Gemiddelde pubquizvragen

897 resultaten

nieuwe naam Rhodesië

Onlangs veranderde Turkije zijn naam op Internationaal niveau van Turkey – (Kalkoen in het Engels) naar Türkiye. Andere landen deden dit al veel eerder. Tot 1980 spraken we van Rhodesië. Onder welke naam kennen we het land nu?

Goed zo !
Vroeger was ik beter

Wie is de auteur van het boek “Vroeger was ik beter”?

Goed zo !
derde metaalsoort naast ijzer en nikkel

IJzer en nikkel zijn 2 van de 3 meest voorkomende metalen die als magneten worden gebruikt? Wat is de derde metaalsoort?

Goed zo !
mijnbouwgroep

Deze Brits-Australische mijnbouwgroep is één van de grootste in z'n soort en haalt wereldwijd onder meer ijzererts, aluminium, koper en industriële mineralen op. De groep is vernoemd naar de gelijknamige rivier in Zuid-Spanje, waar in 1873 hun eerste kopermijn werd opgestart. Wat is de naam van dat mijnbouwbedrijf?

Goed zo !
edelsteen amorfe variëteit van kwarts
© Kora27

Deze edelsteen is een amorfe variëteit van kwarts. Het kan kleurloos zijn, wit, melkachtig blauw, grijs, rood, geel, groen, bruin en zwart. Voor de mensen die wel eens naar Cap Gris-Nez of Cap Blanc-Nez gingen, kan de naam van die kuststrook helpen. Hoe heet deze edelsteen?

Goed zo !
oudste bier huidige biersoorten

Dit bier is de oudste onder de huidige biersoorten en wordt vooral nog gebrouwen in de Zennevallei. Vandaag wordt ze voornamelijk als grondstof gebruikt voor bieren die gezoet of hergist worden, zoals een geuze of een kriek. Deze biersoort is trouwens een door de Europese Unie erkende en beschermde gegarandeerde traditionele specialiteit. Graag de naam van deze biersoort.

Goed zo !
Brabantse familie van architecten
© Paul Hermans

In de 15de en 16de eeuw, was er een Brabantse familie van architecten, glasschilders en beeldhouwers, afkomstig uit Mechelen. Hun succes bestond erin dat zij een totaalconcept aanboden. Ze realiseerden o.a.:

  • Sint-Romboutstoren (Mechelen)
  • Sint-Jacobstoren
  • Paleis van de Grote Raad (Mechelen)
  • Stadhuis van Gent
Hoe heet deze familie van bouwmeesters?

Goed zo !
spelleider bij Dungeons & Dragons

Dungeons & Dragons is een fantasie rollenspel. Het wordt gespeeld door een groep spelers van meestal 3 tot 6 personen, plus de spelleider. Hoe noemt zo'n spelleider bij Dungeons & Dragons?

Goed zo !
Amerikaans schoenenmerk met hond als logo

Welk Amerikaans schoenenmerk is in 1958 gestart als internationaal merk van eigentijdse schoenen voor mannen, vrouwen en kinderen? Hun logo is een Basset Hound.

Goed zo !
Diamond, hondje natuurkundige

Diamond, de hond van een bekende natuurkundige, bracht zijn baasje in de problemen toen hij een olielamp omstootte. Er brak een brand uit en documenten van 20 jaar "zwaarwichtig" onderzoek gingen verloren. Wie was deze natuurkundige?

Goed zo !
Egyptische mythologie jakhals

Hij is een god in de Egyptische mythologie en werd afgebeeld als een jakhals of als een mens met het hoofd van een jakhals. Een jakhals is een aaseter, en waarschijnlijk zou de associatie met dit dier eerder geweest zijn om de doden te beschermen tegen de vernietiging. Hoe luidt de naam van deze Egyptische god?

Goed zo !
groep uilen

Een groep honden noemt een roedel. Een groep vissen is een school. Hoe wordt een groep uilen genoemd?

Goed zo !
stroming Magrittes kunst

Furore, het Belgische merk achter het moeder-dochter duo Veerle en Elke Baert houdt van kunst en cultuur. Dat toonden ze ook in hun vierde capsulecollectie waar ze zich lieten inspireren door die andere Belgische kunstenaar, René Magritte. Tot welke stroming behoort Magrittes kunst?

Goed zo !
ELODIE OUEDRAOGO EN OLIVIA BORLÉE

ELODIE OUEDRAOGO EN OLIVIA BORLÉE haalden niet enkel hun strepen op de atletiekpiste. Ook in fashionland zijn ze ondertussen een gevestigde waarde met hun sportlijn voor zowel op, als naast de piste. Naar wat verwijst hun label 42/54?

Goed zo !

Dit Belgisch topmodel, geboren in 1977, brak eind jaren negentig door als model. Ze deed campagnes voor onder meer Chanel, Prada en Gucci, liep zowat alle shows en werd een muze van o.a. Jean Paul Gaultier. Ze werkte voor kunstprojecten samen met onder meer Michaël Borremans. Wat is haar naam?

Goed zo !

In juni 2022 ging Walter Van Beirendonck op pensioen als directeur van de Antwerpse Modeacademie. De excentrieke Brandon Wen volgde hem als 29-jarige op. Uit welk land komt Brandon?

Goed zo !
eiland Spinalonga

Het boek “Het eiland” werd geschreven door Victoria Hislop (2007) en speelt zich grotendeels af op het eiland Spinalonga. Waarvoor is Spinalonga bekend sinds 1903?

Goed zo !
hoofdstad Kreta

Athene is de hoofdstad van Griekenland, dat is algemeen gekend. Maar wat is de hoofdstad van het eiland Kreta?

Goed zo !
Olympische vlam Athene

In welk Atheens stadion wordt de olympische vlam steeds doorgegeven?

Goed zo !
kralenketting Griekenland

Het is geen gebedssnoer, er zit geen religieuze betekenis achter, maar alleen een traditie. Het verschuiven van de kralen is een soort spel met een kalmerende uitwerking en het is een vrijetijdsbesteding. Hoe heet deze kralenketting?

Goed zo !
Nana Mouskouri
© Anefo

We zien hier Nana Mouskouri, naast zangeres was ze nog op andere domeinen actief. Voor welke organisatie volgde ze Audrey Hepburn op als ambassadrice?

Goed zo !

“Dit land is failliet. We zijn het nieuwe Griekenland”. Deze quote deed Bart De Wever in het Nieuwsblad in het najaar van vorig jaar. Geef het jaartal van de Griekse economische staatscrisis waarnaar hij verwijst.

Goed zo !
telescoop ruimte 2022

Raketten vliegen opnieuw naar de maan. Satelieten en telescopen volgen de trend. Welk ruimtetoestel maakte deze eerste foto? Hij dateert van 11 juli 2022 en geeft miljoenen jaren aan geschiedenis weer.

Goed zo !

Welk Deens eiland is het grootste eiland ter wereld?

Goed zo !
Romeinse godin van de lente en de bloemen

Wie was de Romeinse godin van de lente en de bloemen? Deze godin staat ook afgebeeld op het wereldberoemde schilderij 'De geboorte van Venus' van Sandro Botticelli (linksboven).

Goed zo !