Pubquizvragen kunst

202 resultaten

Pubquiz vraag Schilders 3831

Welke Nederlandse schilder heeft de bijbel ongetwijfeld goed gelezen. Hij vervaardigde zo'n driehonderd werken (tekeningen, etsen en schilderijen) met een bijbels verhaal als onderwerp. Hij keerde vaak terug naar de dezelfde thema's waaronder Abrahams offer van zijn zoon Izaak, de vlucht naar Egypte, de kruisiging van Christus en –zoals je op de foto kan zien- ook werken van de Heilige Familie (Jozef, Maria en hun kind). Wie is deze Nederlandse schilder?

Goed zo !
Pubquiz vraag Schilderij 3829

Welke deel uit een groter meesterwerk zien we hier afgebeeld. In 1941 werd het originele stuk gekopieerd. In de kopie werd Leopold 3 verwerkt om een duidelijk onderscheid te kunnen maken tussen origineel en kopie?

Goed zo !
Pubquiz vraag Kunst 3695

Wend u vooral tot de afbeelding. In de kunstgeschiedenis en archeologie wordt de term gebruikt voor iedere uitgebreide, verhalende voorstelling van mensen, mythologische figuren en/of dieren binnen een duidelijk kader. Ze hebben vaak een decoratieve functie en kunnen op velerlei wijzen en in vele materialen zijn vervaardigd. In de klassieke orde is het een onderdeel van het hoofdgestel en vinden we het tussen de architraaf en de kroonlijst. Welk onderdeel/welke term?

Goed zo !

Jan Hoet is de Vlaamse oprichter van het SMAK in Gent Op zijn curriculum staan een aantal grote evenementen waarbij hij de kunst naar het volk wilde brengen en omgekeerd. Wat was de naam van het veelbesproken project uit 1986 waarbij de kunst letterlijk uit het museum brak en tientallen kunstwerken in privé-woningen door internationaal vermaarde kunstenaars geconcipieerd werden.

Goed zo !
Pubquiz vraag Kunst 3646

We zoeken de naam van een Vlaams Cultuurcentrum in Amsterdam. Het is gelegen aan een pleintje midden in het theaterdistrict aan de Nes, biedt voorstellingen op het gebied van toneel, dans, muziek, film en andere kunstvormen. Het cultureel centrum heeft een café-restaurant, met een terras op het pleintje, waar voornamelijk Vlaamse gerechten geserveerd worden. Het werd geopend door de Vlaamse overheid in 1981 met het doel de Vlaamse culturele identiteit te profileren in Nederland, Vlaams-Nederlandse culturele uitwisseling te bevorderen en Vlaamse artiesten een podium in Nederland te bieden. Tot 2002 was het een deel van de Vlaamse overheid.

Goed zo !

Wat is de naam van de kunstenaar waarvan jullie een werk zien?

Goed zo !

We zoeken de naam van een kunstenaar en één van de bekendste vertegenwoordigers van de popart. Eén van zijn bekendste werken is het doek ‘a bigger splash’ die jullie op de dia zien. Het Centre Pompidou organiseerde vorig jaar de grootste overzichtstentoonstelling ooit van zijn werk.

Goed zo !
Pubquiz vraag Kunst 3566

Naam (artiestennaam) van de kunstenaar?

Goed zo !
Pubquiz vraag Schilders Kunstenaars 3558

Van welke Spaans kunstschilder, beeldhouwer, graficus en keramist is dit kunstwerk?

Goed zo !
Pubquiz vraag Fotografie 3481

Reeks 5, voor 3 punten: Deze foto uit 1980, getiteld “man in polyester suit” werd twee jaar geleden geveild voor maar liefst 478.000 euro. Het is één van soms expliciete homoseksuele erotische werken van deze Amerikaanse fotograaf. Zijn zwart-wit foto’s hebben een iconische positie ingenomen in de fotografiegeschiedenis, maar zorgden vaak voor controverse. Wat is de naam van deze fotograaf die in 1989 overleed aan aids?

Goed zo !
Pubquiz vraag Kunst 3456

Het was de Franse journalist-criticus Louis Vauxcelles die de naam gaf aan deze schilderstijl. Hij verwijst naar de brutaal opvallende werken van Henri Matisse en zijn entourage, waaronder het “La femme au chapeau” dat u hier op de foto ziet. Matisse wordt dan ook als de grondlegger van deze stijl beschouwd, een stijl met fel contrasterende kleuren naast elkaar zonder enige overgang, waarbij de harde confrontaties niet getemperd worden. Wat is de naam van deze schilderstijl?

Goed zo !
Pubquiz vraag Kunstenaars Banksy 3333

Lala, Po, Banksy en Tinky-Winky wonen dan misschien wel in een soort grot, we kunnen ze bezwaarlijk holbewoners noemen. Al lijken sommige van de tekeningen die ze tonen in het programma de Teletubbies sterk op de grotschilderingen die gevonden werden in de grotten van Alta Mira of Lascaux. Onze prehistorische voorvaderen waren in feite de eerste graffiti kunstenaars van onze soort. Wij zijn op zoek naar een graffitikunstenaar die onder andere dit werk maakte. De man was van Haïtiaanse en Puerto-Ricaanse afkomst en maakte naast graffitikunst ook expressieve werken op doek.

Goed zo !
Pubquiz vraag Kunst 3325

In welke Europese hoofdstad kunnen we dit beeld bezoeken? De kleine zeemeermin stelt de hoofdpersoon voor uit het gelijknamige sprookje van Hans Christian Andersen.

Goed zo !

Wat is het pseudoniem van de Britse kunstenaar die in vele Europese steden zijn werk in het straatbeeld liet verschijnen. Het meest bekende is 'Girl with the balloon' dat we hier zien maar van welke hand is dit werk?

Goed zo !
Pubquiz vraag Kunst 3287

We zien hier 2 menselijke lichamen waarop de techniek plastinatie is toegepast, een techniek die in een wereldwijde tentoonstelling zeer courant werd gebruikt. Deze tentoonstelling kreeg de Engelse benaming 'Body Worlds”. Wat is de meer bekende Duitse benaming van deze vertoning?

Goed zo !