Gemiddelde pubquizvragen wetenschap

307 resultaten

Wat is de naam van zo’n enorm heet punt met een bijna oneindig grote dichtheid?

Goed zo !

Op 18 december 2021, zal de Nasa de opvolger van de Hubble Space Telescope lanceren. Sinds 1990 heeft Hubble vele van de meest iconische ruimtebeelden gemaakt die we allemaal gezien hebben. De nieuwe telescoop zal opnames maken in het infrarode spectrum, en zal vanop ruwweg 1,5 miljoen km van de aarde kijken naar de verste sterrenstelsels. Naar welk hoofd van Nasa, die in de jaren 60 de opstart van de bemande ruimtevaart leidde, is deze nieuwe telescoop vernoemd?

Goed zo !

De spectaculairste plaats om te sporten ooit, moet toch wel de Maan zijn. Een astronaut smokkelde een golfbal en -club mee op zijn Apollo 14 missie naar de maan in 1971 en sloeg dan ook een balletje … op de Maan. Wie was deze astronaut?

Goed zo !

In Ierland draaide tien jaar lang (1844-1854) de Dalkey Atmospheric Railway van een kleine 3 km, met in een gebouw een stoommachine die voor onderdruk zorgde om de wagens een heuvel op te zuigen; de zwaartekracht zorgde voor de terugrit. Welk fancy naam kreeg dit concept toen het in 2012 van onder het stof gehaald werd door Elon Musk en zijn Boring Company?

Goed zo !

Op 20 juli 2021 was er een suborbitale Blue Origin NS-16 ruimtevlucht. Hierin zat een 18 jarige Nederlandse ruimtetoerist. Dat maakte van hem de jongste, eerste tiener en de eerste persoon geboren in de 21e eeuw die naar de ruimte reisde. Weet jij zijn naam?

Goed zo !

Wij zoeken de naam van een zeer veelgebruikte component in digitale schakelingen. De schakelaar wordt bediend door een elektromagneet en kan een willekeurig aantal schakelcontacten openen of sluiten. Geef de naam van deze component.

Goed zo !

Onze bankbiljetten zijn voorzien van een driedimensionale afbeelding. Bekijkt men onze bankbiljetten uit verschillende hoeken, dan ziet men het platte beeld veranderen in een ruimtelijk beeld. Hoe noemt men de manier om een driedimensionale afbeelding van een object te maken?

Goed zo !

De ontdekking van het heelal blijft spectaculair. In 2006 lanceerde de Nasa een ruimtesonde die in juli 2015 langs de dwergplaneet Pluto vloog. Hij maakte veel foto’s en verrichtte allerlei metingen. In 2019 passeert de sonde langs object MU69 in de Kuipergordel. Momenteel bevindt de sonde zich op ongeveer 6 miljard kilometer van de aarde en vliegt na de opdracht in 2019 verder naar de rand van ons zonnestelsel, waar hij rond 2047 moet aankomen. Geef de naam van deze sonde.

Goed zo !

Voegt men aan benzine een verdikkingsmiddel toe, bestaande uit een mengsel van naftenaat en palmitaat dan krijgt men een product dat gebruikt wordt in brandbommen en zeer gevreesd wordt omwille van de ernstige brandwonden die het bij mensen en dieren veroorzaakt. Hoe noemt dit gevaarlijk goedje?

Goed zo !

Wat is een wetenschappelijk synoniem voor bol en is het tegenovergestelde van concaaf?

Goed zo !

In 1960 werd de wetenschappelijke discipline die we zoeken gelanceerd door Jonathan Hughes en Stanley Reiter. De discipline maakt systematisch gebruik van economische theorie en technieken om de economische geschiedenis te bestuderen. Geef de naam van deze discipline die genoemd werd naar de muze van de geschiedenis in de Griekse mythologie.

Goed zo !

De uitreiking van de Nobelprijzen voor 2019 is achter de rug. Dat jaar ging de prijs voor scheikunde naar drie wetenschappers die aan de basis stonden van de ontwikkeling van oplaadbare batterijen. Over welke batterijen gaat het hier?

Goed zo !

De term die we zoeken werd uitgevonden door filosoof Alphonse Dain en is een hulpwetenschap van de historiografie. Hij refereert naar het bestuderen van samengebonden manuscripten in een codex, welke veel gemeen heeft met het moderne boek waarin men de pagina’s kan doorbladeren. Geef de naam van deze term die zich bezighoudt met het materiële aspect van de codex.

Goed zo !

In 2012 stond fysicaland even volledig op zijn kop! Het OPERA experiment uitgevoerd in het CERN meende een deeltje te hebben gedetecteerd dat sneller zou bewegen dan het licht. De speciale relativiteitstheorie van Einstein stoelt net op het feit dat niets sneller kan bewegen dan het licht. Als het OPERA-experiment zou kloppen zou dat beteken dat we terug kunnen reizen in de tijd en volgens de bekende vergelijking E=mc^2 zou het kwadraat van zijn massa een negatief getal uitkomen. Imaginaire massa’s waren niet langer ondenkbaar! Madness. Uiteindelijk bleek het om een meetfout te gaan en is alles weer zoals vanouds. Fijuuw.

Goed zo !

Voor deze vraag zijn we op zoek naar een term uit de chemische rayon. We zoeken een term die verwijst naar een oplossing waarvan het aantal opgeloste deeltjes per liter gelijk is aan die van een andere oplossing. Dit soort oplossingen worden in ziekenhuizen gebruikt als infuus. Ook zijn dit soort oplossingen van voornamelijk suikers in omloop als sportdrank, omdat door de druk van de beide vloeistoffen de suikers sneller zullen worden opgenomen in het bloed.

Goed zo !