Het verstand van Nevele 2018

Quizronde 8: Aardrijkskunde

Organisatie quiz: Het verstand van Nevele

Aantal ronden: 11

Aantal vragen: 91

Moeilijkheid: 91.74 %

We zijn op zoek naar de benaming van een bepaald natuurverschijnsel. Het ontstaat in rivieren waar een bepaalde stroming op zit en deze zorgt ervoor dat in de buitenbocht (waar het water het snelst stroomt) grond word “weggenomen” en deze aan de overkant van de rivier wordt achtergelaten. Hierdoor gaat de rivier ook breder worden. Naar welk fenomeen zijn we op zoek of hoe wordt dit genoemd?

Goed zo !

Bij aardrijkskunde kan het niet ontbreken om een hoofdstad te vragen… Wat is de hoofdstad van Madagaskar?

Goed zo !
Pubquiz vraag Rivieren Rusland 3854

Voor de volgende vraag zijn we op zoek naar een rivier. Deze rivier is met zijn 3530 km de langste rivier en die met het grootste debiet van Europa. Hij verbind elf van Ruslands grootste steden met elkaar (oa St Petersburg en Moskou) dit met zijn vertakkingen wel te verstaan. Uiteindelijk mond deze uit in de Kaspische zee. Over welke rivier gaat het hier?

Goed zo !

Schatten vinden… wie zou dit niet willen doen? Via deze zoektocht komen digitale wereld en de echte wereld elkaar tegen. Het is een schatzoektocht op basis van GPScoördinaten. Samen met deze en je GPS of smarthphone kan je aan de slag gaan, wat je zoekt is steeds een raadsel en dat is juist het leuke van deze mooie buitensport. Onder welke naam kennen we deze schattenzoektocht nog?

Goed zo !
Pubquiz vraag Films 3856

De Canyons… wie vind ze niet prachtig. Dit is het ware verhaal van het opmerkelijke avontuur van bergbeklimmer Aron Ralston om zichzelf te redden nadat een gevallen rotsblok op zijn arm is neergestort en hem in een geïsoleerde kloof in Utah heeft laten vallen. De komende dagen onderzoekt hij zijn leven en overleeft de elementen om uiteindelijk te ontdekken dat hij de moed en de middelen heeft om zich een weg uit te vinden, een muur van 20m te schalen en meer dan 12 km te lopen voordat hij kan gered worden. Wat is de titel van deze film?

Goed zo !

De bergketen die we zoeken vormen een groot hooggebergte in het westen van Noord-Amerika. Ze beslaan een gebied met een lengte van meer dan 4800km vanaf New Mexico, door de Verenigde Staten naar Canada en Alaska. Aan de oostkant ligt het tussen ‘de Great Plains, aan de westkant heeft het een serie bassins en laagtes. Het zijn populaire vakantiebestemming voor wandelaars, kampeerders, bergbeklimmers, vissers, jagers en skiërs. Voorbeelden van toerisme in deze bergketen zijn: Yellowstone National Park in de Verenigde staten en Nationaal park Banff in Canada. Welke bergketen zoeken we?

Goed zo !

De Azoren, Bahama’s, Caraïben, Faeröreilanden, Hawaï, Kaapverdië zijn slechts enkelen van de vele eilandgroepen die bestaan uit een cluster of ketting van eilanden… vaak in de open zee. Het woord dat een groep eilanden die samen horen beschrijft betekend dan ook een zee met vele eilanden erin. Hoe wordt dit beter omschreven met 1 woord?

Goed zo !

De streek die we zoeken is onderdeel van de Groene Gordel, begrensd door de steden Brussel, Halle, Edingen, Geraardsbergen, Ninove en Aalst. Kenmerkend voor de streek is het licht heuvelachtige en landelijke karakter. Het betreft grotendeels het zuidwestelijk Brabants heuvellandschap tussen de rivieren de Dender en de Zenne. Welke streek zoeken we hier?

Goed zo !
Pubquiz vraag Geschiedenis 3860

Deze man werd geboren in 1469 in een Portugees dorpje Sines. Op 8 juli 1497 vertrekt hij, met vier schepen en 118 bemanningsleden richting Kaap de Goede Hoop op zoek naar een goede vaarroute naar India, Hij wijkt echter af naar het Westen waardoor hij in feite dichter bij Zuid Amerika is dan bij Afrika. Uiteindelijk neemt hij weer de goede koers aan en komt hij aan in Calicut op 23 mei 1498. Nadien zal hij nog 2 x naar India reizen waar hij verschillende dorpen probeert te plunderen. Wie is deze man?

Goed zo !