Quizvraag Eilanden 6952

We zoeken de naam van een eiland in de Ierse Zee. Het is net als de Kanaaleilanden een Brits Kroonbezit. Het is geen onderdeel van het Verenigd Koninkrijk (al wordt het daar vaak mee geassocieerd), noch van de Europese Unie. Het staatshoofd is Elizabeth II. De naam van het eiland is afgeleid van de naam van de Keltische god van de zee. Het eiland is bekend om z’n moterraces, Marc Cavendish is afkomstig van dit eiland.

Goed zo !


Quizvraag Autosport 6953
© Morio

Stoffel Vandoorne is na twee, niet zo succesvolle, jaren F1 actief in een autosportklasse georganiseerd door de FIA die enkel elektrische auto's bevat. En zoals je kon zien wel iets meer spektakel dan in de F1. Het eerste kampioenschap werd gehouden in het seizoen 2014-2015. In deze klasse zitten tien teams met elke twee coureurs en vier auto's. De races, genaamd 'ePrix', worden gehouden in tien steden over de hele wereld. Graag de naam van deze autosportklasse.

Goed zo !


Quizvraag Eten en drinken 6954

Van u vernemen we graag de naam van dit Arabisch gerecht. Het is een gerecht bestaande uit gefrituurde balletjes van gestampte kikkererwten en/of tuinbonen. Volgens sommigen is het bedacht door Kopten in Egypte om in de vastentijd als vleesvervanger te dienen. Traditioneel wordt het vooral gegeten in het Midden-Oosten, maar in toenemende mate ook in Westerse landen. Shoarmazaken verkopen het als een vorm van fastfood in een broodje of als schotel.

Goed zo !

Quizvraag Series 6955

Van u vernemen we graag de naam van deze Amerikaanse dramaserie. De reeks, die gebaseerd werd op de gelijknamige roman van schrijfster Margaret Atwood, werd ontwikkeld door Bruce Miller. De hoofdrol wordt vertolkt door Elisabeth Moss. Het was de eerste serie van een streamingdienst die bekroond werd met de Emmy Award voor beste dramaserie. De serie speelt zich af in een dystopische nabije toekomst.

Goed zo !

Quizvraag Natuurkunde 6956

Het poollicht is een lichtverschijnsel in de aardatmosfeer. Het is vaak een lichte gloed of bestaat uit bewegende bogen, stralenbundels of gordijnen van licht. Poollicht is vooral op hoge geografische breedtes zichtbaar. Men spreekt dan ook wel van noorderlicht en zuiderlicht. Aangezien het verschijnsel alleen bij duisternis kan worden gezien is het verschijnsel vooral 's winters zichtbaar. Van u vernemen we graag de Latijnse benaming van het noorderlicht.

Goed zo !

Quizvraag Mythologie 6957

Van u vernemen we graag de naam van dit fabeldier uit de Griekse mythologie en de Chinese mythologie. De Grieken geloofden dat deze vogel in staat was steeds weer opnieuw uit zijn eigen as herboren te worden. Hij zal dan boven in een boom van kruiden een nest maken en daarin verbranden. Door de geur van de kruiden zal hij opnieuw geboren worden. In de Chinese cultuur staat het dier voor het vrouwelijke geslacht op de wereld.

Goed zo !

We zoeken de naam van een Belgisch politicus voor de CVP en minister van staat. Hij was eerste minister van twee regeringen in België en behaalde het grootste aantal voorkeurstemmen in de Belgische geschiedenis bij de Europese verkiezingen van 1979. Daardoor kreeg hij de bijnaam "de man van 1 miljoen stemmen" (983.000 meer precies). “Met deze man wordt het anders” was de slogan van de CVP. Als eerste minister werd hij opgevolgd door Paul Vanden Boeynants. Graag de naam van deze in 2014 overleden politicus.

Goed zo !

Toen ze in 2017 deelnam aan ‘Temptation Island’ zag ze er toch iets meer naturel uit. Hun deelname verliep alles behalve vlekkeloos, want Niels ging algauw te ver met verleidster Parastoo en zij ging over de schreef met verleider Alex. Toch kozen de twee achteraf voor hun relatie en stelden ze die zelfs opnieuw op de proef in ‘Temptation Island Vips’. Tussendoor haalt ze de boekskes met al dan niet gelukte “schoonheids”operaties. Graag haar voornaam.

Goed zo !

Quizvraag Politiek 6960
© Hecker / MSC

U ziet een foto van een diplomaat afkomstig uit Ghana. Hij was van 1997 tot en met 2006 de 7de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Hij gold als een succesvol hervormer, stimulator en bruggenbouwer. In 2012 werd hij speciale gezant voor de Verenigde Naties en de Arabische Liga voor de opstand in Syrië tegen president Bashar al-Assad. Op zaterdag 18 augustus 2018 stierf hij op 80-jarige leeftijd in een ziekenhuis in het Zwitserse Bern. Graag zijn naam.

Goed zo !

U ziet hier U2 een akoestische versie brengen van Ordinary love tijdens The Tonight Show. Dit programma wordt uitgezonden sinds 1954 en is daarmee de langstlopende talkshow in de televisiegeschiedenis. Maar van u vernemen we graag de artiestennaam/bijnaam van de man met de muts, de gitarist van U2. Zijn bijnaam is gebaseerd op de vorm van zijn neus. Naar verluidt heeft hij meer dan 200 gitaren in zijn studio.

Goed zo !