Quiztet 2020

Quizronde 4: Vijanden van Anuna

Organisatie quiz: Steinerschool Gent

Aantal ronden: 8

Aantal vragen: 74

Moeilijkheid: 86.19 %

Pubquiz vraag Wiskunde 7515

Vult u zelf even aan: Het woord dat we zoeken is een maat voor de helling van een rechte lijn in een vlak met een rechthoekig xy-assenstelsel. Het is met name de tangens van de hoek die die rechte maakt met de positieve x-as. Het wordt in de standaardvergelijking van die rechte, nl. y = ax + b voorgesteld door de letter a. Welk woord zoeken we?

Goed zo !
Pubquiz vraag Dieren Honden 7516

Deze schattige viervoeter is een ijverige, actieve, en krachtige jachthond. Het is een kindvriendelijk en altijd vrolijk en energiek hondenras. Allemaal gemakkelijk op te sommen maar van welk hondenras zien jullie hier een afbeelding?

Goed zo !
Pubquiz vraag Politiek 7517

Van een schattige snoet naar een iets minder schattige. We zien op de foto een voormalig Waals politicus van de parti socialiste. In juni 1968 werd Hij in de Regering-G. Eyskens V minister van Begroting, een functie die hij tot in februari 1971 behield. Vanaf januari 1969 was hij na het overlijden van Joseph-Jean Merlot ook vicepremier. in 1988 werd hij minister van Lokale Overheden en Gesubsidieerde Werken. Dit bleef hij tot in mei 1990. Op 18 juli 1991 werd hij op 63-jarige leeftijd in Luik doodgeschoten. In het onderzoek naar de moord, kwamen een aantal corruptieschandalen zoals de affaires Agusta en OMOB aan het licht die in de late jaren 90 zouden leiden tot de veroordeling van vooraanstaande socialistische politici als Guy Spitaels en Willy Claes. Welke politicus?

Goed zo !
Pubquiz vraag Boten 7518
© Roberto Vongher

De naam Francesco Schettino zegt jullie misschien wel iets, van heel ver. Hij is nochtans de nationale teleurstelling van Italië. We kennen hem van een vaarincident in 2012 waar zijn boot een rots raakte en schipbreuk leed. 32 mensen kwamen om. Van het spreekwoord ‘vrouwen en kinderen eerst’ had Schettino nog nooit gehoord want hij vluchtte als eerste weg van zijn schip, de grootste schande voor een kapitein. Wat was de naam nu weer van het vlaggenschip?

Goed zo !
Pubquiz vraag Regisseurs 7519
© Rita Molnár

De namen Joel en Ethan moeten voor filmkenners dan wel weer een belletje doen rinkelen. De broers zijn namelijk vermaard voor hun topfilms die zij vervaardigen. De lijst is eindeloos: O brother where art thou , The Big Lebowski , en Burn After Reading , Fargo en No Country For Old Men . Wat is hun logisch gemeenschappelijke achternaam?

Goed zo !
Pubquiz vraag Aardrijkskunde 7520
© Paul Hermans

Om het lokale karakter van deze quiz een beetje te onderstrepen vragen we af en toe eens naar een Gentsch Stroatse. We zoeken deze keer een straat die zijn naam ontleent aan het water waaraan hij ligt. Het water, met dezelfde naam dus, werd in 1751 gegraven en verbindt de leie met het kanaal Gent Brugge. Door de beplanting, huizenpracht en bruggen werd dit een beschermd stadsgezicht. Hoe heet deze straat en kanaal?

Goed zo !
Pubquiz vraag Algemeen 7521

Wie de bui al voelde hangen moest zijn K-way maar meepakken. Hier komt de jaarlijkse en meest gevreesde materiaalvraag van het jaar. We zien op het projectiescherm een type sleutel. Een eenvoudige en vaak herhaalde vraag maar: wat is de naam van die sleutel?

Goed zo !

Wie de N9 richting Eeklo kent weet dat dit wel eens ‘the highway to hell’ zou kunnen geweest zijn. Verschrikkelijk veel lichten, altijd file, veel frustratie. Gelukkig biedt één oord daar soelaas. We kennen het etablissement, dat we kunnen classificeren onder discotheek, als de venus of den bolero. Sinds 1995 kennen we het echter onder een andere naam. De welke?

Goed zo !
Pubquiz vraag Wielrennen 7523
© Shmuel Csaba Otto Traian

We zoeken de term voor het herstel van het lichaam na een trainingsimpuls tot boven het oorspronkelijk niveau. Een voorbeeld is krachttraining, waarbij spieren op microniveau worden beschadigd. In beide gevallen zal het lichaam in de herstelfase de voorraden aanvullen en de schade herstellen, waarbij bij volledig herstel het nieuwe niveau boven het oorspronkelijke niveau ligt. Het gebeurt vaak dat wielrenners tot bijna een week pauzeren na een intensieve training. Hoe heet deze herstelperiode nog?

Goed zo !