Pubquizvragen literatuur

256 resultaten

Pubquiz vraag Kinderboeken 3441

Van dit prentenboek voor kleuters, geschreven door Eric Carle zijn al miljoenen exemplaren verkocht. In het verhaal wordt een dier gevolgd, dat zich door een bonte verzameling objecten heen eet, zoals ijsjes, salami, watermeloen en een lolly. Hoe heet dit boekje, dat al in meer dan 50 talen is vertaald?

Goed zo !

Deze man was openlijk homoseksueel, ging modern gekleed en had de wereld bereisd. Geen wonder dat de Spaanse fascisten de progressieve dichter en toneelschrijver in 1936 vermoordden op zijn 38ste. Tot op vandaag is er nog steeds discussie over zijn dood. Hij wordt door velen gezien als de grootste dichter die Spanje ooit heeft voortgebracht. Zijn naam graag.

Goed zo !
Pubquiz vraag Auteurs 3378

In 1948 lag de verre toekomst voor deze Britse auteur in 1984 meteen ook de titel van zijn succesroman waarin Big Brother alles ziet, Het Ministerie van Vrede zich bezighoudt met oorlogsvoering, het ministerie van Waarheid met geschiedvervalsing, het Ministerie van Overvloed zorgt voor overlevingsrantsoenen en de eenheidstaal ‘Newspeak’ werd. Uiteindelijk werd het nog veel erger in1984 : Fransesco Moser verpulvert het 12 jaar oude werelduurrecord van onze Eddy Merckx, Johan Cruyff neemt afscheid als voetballer en Wilfried Martens introduceerde de indexsprong. Wie schreef 1984?

Goed zo !

Jeroen Olyslaegers won in 2017 de Fintro literatuurprijs, de voormalige Gouden Uil. Geef de titel van zijn winnend boek.

Goed zo !

Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hi(c) (a)nda thu, zo begon in de Middelleeuwen de Nederlandstalige literatuur en meer in het bijzonder de dichtkunst. De rij dichters die later volgde is indrukwekkend en zal bij velen wel een belletje doen rinkelen: Bertus Aafjes, Remco Campert, Hugo Claus, Eddy Derwael, Guido Gezelle, Hadewijch, Willem Frederik Hermans, Jacob van Maerlant, Frederik van Eeden en ga zo maar door. Maar we zijn op zoek naar deze dichter. Deze Nederlander leefde van 1899 tot 1940 en was naast dichter ook literair criticus. Zijn bekendste werk is ongetwijfeld “Herinnering aan Holland” Denkend aan Holland zie ik brede rivieren traag door oneindig laagland gaan, rijen ondenkbaar ijle populieren als hoge pluimen aan den einder staan; Tot vervelens toe hebben wij het moeten van buiten leren tijdens onze schoolcarrière. Wie zoeken we ?

Goed zo !

Reeks 1, vraag C: In 2016 waren er heel wat verschillende meningen over de winnaar van de Nobelprijs literatuur. Zo werd Bob Dylan misschien wel de meest besproken winnaar uit de geschiedenis. Maar kunnen jullie ook meepraten over de winnaar van dit jaar? De jury loofde met name zijn emotionele kracht. Welke roman-schrijver zoeken we?

Goed zo !

Reeks 1, vraag B: Voor de tweede vraag in deze drietraps zijn we opzoek naar de schrijver van het boek "Oorlogswinter". Ook voor zijn ander boek "Koning van Katoren" kreeg hij een gouden griffel. Welke Nederlandse schrijver zoeken we?

Goed zo !

Reeks 1, vraag A: We zijn op zoek naar de naam van 2 Duitse broers en taalkundigen die zichzelf de geschiedenisboeken inschreven met sprookjes zoals 'Repelsteeltje', 'sneeuwwitje en de 7 dwergen' en 'Rapunzel'? Wat is hun gemeenschappelijke achternaam?

Goed zo !
Pubquiz vraag Literatuur 3270

Robinson Crusoe is een roman van de Engelse schrijver Daniel Defoe. Het is een fictief dagboek van een schipbreukeling die aanspoelt op een volgens hem onbewoond eiland. Na enkele jaren wordt hij bevriend met een man die weet te ontsnappen van een stam kannibalen. Weten jullie de naam van zijn nieuwe vriend?

Goed zo !

Een reis rond de wereld is de droom van velen. Helaas de tijd en het geld zijn hier de grote struikelblokken. Ene Phileas Fogg deed het,... niet in het echt maar in een boek van Jules Vernes. In welk boek?

Goed zo !

Mark Twain schreef in 1876 het eerste van een boekenreeks over 2 jonge knapen gebaseerd op zijn eigen jeugd. Aan het begin van het boek is de ene betrokken geraakt bij een vechtpartij. Als straf moet hij de zaterdag daarna een hek schilderen. Sluw als hij is krijgt hij echter al snel andere kinderen zover om deze klus voor hem te klaren. Graag zijn naam en de naam van zijn beste vriend naar wie het volgende boek van deze serie genoemd wordt.

Goed zo !

Volgend duo staat niet echt gekend als duo. Maar brengt boeken uit onder een pseudoniem. Waarbij de ene haar voornaam gebruikt en de andere zijn achternaam. Ze schrijven psychologische thrillers met telkens een sterke moderne vrouw in de hoofdrol. Voorbeelden van boeken zijn onder andere 'dinsdag is voorbij', 'blauwe maandag', 'wachten op woensdag' en recenter 'Zondagochtend breekt aan'. Graag het volledige pseudoniem.

Goed zo !

Welke bekende jeugdschrijfster besloot in 2013 onder het pseudoniem Robert Galbraith opnieuw een boekenreeks te schrijven. Voorbeelden uit deze nieuwe reeks zijn: “het slechte pad” uit 2015 en “zijderups” uit 2014.

Goed zo !
Pubquiz vraag Kinderboeken 3240

We zijn op zoek naar een hoofdfiguur uit een gelijknamige boekenreeks geschreven door Henri Arnoldus. Het gaat over een postbode die in zijn dorp Keteldorp heel wat gekke avonturen beleeft. Graag de naam van deze postbode?

Goed zo !

In oktober 2017 kwam er een veelbesproken verhaal uit van 2 Brugse hooligans. In het boek wordt er gesproken over hun beste en slechtste herinneringen in 35 jaar hooliganisme. Maar hoe heet dit beruchte boek?

Goed zo !