Quiz KBO Ename 2018

Quizronde 1: Ronde 1

Organisatie quiz: KBO Ename

Aantal ronden: 10

Aantal vragen: 157

Moeilijkheid: 89.23 %

Uitleg ronde: Ronde 1: In jullie reglement staat er vermeld dat er in elke ronde ( behalve ronde 5 en 9) een verband zit tussen de antwoorden. Dus in deze ronde zit er een verband, een link tussen de antwoorden.

Pubquiz vraag Architecten 3512

We zoeken de naam van een Nederlandse architect. Een invloedrijk boek van hem is Delirious New York dat in 1978 verscheen en waarin hij probeerde de filosofie van Manhattan bloot te leggen.  Als bouwende architect brak hij in 1992 internationaal door met de bouw van de Kunsthal in Rotterdam. Hij is ook één van de architecten van de CCTV toren in Peking. En omdat het de eerste vraag van de avond is, krijgen jullie twee tipfoto’s. Wanneer jullie de familienamen van beide tipfoto’s samenneemt, bekomen jullie de naam van de architect die we zoeken.

Goed zo !

Wat was de bijnaam van de Amerikaanse saxofonist Charlie Parker, die ook werd gebruikt als titel van de film over zijn leven van regisseur Clint Eastwood?

Goed zo !
Pubquiz vraag Stripfiguren 3514

Wat is de naam van deze stripfiguur?

Goed zo !
Pubquiz vraag Boeken 3515

Wat is de titel van dit boek van Godfried Bomans , geschreven tijdens de tweede wereldoorlog? Het gaat over een fantasierijk jongetje dat naar iets bijzonders verlangt. Op een nacht, vlak voor een geplande schooltoets, ligt hij wakker in bed. In zijn slaapkamer vol schilderijen voelt hij dat er iets bijzonders staat te gebeuren. Plotseling komen alle schilderijen in zijn slaapkamer tot leven: die van zijn inmiddels overleden grootouders. Omdat hij zich altijd al heeft afgevraagd wat zich in dit schilderij bevindt, klimt het jongetje in het schilderij. Het blijkt een fantasiewereld te zijn. Het boek dat we zoeken geldt nog altijd als Bomans bekendste werk.

Goed zo !

Cryptogram: ( 6 letters) Geen prettige broedplaatsen om in te zitten.

Goed zo !

Op de Olympische Spelen in 2016 behaalde Pieter Timmers een zilveren medaille op de 200 m vrije slag. Welke ex zwemmer becommentarieerde deze race naast Stef Wijnants? Hij eindigde 11 de op de 200 m schoolslag op de Olympische spelen van 1988.

Goed zo !
Pubquiz vraag Strips 3518

We zoeken de naam van deze striproman van de Amerikaanse auteur Art Spiegelman. Het gaat over de strijd van Spiegelmans vader, Vladek, om als Poolse Jood te overleven tijdens de Holocaust.

Goed zo !

We zoeken de naam van de Amerikaanse rockband die in de Bataclan in Parijs optrad toen IS er een aanslag pleegde.

Goed zo !

Wat is de naam van deze schrijver van voornamelijk romans, poëzie en reisverslagen? Zijn bekendste boek is rituelen. Hij won ook de gouden uil met de verhalenbundel ‘ ’s nachts komen de vossen’.

Goed zo !

Wat was de naam van deze Nederlands politicus. Hij was van 1966 tot 1986 de politiek leider van de Partij van de Arbeid en van 1973 tot 1977 minister-president van Nederland. In de ministerraad domineerde hij zeer sterk en was hij meer de felle vechter voor eigen standpunten dan de samenbindende leider.

Goed zo !
Pubquiz vraag Literatuur 3522

We zoeken de naam van deze deugniet die in de 16 de eeuw iedereen voor de gek hield met zijn streken. Het boek uit 1867 van de Belgische schrijver Charles De Coster maakt hem beroemd. Het personage van De Coster is meer dan een luchthartige vagebond en kwajongen: hij is een Vlaamse vrijheidsstrijder die aan de zijde van de Geuzen tegen de Spaanse overheersing vecht. Daarbij wordt hij bijgestaan door zijn goedmoedige dikke vriend Lamme Goedzak en zijn vriendin en zoogzuster Nele. Jullie zien rechts op de dia een standbeeld van hem te Damme.

Goed zo !

Wat is de naam van deze Belgische bokser met als bijnaam ‘ de man met de glazen vuisten’? In de jaren ’80 was hij de beste Belgische bokser. Enkele van zijn kampen waren zelfs live op de toenmalige BRT te zien. Het hoogtepunt van zijn carrière was op 12 april 1984, toen hij de Europese bokstitel in Casavatore veroverde bij de superpluimgewichten. Hij stierf in 2008 door zelfmoord.

Goed zo !
Vlaamse stand-upcomedian
© Jietse Vandenbussche

Wat is de naam van deze Vlaamse stand-upcomedian?

Goed zo !
Pubquiz vraag Spellen 3525

Wat is de naam van dit spel?

Goed zo !
Pubquiz vraag Algemeen 3526

Van welk bedrijf zien jullie op de dia het logo?

Goed zo !

We zoeken de Duitstalige naam van één van de bekendste lanen in de Duitse hoofdstad Berlijn. Deze laan was de praalweg van Pruisische koningen en de Duitse keizers en de flaneerlaan van de bourgeoisie. Later is het de laan van de commerciële industriële revolutie en tevens de laan van het triomferende socialisme van de toenmalige DDR geworden.  Sinds de hereniging van Duitsland in 1990 zijn er verschillende cafés en restaurants en een groot aantal fraaie winkels geopend.

Goed zo !
zeestraat tussen Halland in Zweden en Jutland

We zoeken de naam van de zeestraat tussen Halland in Zweden en Jutland in Denemarken die deel uitmaakt van de verbinding tussen de Noordzee en de Oostzee.

Goed zo !