Moeilijke pubquiz vragen kunst
73 Moeilijke quizvragen over Kunst

Op een foto kan je het hele beeld scherp in beeld brengen, maar je kan ook focussen op een detail en de rest onscherp houden. Hoe noem je, met een japans woord, dit onscherptegebied? Welk woord drukt de kwaliteit van de onscherpte in een foto uit?

In november 2021 overleed in Berlijn is deze Amerikaanse kunstenaar. Hij had Cherokee-roots, iets wat hij sterk in zijn kunst liet doorschemeren. Hij was beeldhouwer, schrijver, performancekunstenaar, dichter en activist en woonde al lange tijd in Europa. Ook in België was hij geen onbekende. Vandaar het beeld van een gier op een rotonde in De Haan. Je ziet ook zijn rotsblok op een Chrysler. Zijn naam?

In 1504 werd deze Zuid-Nederlandse humanist (1470–1517) raadsheer bij de Grote Raad te Mechelen. Hij was priester gewijd, bekleedde aanzienlijke kerkelijke functies en vervulde diplomatieke diensten voor keizer Maximiliaan I. Als mecenas ontving hij kunstenaars en geleerden in zijn rijkelijk van kunstwerken voorziene woning te Mechelen. Hij legateerde een aanzienlijk bedrag voor onderwijs in Grieks, Latijns en Hebreeuws, waarmee in 1518 een aanvang werd gemaakt te Leuven; in 1520 werd het nieuwe gebouw van het Collegium Trilingue ingewijd dat tot de Franse Revolutie bleef bestaan. Wie?

Wat is de naam van deze Italiaanse renaissance schilder waarvan je hier een zelfprotret ziet?

Real Time is een kunstinstallatieserie van een Nederlandse ontwerper. Het bestaat uit werken waarin mensen elke minuut handmatig de wijzers van een klok maken en wissen. Ze bestaan uit video's waarin een man achter een doorschijnend scherm de analoge wijzers schildert en weer wegveegt. Welke ontwerper zoeken we?

Deze uit Holland afkomstige kunstschilder (1455-1523) vestigde zich in Brugge en groeide uit tot een van de grote meesters van de Vlaamse Primitieven. Hij ontleende motieven en soms composities aan andere meesters als Van Eyck, Van der Weyden, Van der Goes en Memling. Daarom wordt hij weleens de laatste van de Vlaamse Primitieven genoemd, maar dit doet hem eigenlijk onrecht. Hij was de vernieuwer van zijn tijd die nieuwe thema's en nieuwe voorstellingen van bestaande thema's introduceerde vóór zijn tijdgenoten Quinten Metsijs en Joos van Cleve dat deden. U ziet één van zijn werken, het tweeluik Het Oordeel van Cambyses, dat in het Groeningemuseum te vinden is. Zijn naam?

Welke Italiaanse schilder die leefde van 1571 tot 1610 schilderde dit tafereel?

In de Hermitage hield ik halt bij enkele ragfijn uitgevoerde marmeren werken van een Italiaanse beeldhouwer. De man leefde van 1757 tot 1822 en was een leerling van Toretti. Hij wordt beschouwd als zowat de grootste beeldhouwer uit het neoclassicisme. Bekend zijn onder meer zijn 'Orpheus', 'Theseus en de Minotaurus' en het schitterende 'De Drie Gratiën' dat u op het scherm ziet. In zijn geboorteplaats Possagno bevindt zich tevens een aan hem gewijd museum. Zijn naam.

De galerij van scharlakenrode 'torii' of poorten die u ziet vormt het beroemdste onderdeel van een shintoïstisch heiligdom in de Japanse stad Kioto. De tweedelige naam van het heiligdom verwijst enerzijds naar de stadswijk waar het gelegen is en anderzijds naar de godheid aan dewelke de schrijn is gewijd. Naam van die Japanse cultuurstek.

Een vraag uit de lessen esthetica: bij deze schildertechniek maakt een schilder de
omtrekken in een schilderij wazig. De techniek wordt het meest geassocieerd met Leonardo
da Vinci.
Door deze techniek staan zijn onderwerpen, zoals de Mona Lisa, niet stil en
gefixeerd voor de achtergrond, maar lijken deze te leven en te bewegen.
De schilder bereikt het effect door verschillende transparante kleurlagen aan te brengen.
Graag de naam van deze techniek, afgeleid van het Italiaanse woord voor 'verdampen'?