Giscokwis 2019

Quizronde 8: Ronde 8

Organisatie quiz: Scouts Gisco

Aantal ronden: 8

Aantal vragen: 79

Moeilijkheid: 90.42 %

Pubquiz vraag Wereldoorlog 1 6983
© Asim Led

Van u vernemen we graag de naam van de hoofdstad en grootste stad van Bosnië en Herzegovina. De bevolking van de stad is voor 50 procent islamitisch en werd in 1461 gesticht door de Bosnische Ottomanen. In 1914 speelde de stad een belangrijke rol in de wereldgeschiedenis, door de moord op aartshertog Frans Ferdinand en zijn vrouw die hier gepleegd werd en die de Eerste Wereldoorlog inluidde.

Goed zo !
Pubquiz vraag Hockey 6984
© Patrick Williot

De man op de foto is een Belgisch hockeyer en één van de sterkhouders van de Red Lions. Hij speelt voor Waterloo Ducks te Waterloo als middenvelder. In 2010 won hij de gouden stick van de Belgische hockeybond. Met het nationaal team werd hij 9de op de Olympische Spelen van 2008 in Beijing en nam hij deel aan de Olympische Spelen van 2012 in Londen waar hij met het team 5e werd. Ook in Rio 2016 was hij lid van de Red Lions die zilver behaalden

Goed zo !
Pubquiz vraag Eten en drinken 6985
© DryPot

Tofoe is een calorie-arm en eiwitrijk product dat alle essentiële aminozuren, mineralen als natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium, ijzer, zink en vitamines als B1, B2 en B3 bevat. De plaats van herkomst ligt in China. Het wordt veel gebruikt als vleesvervanger. Tofoe heeft doorgaans een witte kleur en smaakt redelijk neutraal, maar neemt gemakkelijk de smaak van andere ingrediënten over. Van welke groente is tofoe gemaakt?

Goed zo !
Pubquiz vraag Actrices Harry Potter 6986

U ziet hier Hermelien Griffel uit de Harry Potter films. Gespeeld door een in Parijs geboren (15 april 1990) Britse actrice. De filmmakers van de Potter films vonden haar met de hulp van haar leraar op het Stagecoach Theatre. Andere films waarin ze speelde zijn onder meer Ballet Shoes, Noah, The Tale of Despereaux, The Bling Ring, The Perks of Being a Wallflower, Beauty and the Beast en The Circle. Graag haar naam.

Goed zo !

Een priemgetal is een natuurlijk getal groter dan 1 dat slechts twee natuurlijke getallen als deler heeft, namelijk 1 en zichzelf. Het kleinste priemgetal is dus 2, want het heeft alleen 1 en 2 als delers. Het getal 4 is geen priemgetal, het heeft behalve 1 en 4 ook 2 als deler. Er zijn oneindig veel priemgetallen. Het bewijs hiervoor wordt gegeven door de stelling van Euclides. Tussen 20 en 30 heb je twee priemgetallen, welke?

Goed zo !
Pubquiz vraag Mythologie 6988

Dit gevleugelde paard is een figuur uit de Griekse mythologie en ontstond uit een liefde tussen de Medusa en Poseidon. Zijn bekendste optreden is wellicht in de mythe van Bellerophon. Bellerophon probeerde op het paard naar de Olympus te vliegen, maar de goden stuurden een steekvlieg, die het paard onder de staart beet. Het steigerde en Bellerophon viel eraf en stierf een gruwelijke dood (hoewel hij volgens sommige bronnen door de godin Athena werd gered).

Goed zo !

Deze Britse politicus was van 2016 tot 2018 minister van Buitenlandse Zaken en het Gemenebest. In juli 2018 is hij afgetreden als minister. Hij zei niet te kunnen leven met het brexitvoorstel van premier Theresa May dat hij in het weekend al had afgedaan als "een grote drol". Wat is zijn naam?

Goed zo !
Pubquiz vraag Media 6990
© Andrewke

Van u vernemen we graag de naam van deze Vlaamse acteur en voormalig lokaal politicus. Zijn bekendste rol is die van hoofdinspecteur Tom Segers in de VTM-politieserie Zone Stad. Vanaf 2013 was hij schepen voor de N-VA in Edegem. Op 24 juni 2016 nam hij ontslag als raadslid en schepen in verband met zijn betrokkenheid bij een justitieel onderzoek betreffende zijn rol in een zaak rond kinderporno. In 2018 werd besloten vervolging tegen hem in te stellen.

Goed zo !

Op 6 oktober 2018 bevestigde de Senaat de man op de foto als rechter in het Hooggerechtshof, met 50 stemmen voor en 48 stemmen tegen. De weken voor de verkiezing was er heel wat tumult. Psychologe Christine Blasey Ford had hem namelijk beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag tijdens hun middelbare-schooltijd. In een interview voor de zender Fox News ontkende hij de beschuldigingen met klem. Graag zijn naam.

Goed zo !