Quiz van TTC De Pinte 2019

Quizronde 4: Reeks 3

Organisatie quiz: TTC De Pinte

Aantal ronden: 10

Aantal vragen: 100

Moeilijkheid: 85.07 %

Welk beroep hebben de volgende personen? U krijgt enkel een punt als u beide opgaven juist heeft beantwoord. Voor alle duidelijkheid, het gaat om fictieve personen en u dient beroepen te vormen met de letters uit hun naam en de gemeente waaruit ze afkomstig zijn.

MARK DE LAATGOVE uit AS en MAREK U uit BELEM

Goed zo !
Pubquiz vraag Literatuur 7411
© Filip Naudts

In mei van 2019 heeft een Vlaamse schrijver de "Astrid Lindgren Memorial Award" in ontvangst genomen uit handen van de Zweedse kroonprinses Victoria. De prestigieuze prijs wordt zowat beschouwd als de Nobelprijs voor jeugdliteratuur. Zijn werk wordt in het Nederlands uitgegeven door Querido en is ondertussen vertaald in meer dan twintig talen. Wie zoeken wij?

Goed zo !

De man die we zoeken, wordt wellicht wel het meest geassocieerd met deze beelden uit 1987. Ze werden destijds niet uitgezonden, maar verschenen in 1991 wel tijdens een uitzending van Het Huis Van Wantrouwen en nadien in diverse andere programma’s. Wat is de naam van deze reporter?

Goed zo !

Dit is één van de meest iconische sportfoto’s aller tijden. Mohammed Ali sloeg in de eerste ronde zijn concurrent neer. Het was een rematch van de wedstrijd uit 1964 waarin Ali, toen nog Cassius Clay, voor het eerst de wereldtitel bij de zwaargewichten veroverde. Wij willen graag de naam van zijn tegenstander, de man die op de foto uitgeteld op het canvas ligt dus.

Goed zo !
Pubquiz vraag Geschiedenis 7414

In september 2019 trok een colonne legervoertuigen door ons land om de 75ste verjaardag van de bevrijding te herdenken. Ze volgden daarbij dezelfde weg die de geallieerden toen volgden. De tocht begon in deze Waalse stad met de inhuldiging van een Sherman-tank. Deze stad was dan ook de eerste Belgische stad die bevrijd werd door de geallieerden. Om welke stad gaat het?

Goed zo !
Pubquiz vraag Taal 7415

Op algemeen verzoek is er dit jaar terug een spellingsvraag. Welk woord is fout gespeld in volgende zin: “De West-Vlaamse eregouverneur reageerde verbouwereerd op het wijdverspreide misbruik van belastingsgeld bij de landbouwcommissarissen dat te elfder ure aan het licht kwam.”

Goed zo !
Pubquiz vraag Algemeen 7416

In juni 2019 raakte bekend dat dit bedrijf na 31 jaar verdwijnt van de New Yorkse beurs. Het werd immers verkocht aan een Franse miljardair voor 3,7 miljard dollar. Het bedrijf is het tweede grootste veilinghuis ter wereld. Welk bedrijf, opgericht in 1744, zoeken we?

Goed zo !
Pubquiz vraag Chemie 7417

Deze stof helpt bij het mengen van twee stoffen die normaal gesproken niet of moeilijk mengbaar zijn. We vinden deze stof bijvoorbeeld terug in cosmetica en voeding. Lecithine, bijvoorbeeld, wordt gebruikt bij het maken van mayonaise omdat het zorgt voor een goede verbinding tussen vetten en azijn. Naam graag van dergelijke stof.

Goed zo !
Pubquiz vraag Vlaamse film 7418

Jan Decleir beleefde vrolijke momenten met Willeke van Amelrooij in deze film uit 1971. Wat is de titel van deze film die gebaseerd is op “de teleurgang van de waterhoek” van Stijn Streuvels.

Goed zo !