Pubquizvragen natuurkunde

165 resultaten

Pubquiz vraag Natuurkunde 5290

We zoeken een natuurkundige grootheid voor een doorstromend medium uitgedrukt als de hoeveelheid van een vloeistof of gas per tijdseenheid. In de hydrologie staat deze term voor de hoeveelheid water die een rivier of beek per tijdseenheid transporteert of afvoert.

Goed zo !
Pubquiz vraag Natuurkunde 5213

De definitie van de techniek die we zoeken luidt: het met gebruikmaking van allerlei technische middelen toevoegen van water aan landbouwgewassen bij een tekort aan neerslag. Welke techniek zoeken we?

Goed zo !
Pubquiz vraag Scheikunde 5163

Grafiet, één van de zachtste bekende vaste stoffen en het hardst gekende natuurlijke mineraal, diamant, zijn beiden bizar genoeg verschijningsvormen van hetzelfde scheikundige element. Welke element met atoomnummer 6 is dit?

Goed zo !
Pubquiz vraag Natuurkunde 5102

We zijn op zoek naar een Poolse astronoom, waarvan de publicatie van zijn boek “Over de omwentelingen van de hemellichamen” wordt beschouwd als één van de grootste gebeurtenissen uit de wetenschapsgeschiedenis. Ook is hij grondlegger van een bekende astronomische theorie, die impliceert onder andere de schijngestalten van Venus en Mercurius, een visueel fenomeen dat in zijn tijd nog niet kon worden geobserveerd, maar later werd bevestigd door niemand minder dan Galileo Galilei. Graag de naam van deze astronoom.

Goed zo !
Pubquiz vraag Ruimte 5056

Het verst van ons verwijderde rotsblok in de ruimte bevindt zich op ongeveer 6,4 miljard km afstand van de aarde. Het werd in 2014 ontdekt door de Hubble-telescoop en kreeg de wetenschappelijke naam 2014 MU 69. Meer gedetailleerde beelden kwamen begin dit jaar (2019) van de ruimtesonde New Horizons. We zagen dat het rotsblok wat op een sneeuwman lijkt. Maar wat is de naam van dit ruimteobject?

Goed zo !
Pubquiz vraag Natuurkunde 4759

Deze structuur bestaat uit zes koolstofatomen en zes waterstofatomen en werd ontdekt door Friedrich Kekulé. U vindt er een tekening van op het blad met foto's. Wat is de naam van deze structuur?

Goed zo !
Pubquiz vraag Zwam 4718

We zien een afbeelding met een natuurlijk voorkomend fenomeen. Verschillende paddenstoelen vormen een cirkel. Al die paddenstoelen zijn afkomstig uit dezelfde zwamvlok. Hoe noemen we zo’n paddenstoelencirkel?

Goed zo !
Pubquiz vraag Natuurkunde 4716

10C. We zijn op zoek naar een eindstadium van een ster. Een voorbeeld dicht bij huis, een slordige 88 lichtjaar, is Garcux. Hoe ontstaat het? Een hoofdreeksster geeft energie af door de fusie van waterstof tot helium in de kern door middel van de proton-protoncyclus of de koolstof-stikstofcyclus. In de loop der tijd raakt het waterstof in de kern steeds meer opgebrand, waardoor het fusieproces in de loop der tijd minder wordt. Daardoor koelt de ster wat af en neemt de stralingsdruk in de kern af. Hierdoor trekt de kern onder invloed van haar eigen gewicht wat meer samen waardoor de temperatuur stijgt. Deze temperatuurstijging heeft tot gevolg dat er een waterstoffusie in een schil buiten de kern op gang komt. Een ster waar buiten de kern een fusieproces plaatsvindt, produceert meer energie dan daarvoor en zwelt enorm op. Doordat door het opzwellen de oppervlaktetemperatuur daalt wordt de ster in deze fase.Tijdens deze fase hoopt zich steeds meer helium in de kern op, die daardoor nog meer samentrekt en waardoor de dichtheid van de kern steeds hoger wordt. Als de kern een temperatuur bereikt van 100 miljoen kelvin gaat het helium in de kern fuseren tot koolstof door middel van het Triple-alfaproces. Het begin van deze fusie wordt heliumflits genoemd.

Goed zo !
Pubquiz vraag Natuurkunde 4570

We zien hier een foto van George Lemaître, geboren in 1894 een Belgisch priester, wiskundige, natuurkundige, astronoom en kosmoloog. Hij wordt beschouwd als één van de grondleggers van welke theorie over het ontstaan van het heelal.

Goed zo !
Pubquiz vraag Ruimte 4511

Wat is de naam voor de buitenste laag van de dampkring die zich uitstrekt van zo'n 500 tot 1000km hoogte. De laag vormt de overgang met de ruimte.

Goed zo !
Pubquiz vraag Natuurkunde 4502

Hoe worden lijnen op een landkaart of in een diagram genoemd die punten van gelijke druk met elkaar verbinden?

Goed zo !

Dit toestel wordt onder meer aan vliegtuigen gemonteerd om de snelheid te meten. De snelheid wordt bepaald door de toepassing van de wet van Bernoulli die stelt dat druk en snelheid met elkaar gerelateerd zijn. In dit toestel wordt een drukverschil gemeten waardoor de luchtsnelheid van het vliegtuig bepaald kan worden. Het toestel is genoemd naar de Fransman die het in de 18de eeuw uitvond. Hoe heet dit instrument?

Goed zo !
Pubquiz vraag Astronomie 4249

Welk natuurfenomeen dat op 21 januari volgend jaar opnieuw zichtbaar is in België wordt op het scherm weergegeven?

Goed zo !
Pubquiz vraag Bomen 4066

Dit prachtexemplaar is een geslacht uit de berkenfamilie (Betulaceae). Het geslacht omvat circa dertig soorten die op het noordelijk halfrond voorkomen. Het zijn vochtminnende loofbomen die bloeien voordat de bladeren verschijnen. In de Benelux komen er twee soorten van nature voor. Naar welke boom zijn we op zoek?

Goed zo !
Pubquiz vraag Natuurkunde 4013

Een korte vraag om deze ronde te beginnen. We zijn op zoek naar de planeet die in ons zonnestelsel het dichtst bij de zon staat. We kunnen erbij vertellen dat hij meteen ook de kleinste planeet is en geen manen heeft. Welke planeet?

Goed zo !