Pubquizvragen literatuur

256 resultaten

Af en toe mag er ook eens een weggevertje tussen zitten. Deze legende vertelt het verhaal van de stad Brussel die wordt aangevallen door vijanden die op een bepaald moment deden alsof ze zich overgaven. In werkelijkheid staken ze echter buskruit onder de stadswallen en wilden ze de stad opblazen. Deze tragedie werd echter vermeden door een pienter jongentje die het lont had gezien en spontaan zijn kraantje openzette. Over wie gaat deze legende?

Goed zo !

Verplichte kennis voor iedereen! Hoe heet de Vlaamse romanschrijver en dichter die bekende werken als Lijmen/Het been en Kaas uit zijn pen toverde?

Goed zo !
Pubquiz vraag Literatuur 3870

Iets minder zware literatuur maar daarom niet minder geapprecieerd zijn de verhalen van Jip en Janneke. De auteur hiervan kent iedereen wel, dat is Annie M.G. Schmidt maar weten jullie ook wie de illustraties in deze boeken voorzag?

Goed zo !
Pubquiz vraag Boeken 3709

Beginnen doen we met een literatuurvraag. Om niet heel de plot van het verhaal te verklappen beperken we ons tot deze tips: De hoofdpersonages heten Erik en Olga, het verhaal van de hand van Jan Wolkers en de verfilming van het boek is met ruim 3,3 miljoen bezoekers de succesvolste Nederlandse bioscoopfilm aller tijden. Welk boek zoeken we hier?

Goed zo !
Pubquiz vraag Literatuur 3684

Door een inbraak bij een Brugse juwelier komt adjunct-commissaris Van In op het spoor van de duistere achtergronden van een van de machtigste mannen van België. Dit is kort de inhoud van het eerste boek van Pieter Aspe. Naam van dit boek?

Goed zo !
Pubquiz vraag Walt Disney 3679

We zoeken de naam van deze figuur uit het Jungle Boek van Kipling. Hij is een oude tijgerpython en wordt gevreesd door alle apen. Hij is één van Mowgli's beste vrienden. Hij kan de andere dieren hypnotiseren door figuren met zijn lichaam te beschrijven. In de Disney versie van het Jungle Boek speelt hij een heel andere rol. Daar is hij is juist een vijand die Mowgli wil opeten.

Goed zo !
Pubquiz vraag Nobelprijs Auteurs 3660

Wie is de auteur van de roman die Blechtrommel? In 1999 ontving hij de Nobelprijs voor Literatuur.

Goed zo !

Wat was de naam van deze Nederlands dichter, schrijver, vertaler, criticus, polemist en toneelschrijver. Hij was van 2000 tot 2004 de Dichter des Vaderlands. Hij stond bekend om zijn virtuoze en kleurrijke taalgebruik . Hij overleed in 2012.

Goed zo !

We zoeken de naam van een Roemeens Franse toneelschrijver, bekend van onder andere 'le soif et la faim' en 'Le roi se meurt' uit de jaren zestig van de vorige eeuw. Hij was één van de baanbrekers van het absurd toneel.

Goed zo !
Pubquiz vraag VTM 3577

Wat is de titel van dit boek van Louis Paul Boon dat gaat over een struikrover die in de 18de eeuw de streek van Aalst teisterde? Over dit boek komt er ook een nieuwe VTM reeks dat in het prachtige natuurgebied Kluisbos werd opgenomen en waarbij Matteo Simoni de rol van struikrover vertolkt.

Goed zo !
Pubquiz vraag Literatuur 3522

We zoeken de naam van deze deugniet die in de 16 de eeuw iedereen voor de gek hield met zijn streken. Het boek uit 1867 van de Belgische schrijver Charles De Coster maakt hem beroemd. Het personage van De Coster is meer dan een luchthartige vagebond en kwajongen: hij is een Vlaamse vrijheidsstrijder die aan de zijde van de Geuzen tegen de Spaanse overheersing vecht. Daarbij wordt hij bijgestaan door zijn goedmoedige dikke vriend Lamme Goedzak en zijn vriendin en zoogzuster Nele. Jullie zien rechts op de dia een standbeeld van hem te Damme.

Goed zo !

Wat is de naam van deze schrijver van voornamelijk romans, poëzie en reisverslagen? Zijn bekendste boek is rituelen. Hij won ook de gouden uil met de verhalenbundel ‘ ’s nachts komen de vossen’.

Goed zo !
Pubquiz vraag Boeken 3515

Wat is de titel van dit boek van Godfried Bomans , geschreven tijdens de tweede wereldoorlog? Het gaat over een fantasierijk jongetje dat naar iets bijzonders verlangt. Op een nacht, vlak voor een geplande schooltoets, ligt hij wakker in bed. In zijn slaapkamer vol schilderijen voelt hij dat er iets bijzonders staat te gebeuren. Plotseling komen alle schilderijen in zijn slaapkamer tot leven: die van zijn inmiddels overleden grootouders. Omdat hij zich altijd al heeft afgevraagd wat zich in dit schilderij bevindt, klimt het jongetje in het schilderij. Het blijkt een fantasiewereld te zijn. Het boek dat we zoeken geldt nog altijd als Bomans bekendste werk.

Goed zo !
Pubquiz vraag Boeken 3506

Deze term werd in 1820 bedacht door Johann Carl Simon Morgenstern. In de literatuur duidt men er een psychologische roman mee aan die gaat over de ontwikkeling van de geest en persoonlijkheid gedurende de overgang van jeugd naar volwassenheid. Als voorbeelden kunnen Goethes “Wilhelm Meisters Lehrjahre”, “De kleine Johannes” van Frederik van Eeden of Charles Dickens’ “Great Expectations” worden aangehaald. Welke term uit het Duits zoeken wij?

Goed zo !
Pubquiz vraag Kinderboeken 3493

Generaties Vlamingen en Nederlanders zijn met de poëzie en verhalen van deze in 1995 overleden schrijfster opgegroeid. Dankzij kinderboeken als Jip en Janneke en Pluk van de Petteflet is haar werk tot het collectieve geheugen gaan behoren. Haar naam graag.

Goed zo !