Quiztet 2020

Quizronde 8: Ronde 8

Organisatie quiz: Steinerschool Gent

Aantal ronden: 8

Aantal vragen: 74

Moeilijkheid: 43.17 %

Uitleg ronde: Ronde 8: Kapitein Wim zijn schip vaart op de koers die van ons is.

We gaan even naar onze mossels kijken. We delen ze in in verschillende groepen. Voor de weekdierveelvraten koop je best goudmerk. Dat zijn de grootste. Voor wie mosselen graag met een tandenstoker eet heb je ‘extra’. Maar wat is de tweede grootste mosselmaat?

Goed zo !

We gaan even de groene mat over het tafel spannen en biljarten. Mochten we uitkomen tegen deze man geboren uit 1968 dan zouden we geen schijn van kans maken. Zeker niet in driebanden, wat zijn absolute specialiteit is. Zijn palmares is eindeloos: Hij won in januari 2008 voor de vierde keer het Belgisch kampioenschap driebanden en won ook de Beker van België, de wereldbekermanche en drie keer de Superprestige. Vele zeges herhaalde hij in de toekomst. Welke absolute topatleet zoeken we hier?

Goed zo !

We duiken de geschiedenis in. We gaan niet al te ver terug in de tijd. In 1967 woedde kortstondig een oorlog tussen Israël en al zijn buurlanden. De Arabische wereld raakte in oorlogsstemming wat de Israëlische bevolking beangstigde. Een nieuwe Israëlische regering van nationale eenheid besloot een mogelijke opbouw van een overmacht aan Arabische troepen te voorkomen door op korte termijn als eerste aan te vallen. Welke korte maar bloedige oorlog tussen Israël en zijn buurlanden zoeken we hier?

Goed zo !

We zoeken de naam van een voormalige Nederlandse omroep voor radio en televisie. Hij maakte deel uit van de Publieke Omroep. Binnen het toenmalige Nederlandse medialandschap was de omroep nogal gericht op ontspanning, er kwam kritiek op het verlies aan diepgang en kwaliteit voor de kijker. Maar om commerciële redenen volgde de meeste andere omroepen deze trend.

Enkele bekende eigen TV-programma’s waren de Ren-je-rot show, Banana-Split, De eerste de beste, Te land, ter zee en in de lucht. De omroep fuseerde in 2014 met de Avro, de naam die we zoeken is nog terug te vinden in de naam na deze fusie.

Goed zo !

We volgen de wereld van de watersporten graag op de voet. Tweejaarlijks gaan we dan ook tijdens een extra-murosweek zeilen met de leerlingen van de 8 ste klassen: fietsen naar het Veerse Meer op maandag, nadien 3 dagen zeilen en terugfietsen naar school op vrijdag.

In de zeilwereld ontstond de laatste jaren een bijzonder vorm van zeilen: onder de boot worden draagvleugels geplaatst en de romp werd aangepast. Eens de boot of surfplank de juiste snelheid heeft, stijgt hij op uit het water en vliegt er a.h.w. over. De wrijving met het water is hierdoor minimaal, de snelheid gaat de hoogte in.

Toen er nog overzetboten bestonden tussen Oostende en Groot-Brittanië, was er ook een boot die met soortgelijke draagvleugels over het water scheurde.

Vraag: hoe wordt deze vaartechniek genoemd?

Goed zo !

We zoeken de naam van een Nederlandse cartoonreeks. Centraal daarin staan een pratende eend en kanarie. De eerste cartoon verscheen in 1993, sindsdien zijn heel wat albums verschenen. De strip verschijnt o.a. ook heel regelmatig in het NRC-handelsblad. Geef de naam van deze strip.

Goed zo !

Voor de Noordoostkust van Australië bevindt zich het grootste koraalrif ter wereld. Het strekt zich uit over 2600 kilometer, over een opp van 10 keer België. Het kan gezien worden vanuit de ruimte en is 's werelds grootste alleenstaande structuur, gemaakt door levende organismen, bekend als koraalpoliepen. Het staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst. De toestand ervan is de laatste decennia echter verslechterd. Er wordt gekeken in de richting van stormen, maar ook van vervuiling van het oceaanwater én klimaatopwarming. Geef de Engelstalige naam.

Goed zo !

Vul het spreekwoord aan: Aan …. geraken.

De betekenis ervan is: zijn rijkdom verliezen, er arm en berooid uitkomen. Het verwijst naar de kant van een meer/zee/rivier waar de wind naartoe waait.

Goed zo !