België wordt een turnland. Op het voorbije EK turnen (2018) zorgden twee dames voor een unicum door samen drie medailles te pakken. Nina Derwael nam goud en zilver mee naar huis. Maar er was ook een bronzen medaille voor deze 18-jarige gymnaste op de grond. Mooie revanche voor de Oost-Vlaamse, nadat ze in 2016 de spelen miste door een blessure. Haar naam graag.

Goed zo !


Een figuur bestaat uit drie cirkels en twee lijnen. Hoeveel snijpunten kunnen er maximaal zijn?

Goed zo !

Dit toestel wordt onder meer aan vliegtuigen gemonteerd om de snelheid te meten. De snelheid wordt bepaald door de toepassing van de wet van Bernoulli die stelt dat druk en snelheid met elkaar gerelateerd zijn. In dit toestel wordt een drukverschil gemeten waardoor de luchtsnelheid van het vliegtuig bepaald kan worden. Het toestel is genoemd naar de Fransman die het in de 18de eeuw uitvond. Hoe heet dit instrument?

Goed zo !

Quizvraag Ketnet 4274

We zoeken een Britse animatieserie over een intelligent schaap, dat kleine avonturen beleeft op de boerderij waar hij woont. Het schaap is geen kuddedier, zoals de andere schapen en komt hierdoor regelmatig in bijzondere situaties terecht, samen met de boerderijhond Bitzer, de drie ondeugende biggen of de kudde. Naam graag van de serie die ook op Ketnet wordt uitgezonden en waarvan in 2015 een langspeelfilm verscheen.

Goed zo !


Quizvraag Museums 4275

In mei 2018 opende een nieuw museum, tevens kunstencentrum, de deuren in een lege Brusselse Citroëngarage. Er ontstond echter zeer snel discussie over het kostenplaatje. Zo wordt er gedurende 10 jaar jaarlijks twee miljoen euro betaald voor personeel dat werkt in het Parijse Cente Pompidou. Het kunstencentrum kwam immers tot stand dankzij de samenwerking van het Brusselse Gewest en het Centre Pompidou. Hoe heet dit museum?

Goed zo !


Deze koning van Lydië gold als de rijkste man ter wereld in zijn tijd. Hij schonk veel van zijn rijkdom aan Griekse tempels en orakels, vooral aan Delphi. Vóór hij zijn campagne tegen de Perzen startte, vroeg hij raad aan dat Orakel. Dat zei dat een groot rijk ten onder zou gaan. De voorspelling van het Orakel bleek correct, maar niet zoals de koning verwacht had. Zijn eigen rijk werd immers verwoest. Hoe heet de koning?

Goed zo !


Quizvraag Kunst 4277

De Zwitserse regisseur Milo Rau heeft sinds kort de leiding over het NTGent. De man staat bekend als een provocateur en dat bewees hij ook bij zijn eerste toneelstuk. Die lokte controverse uit omdat het met een zoekertje naar teruggekeerde Syriëstrijders zocht als acteurs. Daar kwam hij uiteindelijk op terug, maar toen bleek dat twee acteurs op het podium voor de ogen van een groepje kinderen vrijen, was het hek helemaal van de dam. Hoe heet deze controversiële theatervoorstelling waarmee het NTGent het huidige theaterseizoen (2018) opende?

Goed zo !

Deze regisseur is onder andere bekend van de films The Revenant, Birdman, Babel... Wat is zijn naam?

Goed zo !