Quiz van TTC De Pinte 2019

Quizronde 5: Reeks 4

Organisatie quiz: TTC De Pinte

Aantal ronden: 10

Aantal vragen: 100

Moeilijkheid: 83.19 %

Het was toch een kleine verrassing toen in juni van 2019 bekend raakte dat dit iconische TV personage van onder het stof wordt gehaald. In de jaren ‘90 waren deze dame en haar zoon immers razend populaire TV-figuren. Dit jaar werd bekend dat ze samen met haar zoon een theatershow zal doen om haar negentigste verjaardag te vieren. Hoe heet dit TV-personage gespeeld door Walter Baele? Uitzonderlijk vragen we hier naar voor- én familienaam.

Goed zo !

Dit bedrijf moet de veiligheid in het Belgisch luchtruim en op de openbare luchthavens waarborgen. Dit jaar waren er door sociale onrusten echter heel wat problemen. Vroeger waren ze bekend als de regie de luchtwegen, nadien als Belgocontrol, maar sinds een jaar ongeveer is er een nieuwe naam. Welke?

Goed zo !

We zoeken de naam van een Oost-Vlaams dorp met een hele geschiedenis. In 1316 werd het dorp in brand gestoken en vervolgens onder water gezet door de graaf van Holland. In 1582 werd in datzelfde dorp Fort Liefkenshoek gebouwd, als bescherming tegen de Spanjaarden. En op 21 juni 1638 vierde kardinaal-infant Ferdinand er de overwinning op de Hollanders. Hoe heet de deelgemeente van Beveren waar dit allemaal gebeurde.

Goed zo !

Deze Zwitserse ex-wielrenner staat bekend als één van de beste zesdaagserenners aller tijden. Hij staat vijfde op de ranglijst van meeste overwinningen met 62 zeges. Met zijn landgenoot Kurt Betschart vormde hij vanaf 1994 het koppel met de meeste overwinning door de jaren heen. Ook individueel was hij een topper met onder andere vier wereldtitels in de puntenkoers bij de elite. Wat is zijn naam?

Goed zo !

Jeff Hoeybergs aan het woord laten, houdt risico’s in. Tijdens een lezing aan de UGent kon de man zich niet inhouden en deed hij vrouwonvriendelijke en seksistische uitspraken. De al omstreden studentenvereniging die de lezing organiseerde werd gisteren twee maanden geschorst door de koepel van Gentse studentenclubs. Welke studentenvereniging werd geschorst?

Goed zo !

Sterven kost geld was een zegswijze die ook voor de oude Grieken van toepassing was. Om in het dodenrijk te geraken, moesten de overledenen de Styx oversteken. De veerman moest wel betaald worden waardoor bij doden een obool onder de tong werd gelegd. Indien men de overtocht niet betaalde, zou de geest van de overledene meer dan 100 jaar ronddolen op de oever. Wat is de naam van de veerman die de doden tegen betaling de Styx overbracht?

Goed zo !

Brexit is er een goed voorbeeld van. Wij zoeken de naam van de stijlfiguur waarbij twee of meer bestaande woorden naar de vorm worden gecombineerd in een neologisme dat betekeniselementen van alle originele woorden bevat. Een soort contaminatie dus, maar dan bewust gecreëerd.

Goed zo !

Deze man wordt beschouwd als een van de grootste Spaanse kunstenaars van de 20ste eeuw, samen met Picasso en Dalí. Hij leefde van 1893 tot 1983, eerst in Barcelona, nadien in Parijs en vanaf 1940 in Mallorca. In zijn surrealistische werken is de invloed van het kubisme duidelijk, alhoewel zijn vormen altijd bleven refereren naar de realiteit. Zijn kunstwerken zijn onder meer te bewonderen in het speciaal aan hem gewijde Fundació op de Montjuïc-heuvel in Barcelona. Wat is de naam van deze surrealist?

Goed zo !

Met “Once upon a Time in Hollywood” is Quentin Tarantino dit jaar aan zijn negende film toe. Dit meesterwerk speelt zich af in het Hollywood van eind de jaren ’60 en volgt acteur Rick Dalton en zijn stuntman, vertolkt door Leonardo Di Caprio en Brat Pitt, in hun zoektocht naar succes in de filmindustrie. In de film zit echter ook een verhaallijn verweven over de moord op een bekende vrouw in Hollywood, gespeeld door Margo Robbie. Welke vrouw is dat?

Goed zo !