Quizterniksv4n 2019

Quizronde 6: Algemeen 2

Organisatie quiz: MVC La Squadra

Aantal ronden: 10

Aantal vragen: 112

Moeilijkheid: 88.63 %

Pubquiz vraag Geneeskunde en lichaam 5152

Dit eiwit vormt lange polypeptideketens die bestaan uit herhalingen van drie aminozuren, doorgaans glycine, proline en hydroxyproline. Het eiwit is één van de meest voorkomende in het menselijke lichaam: huid, botten, pezen en tanden bestaan grotendeels uit dit eiwit. Het is verantwoordelijk voor stevigheid en elasticiteit van de huid, vandaar dat de afname van de productie ervan vanaf het vijfentwintigste levensjaar zorgt voor rimpelvorming. Wat is de naam van dit proteïne?

Goed zo !

Will Tura, Rocco Granata, Stromae, Sergio en de Strangers hebben gemeen dat ze de Rode Duivels voorzien hebben van een WK-lied. In 2018 was oorspronkelijk de eer weggelegd voor een Franstalige rapper. Graag zijn artiestennaam.

Goed zo !
Pubquiz vraag Aardrijkskunde 5154

Wat is de naam van de landstreek in Wallonië die zich uitstrekt over de provincies Namen, Luik, Henegouwen en een klein stukje van de provincie Luxemburg? De naam is afgeleid van de volksstam, die ten tijde van Julius Caesar deze streek bewoonden. Het is een eerder vruchtbare landbouwstreek, gekenmerkt door het golvend plateau op een hoogte van 180 tot 340 meter. Wat is de naam van deze Belgische landstreek?

Goed zo !
Pubquiz vraag Amerika 5155

Deze staat van de Verenigde Staten met hoofdstad Pierre heeft als bijnaam de “Mount Rushmore State” gekregen omdat het bekende nationaal monument met de 4 in graniet uitgehouwen hoofden van 4 voormalige presidenten zich hier bevindt. Over welke staat van de Verenigde Staten hebben we het hier?

Goed zo !

We zoeken de naam van een Duitse componist en producent van filmmuziek. Hij is één van de bekendste filmcomponisten van de moderne filmmuziek. Zo componeerde hij muziek voor meer dan 150 soundtracks waaronder Gladiator, Pirates of the Carribean en The Lion King. Voor deze laatste soundtrack won hij een Oscar. Wat is de naam van deze Duitse componist?

Goed zo !
Pubquiz vraag Italië Drank 5157
© Geoff Peters

Hoe heet deze stevige Italiaanse cocktail waarvoor u het volgende dient te mengen: gelijke delen gin, rode vermouth en het bittere Campari over enkele ijsblokjes en als garnering een sinaasappelschil?

Goed zo !
Pubquiz vraag Ontspanning 5158

Dit krasspel van de Nationale Loterij werd gelanceerd op 15 juni 1987. Wanneer men de deklaag op het biljet wegkrast, verschijnen er negen bedragen. Indien daar driemaal hetzelfde bedrag op staat, wint men dat bedrag eenmaal. Bij het biljet dat 1 euro kost bedraagt de maximumwinst 20.000 euro. Wat is de naam van dit krasspel?

Goed zo !
Pubquiz vraag Wapens 5159

Deze helikopter van het Amerikaanse leger heeft als belangrijkste taak het brengen van troepen naar het front. Hij kan inslagen van handvuurwapens verwerken en ook explosieve projectielen van middelmatig kaliber mogen niet te veel problemen veroorzaken. Zijn belangrijkste componenten zijn gepantserd of dubbel uitgevoerd en het airframe werkt tijdens een eventuele crash als veiligheidskooi ter bescherming van de inzittenden. Wat is de gangbare naam van de Sikorsky UH-60?

Goed zo !
Pubquiz vraag Bieren Brouwerij 5160

Brouwerij Bockor uit Bellegem wordt al vier generaties gerund door de familie Vander Ghinste. Het bedrijf ging telkens over op de oudste zoon en, opmerkelijk, die heeft ook al vier generaties dezelfde voornaam. Voor de naam van hun ‘traditional blond’, het uithangbord van de brouwerij, gingen ze het bij Bockor dan ook niet niet te ver zoeken: hij werd namelijk genoemd naar die voornaam. Hoe het dit biertje dan wel?

Goed zo !

Naga Bay, El Rio, Mount Mara, El Paso, Indiana River en de Forbidden Caves. In welk land vind je deze allemaal terug?

Goed zo !
Pubquiz vraag Oscars Acteurs 5162

“One flew over the cuckoo’s nest” is één van slechts drie films die allen de belangrijkste Oscars won. Naast de Oscar voor beste film, kreeg Milos Forman ook de prijs voor beste regie, Louise Fletcher mocht de Oscar voor beste actrice in ontvangst nemen en Bo Goldman voor het beste scenario. Maar wie kreeg de Oscar voor beste acteur? Hij ging in 1983 voor “Terms of Endearment” en in 1997 voor “As Good as it gets” nog twee keer met een Oscar naar huis.

Goed zo !
Pubquiz vraag Scheikunde 5163

Grafiet, één van de zachtste bekende vaste stoffen en het hardst gekende natuurlijke mineraal, diamant, zijn beiden bizar genoeg verschijningsvormen van hetzelfde scheikundige element. Welke element met atoomnummer 6 is dit?

Goed zo !