Pubquizvragen natuurkunde

165 resultaten

Pubquiz vraag Natuurkunde 2102

Wanneer we spreken over de sterrenhemel, melkwegstelsel, kunnen we ook niet voorbij het aantal planeten binnen ons zonnestelsel. In totaal bevat ons zonnestelsel 8 planeten sinds op 24 augustus 2006 Pluto verdween van deze lijst, én aanzien wordt als een dwergplaneet. Pluto was toen het verst verwijderd van de zon en de kleinste planeet. Maar sinds 2006 is daar verandering in gekomen. Welke planeet mag zich nu de kleinste planeet van ons zonnestelsel noemen?

Goed zo !
Pubquiz vraag Vogels Dieren 2051

Deze vogel behoort tot een familie zeevogels. Deze soort vogels hebben lange vleugels in verhouding tot hun lichaamsgrootte en hun wervels en bovenste vleugelbeenderen zijn hol maar sterk. Ze behoren tot de grootste zeevogels. Wat is hun naam?

Goed zo !
Pubquiz vraag Honden 2048

Welke hond is er naar een Mexicaanse staat genoemd?

Goed zo !
Pubquiz vraag Planeten Ruimte 2042

Welke planeet draait vanuit het noorden gezien, in tegenstelling tot de andere planeten, met de klok mee (retrograad) om haar as?

Goed zo !
Pubquiz vraag Scheikunde Gassen 2041

Welk onzichtbaar gas wordt gebruikt voor fluoriderende lampen?

Goed zo !
Pubquiz vraag Bomen 2013

Van welke geslacht bomen is de hoogste boom ter wereld zo'n 115,55 meter?

Goed zo !
Pubquiz vraag Natuurkunde 1936

Wat is de naam van deze plantenetende sauropode dinosauriërs, behorend tot de Neosauropoda, dat tijdens het late Jura leefde in het gebied van het huidige Noord-Amerika? De verschillende soorten van deze soort zijn vaak ondergebracht in het geslacht Apatosaurus.

Goed zo !
Pubquiz vraag Nobelprijs 1916

Welke Belgische theoretisch fysicus kreeg in 2013 de Nobelprijs voor de natuurkunde samen met Peter Higgs?

Goed zo !
Pubquiz vraag Latijn Bloemen Planten 1869

Wat is de Latijnse naam voor Blauwe Regen?

Goed zo !
Pubquiz vraag Planeten Godin 1843

Het is de kleinste dwergplaneet in het Zonnestelsel en de enige in de planetoïdengordel. Ze werd in 1801 door Giuseppe Piazzi ontdekt en was zelfs een halve eeuw geclassificeerd als de achtste planeet. Met een diameter van ongeveer 950 km is ze verreweg het grootste object in de planetoïdengordel. Bovendien is ze vanwege de hoge schijnbare helderheid onzichtbaar voor het blote oog. Welke dwergplaneet, tevens Romeinse godin, zoeken we?

Goed zo !
Pubquiz vraag Bomen 1796

Op foto zie je een Fraxinus excelsior. Het is een snelgroeiende loofboom waarvan de bladeren oneven geveerd zijn en bestaan uit 7 tot 13 deelblaadjes. Het stuifmeel is voorzien van vleugeltjes wat helpt bij de verspreiding. Het hout is lichtgekleurd en heeft een zekere elasticiteit, wat het geschikt maakt voor gymnastiektoestellen. Welke loofboom is dit?

Goed zo !
Pubquiz vraag Natuurkunde 1762

Hoe heet de bacterie die eind mei 2011 tientallen doden maakte en ervoor zorgde dat de komkommerverkoop kelderde?

Goed zo !
Pubquiz vraag Paddenstoel 1738

We zoek de naam van deze paddenstoel. Zijn hoed, die wat op een sandwich lijkt, is aan de onderkant bedekt met een netwerk van fijne buisjes in plaats van de lamellen waar de sporen op zitten. Welke boleet, die men vaak in dennenbossen aantreft, is dit?

Goed zo !
Pubquiz vraag Dieren Vogels Uitgestorven 1692

We zoeken de naam van een uitgestorven vogel die leefde in de bossen op het eiland Mauritius. Het dier was ongeveer een meter hoog en kon venijnig van zich afbijten met zijn grote snavel. Verder zou hij vrij hulpeloos zijn geweest, deze vogel kon namelijk niet vliegen. Moest het iets helpen, de Latijnse benaming voor deze uitgestorven vogel is Raphus cucullatus.

Goed zo !
Pubquiz vraag Natuurwonder Latijn 1556

Dit fenomeen ziet men vooral op hoge geografische breedtes en dat betekent dat het verschijnsel vooral 's winters zichtbaar is. Zowel aan de Zuid- als de Noordpool is dit te zien. Maar wat is de Latijnse naam voor het Noorderlicht?

Goed zo !