
© Claus Ableiter
De uitreiking van de Nobelprijzen voor 2019 is achter de rug. Dat jaar ging de prijs voor scheikunde naar drie wetenschappers die aan de basis stonden van de ontwikkeling van oplaadbare batterijen. Over welke batterijen gaat het hier?

Na bijna zeven maanden onderweg te zijn, is deze robotjeep in februari 2021 netjes geland op Mars. De Marsverkenner stuurde daarbij al meteen de eerste beelden door. Wat is de naam van deze robot?

Virgin heeft voor het eerst in een test twee passagiers met succes vervoerd in een nieuw transportsysteem. Het is een transportsysteem waarbij capsules door een buizensysteem reizen waarin een zeer lage druk heerst. Wat is de naam van dit nieuwe vervoersmiddel?

Deze Amerikaanse astrofysicus en wetenschaper houdt zich onder meer bezig met stervorming, exploderende sterren, dwergstelsels en de structuur van de Melkweg. Wat is de naam van deze man die vooral bekend is door de televisieserie 'Cosmos: A Spacetime Odyssey'?

Tijd voor keiharde wetenschap. We zoeken namelijk een echte klepper uit ons wetenschappelijk verleden. Geboren in 1885 en bijzonder getalenteerd op gebied van theoretische natuurkunde en scheikunde. Hij ontving trouwens de nobelprijs voor de natuurkunde in 1922. Hij wordt algemeen gezien als een van de grondleggers van de atoomfysica. Waar Ernest Rutherford als groot experimentator veel over de interne opbouw van het atoom ontdekte, was het de grote verdienste van hem om een theoretische grondslag voor dit nieuwe atoommodel te formuleren, waarmee hij tevens een grote bijdrage leverde aan de meest spraakmakende tak van fysica in de 20e eeuw: de kwantummechanica. Welke wetenschapper, gestorven in 1962, zoeken we?

Vult u zelf even aan: Het woord dat we zoeken is een maat voor de helling van een rechte lijn in een vlak met een rechthoekig xy-assenstelsel. Het is met name de tangens van de hoek die die rechte maakt met de positieve x-as. Het wordt in de standaardvergelijking van die rechte, nl. y = ax + b voorgesteld door de letter a. Welk woord zoeken we?

© Pline
Het European Space Agency of ESA is de Europese tegenhanger van de NASA. Het hoofdkantoor bevindt zich in Parijs. 22 verschillende Europese landen dragen financieel bij om onder meer satellieten in de ruimte te brengen met behulp van lanceerraketten. Hoe worden de raketten genoemd die door ESA zelf ontwikkeld zijn en inmiddels aan een vijfde versie toe zijn?

Hopelijk zijn jullie hier allemaal vlot geraakt. sommige misschien wel met GPS. Wisten jullie trouwens dat de Europese unie met zijn eigen positioneringssysteem werkt dat operationeel zou moeten zijn vanaf 2021. Het systeem is genoemd naar de naam van een Italiaans natuurkundige, astronoom, wiskundige en filosoof. Graag die naam van dit systeem.

Niet alleen de motoren van wagens en machines moet schoner en duurzamer, ook de productie van elektriciteit moet meer een meer komen van niet-fossiele brandstoffen. Eén mogelijkheid is het gebruik van windmolens om elektriciteit op te wekken. Ondanks het vermogen om heel wat stroomsterkte te creëren met deze technologie, botst dit vaak op heel wat weerstand. Niemand wil blijkbaar een windreus in zijn of haar achtertuin, hetgeen tot heel wat spanning kan leiden tussen omwonenden, overheden, milieuorganisaties en producenten. Stroomsterkte, weerstand en spanning kwamen allemaal voor in de vraagstelling. -Ze komen alle drie ook voor in de wet van Ohm. Hoe gaat deze wet?
A. spanning = stroomsterkte x weerstand B. weerstand = spanning x stroomsterkte C. stroomsterkte = weerstand x spanning

Een middelpuntshoek van een cirkel is een hoek waarvan het hoekpunt het middelpunt van de cirkel is. In deze tekening de hoek alfa, dat is de groene hoek. Een omtrekshoek van een cirkel is een hoek waarvan het hoekpunt op de cirkel ligt en waarvan de beide benen de cirkel snijden. In deze tekening de hoek beta, dat is de rode hoek. Wanneer beide hoeken op dezelfde boog AB liggen zoals in de volgende tekening wat is dan de verhouding tussen de omtrekshoek en de middelpuntshoek
A. de omtrekshoek is de helft van de middelpuntshoek B. de omtrekshoek is het dubbel van de middelpuntshoek C. de omtrekshoek is één derde van de middelpuntshoek D. de omtrekshoek is drie maal de middelpuntshoek