Quizvraag Bergen 6922
© Vadim Kurland

De hoogste berg gemeten vanaf de zeespiegel is zoals wellicht bekend Mount Everest met z’n 8848 meter. Maar… het is niet de hoogste berg gemeten vanaf het laagste punt aan de voet van een berg. Een slapende vulkaan op het eiland Hawaï heeft een totale hoogte van 10.203 meter, gemeten vanaf het laagste punt van zijn voet op de bodem van de Grote Oceaan. De vulkaan steekt 4207 meter boven de zeespiegel uit. Graag de naam van deze hoogste berg ter wereld.

Goed zo !


Quizvraag Sport 6923

Het Belgisch nationaal basketbalteam deed voor het eerst in 1950 mee aan een officieel internationaal vrouwentoernooi. In 2017 werd met de derde plek de beste prestatie tot nog toe bereikt. In 2018 debuteerde België op het wereldkampioenschap voor vrouwen (waarvan u net een fragment zag), en eindigde als vierde. Op de Olympische Spelen was België nog niet vertegenwoordigd. Graag de naam van dit team.

Goed zo !

Vier bracht de beste barbecue chef van het land, Peter De Clercq en Seppe Nobels, de beste groente chef van België samen voor een programma waarin tien barbecueduo’s in een nieuwe afvallingsrace gedurende negen weken tegen elkaar moesten grillen. Samen gaan ze op zoek naar het beste barbecue duo van Vlaanderen. Graag de naam van dit kookprogramma op Vier.

Goed zo !

U zag net een fragment uit een Amerikaanse actieserie die op de Amerikaanse tv werd uitgezonden van 1984 tot en met 1987. De serie ging over een geheime supersonische militaire helikopter en diens bemanning. De show werd ontwikkeld door Donald Bellisario. Van zijn hand zijn ook series als Magnum P.I., Quantum Leap, JAG en NCIS. Graag de codenaam van deze helikopter en tevens de naam van deze TV serie.

Goed zo !

Quizvraag Natuurkunde 6926

Van u vernemen we graag de naam voor een groot lagedrukgebied (cyclonale circulatie) rond of in de buurt van één van de polen van de Aarde dat langere tijd op dezelfde plek blijft. Het is een verschijnsel hoog in de atmosfeer (hoogtelaag) en heeft invloed op het weer aan het aardoppervlak. Dit soort lagedrukgebied lag aan de oorzaak van de vrij extreme koude periode begin vorig jaar (2018).

Goed zo !

Quizvraag Goden 6927

Wie is de god van donder en oorlog in de Noordse en Germaanse mythologie? Hij was een zoon van Odin en de aardgodin Fjorgyn. Als kind was hij al sterk en daarnaast moeilijk opvoedbaar. Daarom werd hij opgevoed door twee bliksemgeesten, Vingnir en Hlora. Hij groeide uit tot een enorme man, bijna een reus, met dezelfde kracht, en zijn hamer Mjölnir maakte hem nog sterker. Hij staat voor ordeschepper tegenover de chaos.

Goed zo !


België is een klein land, toch kennen we heel wat parlementen en regeringen. Maar weet je eigenlijk wel hoeveel? We helpen je wat op weg door te stellen dat in theorie elke gemeenschap en elk gewest een eigen parlement en een eigen regering moet hebben. Maar hoeveel hebben we er effectief in België?

Goed zo !

Deze Amerikaanse singer-songwriter en actrice heeft tot 2018 al zes albums uitgebracht en speelde onder meer in de Disney Channel-film Camp Rock. Ze begon als kindactrice in de serie Barney & Friends en ontmoette daar Selena Gomez. Ze heeft zelf last gehad van eetstoornissen, automutilatie, een bipolaire stoornis en een drugsverslaving. Deze drugsverslaving werd haar bijna fataal in 2018, graag hun naam.

Goed zo !

Van u vernemen we graag de naam van een voormalig medewerker van de Russische militaire inlichtingendienst GROe (Glavnoje Razvedyvatelnoje Oepravlenije) en tevens een voormalig dubbelspion. Op 4 maart 2018 werden hij en zijn dochter Joelia vergiftigd met het zenuwgas novitsjok. Vanaf 15 maart 2018 verbleven ze in kritieke toestand in het Salisbury District Hospital. Joelia werd op 10 april uit het ziekenhuis ontslagen. Hij zelf volgde op 18 mei 2018.

Goed zo !

Quizvraag Muziek 6931
© Toglenn

Kiss is een shockrock/hardrockband die in Amerika tot de succesvolste bands aller tijden wordt gerekend. In Europa is Kiss vooral bekend door de hit I Was Made for Lovin' You. De band werd opgericht in januari 1973 en de oprichters wilden van KISS de band maken 'die ze altijd al hadden willen zien, maar nooit te zien kregen', zoals zij het zelf noemden 'The Hottest Band in the World'. Momenteel zijn ze bezig aan hun allerlaatste (?!?) tournee en komen ze ook naar Graspop. Weet u de naam van hun zanger? Op de foto zien we de vorige leadzanger.

Goed zo !