Pubquizvragen literatuur

256 resultaten

Pubquiz vraag Boeken 5640

Ik trek een vette streep onder mijn verleden van bescheiden slagerszoon in de provinciestad Sint-Niklaas. Bescheiden mag dan vooral naar mijn afkomst verwijzen. Klantvriendelijke nederigheid was voor mijn moeder immers een deugd die slechts vanachter de toog beoefend werd. Haar echte leven bestond uit exuberantie en bravoure die op de planken van het amateurtoneel thuis hoorden, tot ze door een beroerte afasie kreeg. Welk boek zoeken we?

Goed zo !
Pubquiz vraag Literatuur 5639

Ik zie de hele tijd een heleboel kinderen voor me die een of ander spel aan het doen zijn in een groot graanveld. Duizenden kleine kinderen en er is niemand bij - geen grote mensen, bedoel ik - behalve ik. En ik sta op de rand van een of andere krankzinnige afgrond. En wat ik nou moet doen is dat ik ze moet vangen als ze in de afgrond dreigen te vallen - als ze dus aan het hollen zijn en niet kijken waar ze lopen, moet ik ergens vandaan komen en ze vangen. Dat is het enige wat ik de hele dag zou doen. Uit welke roman komt dit?

Goed zo !
Pubquiz vraag Literatuur 5612

Welke roman uit 1969 (van Jan Wolkers), verfilmd in 1973 zoeken we? Het verhaal vertelt het relaas van de ik-figuur, een jonge, eenzame kunstenaar en zijn grote liefde Olga. Hun relatie evolueert van hartstochtelijk passioneel tot ware liefde naar haat en uiteindelijk vriendschap wanneer Olga stervende is.

Goed zo !
Pubquiz vraag Literatuur 5605

Toen Ian Fleming op Jamaïca woonde was hij een enthousiast vogelaar. Hij bezat de Field guide to birds of the West Indies, geschreven door de ornitholoog die we zoeken. In het werk van Fleming staan diverse toespelingen op het bestaan van de ornitholoog, bijvoorbeeld in zijn verhalenbundel For your eyes only waarin het baltsgedrag van de wimpelstaartkolibrie wordt beschreven. Wat is de naam van deze ornitholoog?

Goed zo !
Pubquiz vraag Literatuur 5600

Welke Nederlandse humanist werd omwille van zijn vele Europese reizen de eerste Europeeër genoemd? Tijdens een reis van Italië naar Engeland schreef hij zijn bekendste werk 'Lof der Zotheid'.

Goed zo !

Geboren werd hij in het Nederlandse Bladel. Nadat hij afgestudeerd was verhuisde hij echter naar Turnhout om er als arts een eigen praktijk uit te bouwen. Maar veel bekender werd hij omdat hij samen met onder meer Hendrik Conscience werd gezien als een van de grootste Vlaamse volksschrijvers. Wie bedoel ik hier? Voor- en achternaam graag.

Goed zo !
Pubquiz vraag Boeken 5361

We zoeken het boek van Paula Hawkins uit 2015 waarvan Tate Taylor in 2016 de verfilming regisseerde, met Emily Blunt in de hoofdrol als Rachel Watson, een gescheiden vrouw die depressief en aan de drank is en het huis naast dat van haar ex-man Tom en zijn nieuwe partner Anna observeert.

Goed zo !

We zijn opnieuw op zoek naar een tijdsgenoot van dus zowel de eerste als de tweede persoon. Welke Amerikaanse revisionistische geschiedkundige, die hier staat afgebeeld, verwierf bekendheid als auteur van het werk The cold war and its origins?

Goed zo !

We zijn op zoek naar een schrijver, journalist en voormalig militair van de Naval Intelligence Division. Zijn werk bij deze laatste dienst gebruikte hij als inspiratie voor zijn 007 verhalen. Maw; welke in londen geboren schrijver schreef de boeken over de figuur James Bond?

Goed zo !
Pubquiz vraag Auteurs 5232
© Galoren.com

We zijn op zoek naar een auteur die bekend werd met een nostalgisch verhaal over verlies, zelfmoord. Zijn bekendste werk is getiteld naar een nummer van the Beatles. Zijn meest recente werk is een lijvig tweedelige reeks over een portretschilder die in een wereld vol raadsels terechtkomt, getiteld De moord op commendatore. Hoe heet de auteur van deze tweedelige reeks?

Goed zo !

Een cultureel verantwoorde vraag nu! De auteur die we zoeken kan beschouwd worden als één van de belangrijkste Franse schrijvers van de 19de eeuw. Hij schreef romans met veel zin voor realisme, zijn bekendste werk is La Comédie humaine waarbij hij een beeld schetste van de Franse maatschappij na de val van Napoleon. Welke bekende schrijver zoeken we? Achternaam is voldoende.

Goed zo !
Pubquiz vraag Auteurs 5205

Boeken zoals: Blauwe maandagen, Fantoompijn en het bestand klinken velen waarschijnlijk bekend in de oren. Maar wie is de Nederlandse auteur met joodse afkomst die deze werken schreef?

Goed zo !

Deze Russisch-Amerikaans romanschrijfster en filosofe werd op 2 februari 1905 geboren in Sint-Petersburg als Alissa Zinovievna Rosenbaum en stierf op 6 maart 1982 te New York. Ze was de grondlegster van het objectivisme, een filosofische stroming. Voortbouwend op de theorieën van Aristoteles was ze op politiek vlak een groot pleitbezorger van het laissez- faire-kapitalisme. Ze heeft de meeste bekendheid verkregen met haar romans “The Fountainhead” en “Atlas Shrugged”. Ze is beter bekend onder het synoniem “Ayn….” Wij vragen hier naar de achternaam van deze schrijfster die u ook op de foto ziet.

Goed zo !

Miserabel, zo moet de schrijver die we zoeken zich waarschijnlijk gevoeld hebben toen hij van 1842 tot 1862 aan zijn meesterwerk schreef. Zoveel miserie in één boek samenbrengen is een hele prestatie. Ondertussen is ‘Les Miserables’ ook gekend van film, theater en musical. Welke schrijver zoeken we? Niet dat we zelf twijfelen, maar we hadden graag zijn naam & voornaam van u gekregen.

Goed zo !

Deze adellijke familie, het oudste nog bestaande puur Zweedse geslacht, heeft haar sporen verdiend in de geschiedenis van haar vaderland. Ze vocht tegen allerlei overheersers en vermoordde in de vijftiende eeuw de leider van een opstand tegen de Zweedse koning. Dit jaar voegt een telg van deze familie daar een opvallende voetnoot aan toe met een historische misdaadroman over het 18de-eeuwse Stockholm. 1793 krijgt bijna unaniem lovende recensies. Het boek bulkt dan ook van de levendige details over het leven in die revolutionaire tijd, het decor voor een verhaal over een ongewoon speurdersduo dat een gruwelijke moord onderzoekt. Wie is deze schrijver met de opvallende achternaam, een verwijzing naar het wapenschild van de familie, dat zelfs op Zweedse munten terug te vinden was?

Goed zo !