Giscokwis 2019

Quizronde 3: Ronde 3

Organisatie quiz: Scouts Gisco

Aantal ronden: 8

Aantal vragen: 79

Moeilijkheid: 90.44 %

Pubquiz vraag Rivieren 6932

De Grand Canyon is een zeer brede en diepe kloof in het noorden van de Amerikaanse staat Arizona. De extreme erosie (ongeveer 16 cm per 1000 jaar) werd mogelijk doordat het gebied waarin de kloof ligt steeds verder omhoog rees. De canyon is ongeveer 435 kilometer lang en heeft een breedte die varieert tussen 15 en 29 kilometer. Het gesteente dat nu bloot komt te liggen is volgens metingen circa 2 miljard jaar oud. Graag de naam van de rivier die door de canyon stroomt.

Goed zo !

Van u vernemen we graag de naam van een in Roeselare geboren Belgische atleet. Hij heeft zich toegelegd op de lange afstanden. In de winter doet hij aan veldlopen en in het zomerseizoen concentreert hij zich vooral op de 5000 m en de 10.000 m. Hij nam eenmaal deel aan de Olympische Spelen op het onderdeel marathon. In 2018 werd hij Europees kampioen op die afstand.

Goed zo !
Pubquiz vraag Eten en drinken 6934

Van u vernemen we graag de naam van een familiale brouwerij gelegen in Brugge, ook bekend als Brouwerij Henri Maes. Het stadsregister vermeldt reeds in 1564 al het bestaan van deze brouwerij. In september 2016 nam de brouwerij een dubbele bierpijpleiding in gebruik die de brouwerij aan het Walplein verbindt met de bottelarij in het Waggelwater. De leiding is 3,2 km lang en zit op sommige plaatsen 34 meter diep onder de grond.

Goed zo !
Pubquiz vraag Series 6935

Baywatch is een Amerikaanse televisieserie over (fictieve) strandwachten die de stranden van Malibu in Los Angeles County bewaken. De reeks liep van 1989 tot 2001. De show verwelkomde veel verschillende acteurs over de jaren, waarvan David Hasselhoff en Pamela Anderson wellicht de bekendste waren. Dat Hasselhoff Mitch Buchannon speelde weet u wellicht nog wel. Wij willen echter de voornaam weten van het personage dat Pamela Anderson speelde.

Goed zo !
Pubquiz vraag Vliegtuigen 6936
© US Air Force / Ministerie van Defensie

België heeft uiteindelijk gekozen voor de F-35 Lightning II als opvolger voor onze F 16’s. De F 35 is een straaljager die voortgekomen is uit het Joint Strike Fighter-programma (JSF) van het Amerikaanse ministerie van defensie. Dit programma draaide uit op een confrontatie tussen de X-32 van Boeing en de X-35 van de fabrikant waar we naar op zoek zijn. Pas na de keuze voor de X-35 is de naam F-35 Lightning II gekozen. Graag de naam van de fabrikant.

Goed zo !
Pubquiz vraag Mythologie 6937

Minos, de koning van Kreta, had onenigheid met zijn broers over de vraag wie de rechtmatige koning was. Poseidon stuurde een witte stier als teken van het koningschap, op voorwaarde dat die stier meteen geofferd zou worden. Minos hield echter zijn belofte niet en Poseidon wreekte zich door Minos' vrouw Pasiphaë verliefd te laten worden op de stier en een “kind” ervan te laten baren. Het kind werd te gevaarlijk voor z’n omgeving en opgesloten in een labyrint. Graag de naam van dit mens/stier.

Goed zo !

De president van Frankrijk wordt sinds 2002 voor vijf jaar gekozen (voorheen 7 jaar). De Franse president heeft veel macht vergeleken met andere westerse democratieën omdat de uitvoerende macht sterk staat tegenover de wetgevende macht. De Franse volksvertegenwoordiging bestaat uit de Nationale Vergadering of Assemblée Nationale en de Senaat. Van u vernemen we graag welke regeringsvorm Frankrijk kent.

Goed zo !
Pubquiz vraag Media 6939
© Eric Ita

De dame op de foto is sinds september 2018 mevrouw Justin Bieber. De Canadese zanger die op 14 jarige leeftijd bekend werd door een video op youtube. In de boekskes heeft hij veelvuldig gestaan door zijn knipperlicht relatie met Selena Gomez. Uiteindelijk lijkt hij toch gekozen te hebben voor deze dame. Tip, haar vader is ook een bekende Amerikaan. Gelukkig voor hem omdat hij redelijk kan acteren en niet alleen maar om “partner” van te zijn. Graag haar (meisjes)naam.

Goed zo !
Pubquiz vraag Ziektes 6940

In 2018 stierf Stephen William Hawking. Hij was een Brits natuurkundige, kosmoloog en wiskundige. Hij is het bekendst vanwege zijn werk op het gebied van zwarte gaten en singulariteiten in de kosmologie. Maar helaas ook door zijn ziekte, in 1962 kreeg hij een ongeneeslijke ziekte die de zenuwcellen aantast totdat het lichaam helemaal is verlamd. Graag de naam (of afkorting) van deze ziekte

Goed zo !

U ziet een foto van Chris Cornell, zijn zangstijl werd gekenmerkt door zijn stembereik van vier octaven. Guitar World riep hem uit tot de grootste rockzanger ooit en hij werd negende in de verkiezing voor beste leadzanger aller tijden van Rolling Stone. Van u vernemen we graag de band waarmee hij doorbrak. Hij pleegde zelfmoord in 2017 en vervoegde het lijstje met te vroeg gestorven zangers uit de Seattle grunge scene: Kurt Cobain (Nirvana), Scott Weiland (Stone Temple pilots), Layne Staley (Alice in chains).

Goed zo !