Giscokwis 2019

Quizronde 1: Ronde 1

Organisatie quiz: Scouts Gisco

Aantal ronden: 8

Aantal vragen: 79

Moeilijkheid: 90.39 %

Pubquiz vraag Algemeen 6912

We zijn op zoek naar de naam waarmee de Eskimo's van Groenland en Canada zichzelf aanduiden. Eskimo vinden ze een beledigende naam. De Eskimo's van Alaska worden Joepik (Engels Yupik) genoemd. De naam die we zoeken is het meervoud van een woord in het Inuktitut (taal van de Eskimo’s) dat mens of echte mens betekent.

Goed zo !

U zag net Seppe Smits (BE) en Laurie Blouin (CAN) aan het werk op hun favoriete snowboarddiscipline. In deze discipline moet een atleet op ski’s of een snowboard een parcours afleggen met diverse hindernissen: rails, jumps,… Punten krijgen ze voor hoogte, originaliteit, moeilijkheid en kwaliteit van de tricks die ze onderweg doen. Het komt oorspronkelijk uit het BMX en skateboarden maar heeft een succesvolle cross-over gedaan naar de wintersporten. Graag de naam van deze discipline.

Goed zo !
Pubquiz vraag Wijnen 6914

We zijn op zoek naar de naam van een bekende Zuid-Afrikaanse cépage. De gebruikte druivensoort is blauw en is ontstaan door de pinot noir en cinsault te kruisen. De druif is vroegrijp, heeft een hoog rendement en is vrijwel immuun voor allerlei plantenziekten. Wanneer op het juiste moment van rijpheid geoogst geeft de druif een wijn met een geur van banaan, kers en aardbei. Graag de naam van deze wijn/druif.

Goed zo !
Pubquiz vraag Series 6915

In deze rubriek gaan we uw kennis testen over TV series. Als eerste zag u een fragment van een Amerikaanse tienersoap die van 1990 tot 2000 op de televisiezender Fox Network uitgezonden werd. De soap speelde rond een groep tieners in de chique wijk Beverly Hills op de West Beverly Hills High School. Als u de naam van deze serie weet dan weet u ook de postcode van Beverly Hills. Graag de postcode.

Goed zo !
Pubquiz vraag Algemeen 6916

Deze iconische gsm, gefabriceerd door de Finse fabrikant Nokia. Het model werd uitgebracht in het jaar 2000, er werden zo’n slordige 126 miljoen exemplaren van verkocht. Recent werd deze gsm terug op de markt gebracht maar in een vernieuwde versie. Het bekendste spelletje ‘Snake’ kon uiteraard niet ontbreken.

Goed zo !
Pubquiz vraag Goden 6917

Deze godin is van zeer grote betekenis in de Griekse mythologie. Ze is de godin van onder andere de liefde, de schoonheid, de seksualiteit en de vruchtbaarheid. Sommigen beschouwen haar ook als de godin van het evenwicht. Ze is voortgekomen uit de Fenicische godin Astarte, maar door de Grieken zo naar hun aanleg en behoeften hervormd, dat zij een echt Griekse godin is geworden. Graag haar naam.

Goed zo !
Pubquiz vraag Politiek 6918

We zoeken naar de Engelse (!) term voor de procedure om een bestuurder gedwongen uit zijn functie te ontheffen. Bij een president van de VS wordt het proces in de Senaat gehouden en moet de opperrechter van het Amerikaans Hooggerechtshof de procedure inleiden. Twee presidenten van de VS werden onderworpen aan zo’n procedure: Andrew Johnson (1868) en Bill Clinton (1999). In beide gevallen naar aanleiding van meineed.

Goed zo !

Kim Kardashian, ook wel gekend door haar ‘ronde vormen’ werd op 15 januari opnieuw mama. Zij en Kanye West werden eerder al trotse ouders van North West (4) en Saint West (2). Hoe heet (voornaam) hun derde kindje die ze samen op de wereld brachten door een draagmoeder? Ik kan jullie meegeven dat het om een dochtertje gaat.

Goed zo !
Pubquiz vraag Informatica 6920

Medio maart 2018 ontwikkelde zich in de V.S. een schandaal rond een Brits-Amerikaans databedrijf en Facebook. In het bijzonder gaat het daarbij over de vraag of Facebook bewust meewerkte aan illegale manipulatie van gegevens ten behoeve van de Trump-campagne in 2016. Van u vernemen we graag de naam van dit bedrijf dat datamining, data-analyse en direct marketing bundelde met strategische communicatie voor verkiezingscampagnes.

Goed zo !

We zoeken de naam (een afkorting) voor de Koreaanse pop muziek. Het is een muziekgenre bestaande uit elektronische, hiphop, pop, rock en r&b-muziek uit Zuid-Korea. Veel Koreaanse bands vallen onder de categorie boyband (onder andere BTS, EXO, Big Bang, Seo Taiji and Boys, Seventeen, SHINee,…). Eén van de bekendste Koreaanse popartiesten is PSY, u hoort hem nu aan het werk.

Goed zo !