Quiz van TTC De Pinte 2016

Quizronde 1: Reeks 1

Organisatie quiz: TTC De Pinte

Aantal ronden: 10

Aantal vragen: 99

Moeilijkheid: 40.03 %

Ook de paus zit op Twitter. Wij willen graag zijn accountnaam weten. De Latijnse term betekent letterlijk 'bruggenbouwer' of 'wegbereider'. Oorspronkelijk was het de naam van een Romeinse priester die kwade invloeden moest afweren wanneer men zijn thuishaven verliet.

Goed zo !

Deze vogel is zeer makkelijk te herkennen aan zijn lange poten en zijn wit-zwarte verenkleed. Het is ook de enige Europese vogel waarvan de snavel duidelijk omhoog loopt, wat hem een voordeel oplevert bij het vangen van kreeftjes die zich in de modder bevinden. Je kan deze vogels steeds minder vaak bij ons vinden aan de kust of aan brakke waters. Welke vogel is dit?

Goed zo !

Murray Mound wordt hij tegenwoordig genoemd, de glooiing waarop duizenden tennisfans genieten van Pimms met champagne terwijl ze op het grote scherm juist naast court 1 kijken naar hun helden op Wimbledon. Vóór het succes van de Schot had die glooiing – officieel Aorengi Terrace - een andere naam, verwijzend naar een vorige Britse tennisheld die vier keer de halve finale haalde in Wimbledon. Wij vragen naar de vorige benaming voor deze glooiing. Opgelet, u dient de volledige naam te noteren, dus niet enkel de naam van de tennisspeler naar wie hij genoemd was.

Goed zo !

De vrouw die u op de foto ziet, was sinds 25 februari 2013 presidente van het land dat wij zoeken. Zij is de eerste vrouwelijke president in de geschiedenis van dat land. In maart 2017 is ze uit haar ambt ontzet. Zij kwam immers in opspraak nadat een vriendin van machtsmisbruik en fraude beschuldigd werd en laat daarom het parlement beslissen hoe en wanneer ze de macht kan overdragen. Graag dus de naam van het land waarvan deze dame president was.

Goed zo !

Ook de Mexicanen hadden hun Robin Hood. Eind 19de, begin 20ste eeuw stal deze man van de armen en gaf hij aan de rijken. Zijn echte naam was José Doroteo Arango Arámbula, maar wat is zijn veel bekendere naam, die hij aannam nadat hij de verkrachter van zijn zus had vermoord?

Goed zo !

Deze Nederlandse schrijver, geboren in 1863, begon zijn carrière met het schrijven van poëzie, maar legde zich vervolgens snel toe op psychologische romans. Eline Vere, zijn debuutroman, zal misschien wel zijn bekendste werk zijn. Hoe heet deze man die één van de eerste Nederlandse vertegenwoordigers is van het naturalisme?

Goed zo !

Wij willen graag weten welke groente altijd aanwezig is in een gerecht dat 'à l’Argenteuil' wordt bereidt. De naam verwijst naar een Franse stad en streek waar al eeuwenlang een naar het schijnt bijzondere soort van deze groente wordt gekweekt.

Goed zo !

De film die wij zoeken, riep een van de meest iconische beelden van de 20ste eeuw in het leven: Marilyn Monroe staat boven een metrorooster terwijl haar witte jurk omhoog wordt geblazen door een aanstormende trein. Naam graag van die film uit 1955, naar het gelijknamige toneelstuk van George Axelrod.

Goed zo !