Quiz van TTC De Pinte 2016

Quizronde 6: Reeks 5

Organisatie quiz: TTC De Pinte

Aantal ronden: 10

Aantal vragen: 99

Moeilijkheid: 91.33 %

Bij een koppel is de kans dat de vrouw tv kijkt 70%. De kans dat de man kijkt is 50%. De kans dat de man kijkt als zijn vrouw kijkt is 60%. Wat is de kans dat niemand tv kijkt?

Goed zo !
Pubquiz vraag Kunstenaars Beeldhouwers 3112

Deze Duitse kunstenares begon in de oorlogsjaren te beeldhouwen. In april 1915 begon ze aan de uitwerking van de eerste plannen voor een gedenksteen voor het graf van haar zoon, Peter, die nabij Diksmuide sneuvelde. Na vele jaren en verschillende schetsen van ontwerpen kwam als gedenksteen uiteindelijk het 'Treurende Ouderpaar' tot stand, dat u hier op de foto ziet. Welke kunstenares zoeken wij?

Goed zo !
Pubquiz vraag Natuurkunde 3113

We zoeken een materiaaleigenschap die zeer belangrijk is in de stromingsleer van vloeistoffen. Het is de eigenschap die beschrijft in welke mate het fluïdum weerstand zal bieden tegen vervorming door schuifspanning. Een ander woord voor de benaming die we zoeken is stroperigheid. Zo heeft water een lage stroperigheid en zal het dus gemakkelijker vloeien dan bijvoorbeeld honing of mayonaise. Wat is de wetenschappelijke benaming voor “stroperigheid”?

Goed zo !

Autosport. Met de term die we zoeken, duidt men een bocht aan, doorgaans in Svorm, bedoeld om de piloten trager te laten gaan. Op de foto ziet u een voorbeeld van dergelijke bocht uit het circuit Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari, die werd aangelegd nadat Ayrton Senna daar het leven liet. Welke term, afkomstig van het Frans, zoeken wij?

Goed zo !
Pubquiz vraag Goden 3115

Op ziet u de afbeelding van Ganesha, god van de kennis en de wijsheid in het hindoeïsme. Het hoofd van de god is er een van een dier, maar is op deze afbeelding weggegomd. Welk dierenhoofd heeft Ganecha?

Goed zo !

De personen die u hier op de foto ziet, waren de hoofdrolspelers in een Amerikaanse comedyserie die oorspronkelijk op CBS liep van 15 oktober 1951 tot 6 mei 1957. Door velen wordt deze serie met Lucille Ball en Desi Arnaz als één van de beste aller tijden beschouwd. Wat is de naam van die sitcom?

Goed zo !
Pubquiz vraag Ontdekkingsreizigers 3117

Deze Spaanse conquistador kwam aan in de Nieuwe Wereld als bemanningslid van Christoffel Columbus in 1493. Hij kreeg echter een plaats in onze geschiedenisboeken als veroveraar van het eiland Cuba in 1511. Daar stichtte hij ook de steden Havana en Santiago de Cuba. Het is in deze laatste dat hij in 1524 het leven liet. Wie zoeken wij?

Goed zo !
Pubquiz vraag Economie 3118

Bij deze lampenfabrikant uit Tienen werd in december 2016 de intentie aangekondigd om de productie stop te zetten. 110 arbeiders en 60 bedienden zouden daardoor hun job verliezen. Hoewel het al een tijdje niet goed ging met de fabriek, wordt de stopzetting van de productie toch vooral gelinkt aan de overname van het bedrijf dat we zoeken door een Chinese beursgenoteerde verlichtingsfabrikant. Bij welke lampenfabrikant doen de Chinezen dus letterlijk het licht uit?

Goed zo !

In 1985 werd De Leeuw van Vlaanderen, de schitterende historische roman van Hendrik Conscience, verfilmd. De hoofdrollen waren voor Jan Decleir, Julien Schoenaerts en Frank Aendenboom. Wij willen graag de naam van de man die de film regisseerde, met Stijn Coninx en Dominique Deruddere als zijn assistenten.

Goed zo !