 194 scoort deze in de Sovjet-Unie geboren voormalig schaker van Armeens-Joodse afkomst al een stuk hoger. Hij werd op 9 november 1985 als 22-jarige de jongste wereldkampioen schaken ooit.

Goed zo !


Als slimste mens ooit hebben we een Amerikaans wonderkind. Hij leefde van 1898 tot 1944, nog voor de IQ-test bestond, maar zijn IQ wordt geschat tussen 250 en 300. Op 11-jarige leeftijd ging hij naar Harvard, en op 20-jarige leeftijd sprak hij 40 talen vloeiend, maar zijn grote liefde en interesse lag in de mathematica.

Goed zo !

Quizvraag Literatuur 5743

"O krinkelende winkelende waterding met 't zwarte kabotseken aan" is de openingszin van Het Schrijverke. Deze schrijver was een priester, taalwetenschapper en vertaler. Hij was eveneens de oom van een andere Vlaamse schrijver Stijn Streuvels.

Goed zo !

Quizvraag Literatuur 5744

"Reuzeke rozeke zoetekoeksdozeke" komt uit Berceuse 2. De schrijver van dit gedicht bleef tijdens de Eerste Wereldoorlog actief en werd hier na de oorlog ook voor veroordeeld. Hij schreef met 'Bankroet jazz' het eerste filmscenario dat in de Nederlandse taal is overgeleverd. Hij overleed aan tuberculose op 34-jarige leeftijd.

Goed zo !

Quizvraag Literatuur 5745

"Tussen droom en daad staan praktische bezwaren in de weg" zijn bekende dichtregels van Alfons de Ridder. Hij schreef voornamelijk romans waarvan er enkele werden verfilmd. Onder welk pseudoniem publiceerde hij zijn werk?

Goed zo !

Quizvraag Aardrijkskunde 5746

Wat is de hoofdstad van dit land?

Goed zo !

Quizvraag Aardrijkskunde 5747

Wat is de hoofdstad van dit land?

Goed zo !

Quizvraag Aardrijkskunde 5748

Wat is de hoofdstad van dit land?

Goed zo !

Quizvraag Geschiedenis 5749
© Tournachon

Van 18 tot 31 oktober 1914 werd er tussen Diksmuide en Nieuwpoort hevig gevochten. De naam van deze slag verwijst naar de rivier die een belangrijke rol speelde.

Goed zo !

Quizvraag Geschiedenis 5750
© Myrabella

Op 14 oktober 1066 vochten Willem II van Normandië en koning Harold II een slag uit. De naam van de slag verwijst naar een plaats, maar eigenlijk werd de slag 10 km noordwestelijker uitgevochten, waar nu de plaats Battle ligt.

Goed zo !

Quizvraag Geschiedenis 5751
© Nicholas Pocock

Welke was, op 21 oktober 1805, de belangrijkste zeeslag tijdens de Derde Coalitieoorlog tussen het Verenigd Koninkrijk en het Franse keizerrijk van Napoleon? Deze overwinning van de Britten had gevolgen tot ver in de twintigste eeuw.

Goed zo !

Quizvraag Kruiden 5752

Welke gin tonic botanical is dit?

Goed zo !


Quizvraag Kruiden 5753
© Sanjay Acharya

Welke gin tonic botanical is dit?

Goed zo !


Quizvraag Eten en drinken 5754
© Prathyush Thomas

Welke gin tonic botanical is dit?

Goed zo !

Quizvraag Ziektes 5755

Deze psychische aandoening tast het vermogen aan om de werkelijkheid en de eigen perceptie van gebeurtenissen uit elkaar te houden. Niet alleen het denken en het gedrag zijn aangetast, maar ook het gevoelsleven en het humeur.De term die we zoeken, werd voor het eerst voorgesteld door Eugen Bleuler.

Goed zo !


Quizvraag Ziektes 5756
© Osmosis

We zoeken een psychiatrisch syndroom waar in de meeste gevallen de moeder, haar kind mishandelt. Zij verzint of veroorzaakt een ziekte bij haar kind om op die manier zelf aandacht te krijgen van medisch personeel. Het kind krijgt hierdoor onnodig pijnlijke onderzoeken. Er zijn zelfs voorbeelden bekend waarbij kinderen tientallen onnodige operaties hebben moeten ondergaan.

Goed zo !


Quizvraag Ziektes 5757
© MetalSlugX

Deze medische term staat voor de zucht naar het consumeren van niet-eetbare dingen, zoals aarde, haar, steentjes, munten of verfschilfers die van houtwerk worden gepeuterd. De patiënten vertonen geen afkeer van gewoon voedsel. De naam komt van de Latijnse naam voor ekster, een vogel die ook bijna alles eet.

Goed zo !


Welke stemacteur stak 16 seizoenen lang zijn hand in de aars van Samson om hem tot leven te laten komen?

Goed zo !


Quizvraag Samson en Gert 5759

Binnenkort verschijnt in het 18de seizoen Marc-Marie Huijbregts in beeld, om Jaap Mengelmoes te spelen. Hij is de zoon van Joop Mengelmoes. Wie speelde dit personage?

Goed zo !


Quizvraag Samson en Gert 5760

In seizoen 3 maakten we kennis met Octaaf De Bolle. Geef de naam van de acteur.

Goed zo !