Pubquizvragen kunst

202 resultaten

stroming Magrittes kunst

Furore, het Belgische merk achter het moeder-dochter duo Veerle en Elke Baert houdt van kunst en cultuur. Dat toonden ze ook in hun vierde capsulecollectie waar ze zich lieten inspireren door die andere Belgische kunstenaar, René Magritte. Tot welke stroming behoort Magrittes kunst?

Goed zo !
kwaliteit van de onscherpte in een foto

Op een foto kan je het hele beeld scherp in beeld brengen, maar je kan ook focussen op een detail en de rest onscherp houden. Hoe noem je, met een japans woord, dit onscherptegebied? Welk woord drukt de kwaliteit van de onscherpte in een foto uit?

Goed zo !
beeldhouwer rots Chrysler
© Heinrich-Böll-Stiftung

In november 2021 overleed in Berlijn is deze Amerikaanse kunstenaar. Hij had Cherokee-roots, iets wat hij sterk in zijn kunst liet doorschemeren. Hij was beeldhouwer, schrijver, performancekunstenaar, dichter en activist en woonde al lange tijd in Europa. Ook in België was hij geen onbekende. Vandaar het beeld van een gier op een rotonde in De Haan. Je ziet ook zijn rotsblok op een Chrysler. Zijn naam?

Goed zo !
Zuid-Nederlandse humanist
© Roel Daenen

In 1504 werd deze Zuid-Nederlandse humanist (1470–1517) raadsheer bij de Grote Raad te Mechelen. Hij was priester gewijd, bekleedde aanzienlijke kerkelijke functies en vervulde diplomatieke diensten voor keizer Maximiliaan I. Als mecenas ontving hij kunstenaars en geleerden in zijn rijkelijk van kunstwerken voorziene woning te Mechelen. Hij legateerde een aanzienlijk bedrag voor onderwijs in Grieks, Latijns en Hebreeuws, waarmee in 1518 een aanvang werd gemaakt te Leuven; in 1520 werd het nieuwe gebouw van het Collegium Trilingue ingewijd dat tot de Franse Revolutie bleef bestaan. Wie?

Goed zo !
fotograaf het napalmmeisje
© David Hume Kennerly

Een Vietnamees-Amerikaans fotograaf die de wereldbekende foto van "het napalmmeisje" maakte. Bespaar ons zijn Vietnamese naam, maar geef de naam waaronder hij professioneel bekend is.

Goed zo !
Italiaanse renaissance schilder

Wat is de naam van deze Italiaanse renaissance schilder waarvan je hier een zelfprotret ziet?

Goed zo !
Rabbit kunstwerk

Zijn werk wordt gedomineerd door de thema’s banaliteit en verleiding en wordt in één adem met dat van Andy Warhol, benoemd als postmodern, als camp, zelfs als überkitsch. In mei 2019 werd zijn werk Rabbit verkocht voor $91 miljoen, op dat moment een recordprijs voor een werk van een levende kunstenaar. Wie is deze 67-jarige Amerikaanse kunstenaar die een paar jaar getrouwd was met Ilona Staller (La Cicciolina), de Italiaanse porno-actrice van Hongaarse origine?

Goed zo !
Nederlands kunstschilder, tekenaar sprookjesbos Efteling
© Koen Suyk

Op 92-jarige leeftijd overlijdt deze tekenleraar in Overveen. Gedurende de Tweede Wereldoorlog vervalste hij persoonsbewijzen voor mensen in het verzet. Deze toonden de kwaliteit die hij in zich had, omdat ambtenaren na de oorlog ze niet van echte bewijzen konden onderscheiden. In de jaren na WO II werd hij steeds bekender als kunstenaar. Hij ontwikkelde een heel eigen romantische, nostalgische stijl, met veel details. Eind 1951 werd hij door Peter Reijnders gevraagd om mee te werken aan de creatie van een sprookjespark dat op 31 mei 1952 werd geopend. De Stoomcarrousel was zijn troetelkind. Zijn werkwijze en perfectie staan nog steeds voorop bij het ontwikkelen van nieuwe onderdelen in de Wereld van het sprookjespark. Zijn naam?

Goed zo !
schilder Rijksmuseum in Amsterdam

Vanaf 10 februari 2023 kan je in het Rijksmuseum in Amsterdam de bekendste, maar ook nooit vertoonde werken van deze 17de eeuwse meester gaan bekijken. Maar liefst 28 van de 36 geverifieerde doeken zullen kunnen worden bezichtigd waaronder ‘Het straatje’, ‘De onderbreking van de muziek’ en ‘De geograaf’. Welke kunstschilder staat centraal in het Rijksmuseum tussen 10 februari en 4 juni?

Goed zo !
Orange and Yellow

Dit werk heeft de niet zo originele titel ‘Orange and Yellow’. Alhoewel wij het idee hebben dat onze dochter van 8 dit ook kan maken, is het kunst die kan gecatalogeerd worden onder de colorfield-stroming, een variant binnen het abstract expressionisme. Het is van de hand van een Amerikaans schilder met Russische, Letse en Joodse roots. Welke schilder zoeken we?

Goed zo !
beeldengroep uit de Hellenistische beeldhouwkunst

Deze beeldengroep uit de Hellenistische beeldhouwkunst stelt een Trojaanse priester voor met zijn twee zonen. Het verhaal achter deze afbeelding is dat deze priester de Trojanen wilde waarschuwen om het paard van Troje niet binnen de stadsmuren te brengen. Volgens de overlevering werden de priester en zijn zoons vervolgens gewurgd door slangen van Poseidon. Hoe heet deze beeldengroep of hoe heette deze priester?

Goed zo !
cobra groep kunst

De Cobra-groep bestond officieel van 1948 tot 1951 en was de belangrijkste internationale avant-gardebeweging in de kunst van Europa direct na de Tweede Wereldoorlog. De naam van de groep die in 1948 in een café in Parijs werd opgericht, verwijst niet naar een slang, maar naar drie steden. Welke drie steden zijn dit?

Goed zo !
Schilder de nachtwacht

Het schilderij dat we hier zien, de nachtwacht, is een van de meest bekende schilderijen uit de Hollandse gouden eeuw. Wie schilderde dit schilderij?

Goed zo !
ontwerpen uurwerken "Real Time"
© Jim.henderson

Real Time is een kunstinstallatieserie van een Nederlandse ontwerper. Het bestaat uit werken waarin mensen elke minuut handmatig de wijzers van een klok maken en wissen. Ze bestaan uit video's waarin een man achter een doorschijnend scherm de analoge wijzers schildert en weer wegveegt. Welke ontwerper zoeken we?

Goed zo !

De appel valt niet ver van de boom, ook niet in de schilderkunst. Op de presentatie zie je twee schilderijen, een is geschilderd door de vader, het andere door zijn zoon. Wat is de uiteraard gemeenschappelijke familienaam van de kunstenaars die deze werken maakten?

Goed zo !