Giscokwis 2019

Quizronde 6: Ronde 6

Organisatie quiz: Scouts Gisco

Aantal ronden: 8

Aantal vragen: 79

Moeilijkheid: 90.91 %

Pubquiz vraag Frankrijk 6963

Van u vernemen we graag de naam van een eiland en Frans overzees departement in Afrika ten oosten van Madagaskar en ten westen van Mauritius. Een oude benaming, die in 1848 werd afgeschaft, is Île Bourbon. Tot de opening van het Suezkanaal was het een belangrijke stop onderweg naar Oost-Indië. Omdat het een Frans departement is, maakt het deel uit van de Europese Unie.

Goed zo !

We give a name to something that has been with the team for years. We are a family, we race together, win together and live together – and nobody is ever left behind. The team is stronger than the single individuals, that is the very core of our team. Deze tekst staat op de webpagina van het wielerteam van Patrick Lefevere. Het verwijst naar de bijnaam die Brian Holm introduceerde voor de hongerige renners van het team. Wat is deze bijnaam van de ploeg?

Goed zo !
Pubquiz vraag Vissen 6965

Kaviaar, ook wel het zwarte goud genoemd, bestaat uit de onbevruchte eitjes van een vis. De naam "kaviaar" is afkomstig van het Perzische woord ??????? (Khag-avar). De eerste kaviaareters waren Perzen (Iraniërs) die geloofden dat kaviaar hun uithoudingsvermogen en hun potentie zou verbeteren. Negentig procent van de kaviaar die op de markt gebracht wordt, is ofwel van Russische of van Iraanse afkomst. Graag de naam van de vis waaruit deze delicatesse komt?

Goed zo !
Pubquiz vraag Series 6966

U ziet een foto uit een sciencefictionfranchise bedacht door de Amerikaanse producent en schrijver Glen Larson. In een ver weg gelegen sterrenstelsel lanceren de Cylons een verrassingsaanval op de 12 koloniën en maken deze onleefbaar voor de mensen. Een paar duizend inwoners kunnen aan de vernietiging ontkomen, en verzamelen zich in het laatste militaire schip. Graag de naam van dit schip en tevens de naam van deze serie.

Goed zo !
Pubquiz vraag Wiskunde 6967

Het getal pi is een wiskundige constante. Het getal is de verhouding tussen de omtrek en de diameter van een cirkel. Het symbool pi is de kleine letter uit het Griekse alfabet. Dit symbool werd door Engelse wiskundigen William Oughtred in 1647, en Isaac Barrow in 1664 al gebruikt als afkorting van het Griekse woord periphereia (= omtrek van een ronde vorm). Van u vernemen we graag de getalwaarde van pi afgerond op 6 (zes) cijfers na de komma.

Goed zo !
Pubquiz vraag Mythologie 6968

Van u vernemen we graag de naam van de zoon van de Titaan Iapetus en de broer van onder andere Atlas en Epimetheus. Bij de oorspronkelijke toebedeling van gaven en vaardigheden door de Griekse goden was de mens er bekaaid afgekomen. Uit hybris stal de mythische figuur die we zoeken het vuur bij de Olympische goden en schonk het aan de mensen. De mens leerde er metaal mee te bewerken en zich technische vaardigheden toe te eigenen.

Goed zo !
Pubquiz vraag Amerika 6969

We zoeken de naam van een Amerikaanse belangenorganisatie die zich van oorsprong inzette voor scherpschutterskunst voor militairen en meer recentelijk voor het recht van burgers om vuurwapens te mogen bezitten. Als gevolg van haar grote ledenaantal en sterke lobby is de groep een invloedrijke en machtige organisatie in de Verenigde Staten. De afkorting is voldoende.

Goed zo !

Wendy Van Wanten, aka Iris Vandenkerckhove, is een model en zangeres. Ze begon haar carrière als model en verscheen onder meer in Elle, Vogue,... Ze werd vooral bekend van het programma De PinUp Club. In 2006 was ze het onderwerp van het VTM programma Wie wordt de man van Wendy? Graag de voornaam van de partner die ze daarmee gevonden heeft. Laatste maanden hebben de boekjes hun blaadjes vol met hun knipperlichtrelatie. Volgens de laatste info zou het nu weer aan zijn…

Goed zo !

Van u vernemen we graag de merknaam voor een elektrisch aangedreven voertuig dat is opgezet voor het vervoer van kinderen in het kader van de buitenschoolse opvang. Na een tragisch ongeval op 2 oktober 2018 in het Nederlandse Oss is tot nader order het gebruik van het vervoermiddel op de openbare weg in Nederland en in de Belgische gemeente Haacht verboden vanwege te grote veiligheidsrisico's.

Goed zo !

Courtney Hadwin (13) liep rood aan toen ze voor het eerst het podium van ‘America’s Got Talent’ betrad. Niemand had verwacht dat net dit verlegen meisje zou transformeren tot een superster vanaf het moment dat de muziek begon te spelen. In het komende fragment zingt ze een nummer van een zangeres met de bijnaam Queen of Rock of "Queen of Rock 'n' Roll". Graag de naam van de originele uitvoerder dus.

Goed zo !