Quizterniksv4n 2019

Quizronde 3: Actualiteit

Organisatie quiz: MVC La Squadra

Aantal ronden: 10

Aantal vragen: 112

Moeilijkheid: 88.63 %

Op 4 maart van dit jaar (2019) werd de 49-jarige Britse zanger Keith Flint dood aangetroffen in zijn woning. Volgens verschillende bronnen zou er sprake zijn van zelfdoding. Van welke Britse dancegroep was hij de frontman?

Goed zo !

De meest recente Oscar-ceremonie was er geen dat de geschiedenisboeken veel kleur zal geven. Ze blonk vooral uit in braafheid en een aantal straffe films die genomineerd werden voor Beste film, maar die het uiteindelijk niet haalden, zoals “A Star is born”. Welke film ging dan wel lopen met de Oscar voor Beste film eerder dit jaar?

Goed zo !
Pubquiz vraag Politiek 5120
© Paul Van Welden

Toen begin december van vorig jaar (2018) de NVA uit de federale regering stapte, kwamen een aantal voormalige ministers in de mogelijkheid van eindelijk hun zuurverdiende overuren op te nemen. Dit hield vice-premier Jan Jambon niet lang vol en besloot dan ook om begin januari van dit jaar actief het burgermeesterschap op te nemen. Weten jullie ook van welke gemeente hij dit deed?

Goed zo !

Klimaatprotesten waren niet uit het daglicht weg te denken de afgelopen maanden. In België ging Anuna De Wever voorop in de klimaatmarsen iedere donderdag. Hoe heet echter haar Zweedse tegenhangster die de hele wereld rondreist om aandacht te vragen voor de negatieve effecten van klimaatverandering?

Goed zo !
Pubquiz vraag Voetbal 5122

Emiliano Sala, de Argentijnse voetballer, was op 21 januari van dit jaar onderweg naar zijn nieuwe Engelse ploeg Cardiff City, toen het privévliegtuig boven Het Kanaal in de problemen kwam en neerstortte. Enkele dagen later pas werd zijn lichaam teruggevonden. Maar welke Franse ploeg had zonet deze aanvaller getransfereerd naar Cardiff?

Goed zo !

Naar goede traditie vragen we ieder jaar naar het Vlaamse Woord van het jaar volgens de Van Dale. Het woord van 2018 ligt niet onmiddellijk in lijn met de winnaars van voorgaande edities zoals ‘Swaffelen’ in 2008, ‘Tentsletje’ in 2010 en ‘Samsonseks’ 2 jaar geleden. Welke woord werd dan wel verkozen als Woord van het jaar 2018?

Goed zo !
Pubquiz vraag  5124
© Wikipedia

Op 15 maart vonden er aanslagen plaats op twee moskeeën in één van de grootste steden in Nieuw-Zeeland, waarbij 50 doden en tientallen gewonden vielen. De dader, Brenton Tarrant streamde het gehele gebeuren live op Facebook en werd kort daarna dan ook gearresteerd. In welke stad vonden deze aanslagen plaats?

Goed zo !
Pubquiz vraag Politiek 5125

Op de afbeelding die jullie nu te zien krijgen staat Ben Weyts met zijn meest recente lumineuze idee. De gender loze vogel naast hem werd dan ook in het leven geroepen als mascotte voor de Oosterweelverbinding. Het vogelfiguurtje moet zorgen voor ‘duidelijke communicatie’, maar moet aan de berichten over file-ellende ook ‘wat zuurstof geven’. Wat is de naam van deze vreemde snuiter?

Goed zo !
Pubquiz vraag Algemeen 5126

Diesel, Euro95 en Euro98 zijn niet meer. Voortaan tankt u met andere letters en cijfers. Welke letter- en cijfercombinatie moet u voortaan in uw dieselwagen doen?

Goed zo !
Pubquiz vraag Eten en drinken 5127

Welke merkfabrikant, die vorig jaar (2018) in een commerciële discussie en boycot zat met de Europese inkoopalliantie Agecore, waar ook Colruyt deel van uitmaakt, is de producent van onder andere volgende merken: Uncle Bens, Whiskas en M&M’s?

Goed zo !
Pubquiz vraag Politiek 5128

Op 25 mei van 2018 trad de nieuwe privacywet GDPR in werking. Maar waarvoor staat het acroniem GDPR?

Goed zo !
Pubquiz vraag  5129

In oktober van vorig jaar (2018), maar ook in maart van dit jaar vonden 2 vliegtuigcrashes plaats in respectievelijk Indonesië en Ethiopië. Deze ongelukken met fatale afloop waren aan elkaar gelinkt doordat ze beiden gebeurden met eenzelfde type vliegtuig. Oorzaak van de problemen was het MCAS-systeem, dit grijpt in als het toestel te hard stijgt en duwt de neus terug naar beneden. Maar welke type vliegtuig kwam hierdoor meermaals in slecht daglicht en werd daarop door verschillende landen aan de grond gehouden? We zoeken de volledige benaming.

Goed zo !