Quizvraag Muziek 7457

Alhoewel de eerste discotheek van deze groep werd geopend in 1967 in Barcelona, is die in Ibiza toch de bekendste. In de discotheek kunnen 3.000 feestvierders binnen en er zijn regelmatig optredens van de beste DJ’s ter wereld. Hoe heet de discotheek en de groep die uitgegroeid is tot een keten van bijna 20 clubs overal ter wereld?

Goed zo !

Quizvraag Chemie 7458

Door dit omstreden bestanddeel moest de oude RoundUp uit de rekken voor particulieren. Het is een verdelgende stof die planten doodt tot in de wortel. Het gebruik van deze stof is nu verboden voor particulieren omdat het mogelijk kankerverwekkend zou zijn. Over welke stof gaat het?

Goed zo !


Quizvraag Planten 7459
© Jan Wieneke

Deze vleesetende plant lokt, vangt en verteert insecten met behulp van een glinsterende kleverige substantie aan zijn tentakels. Er zijn meer dan 200 verschillende soorten van de plant met als botanische naam Drosera, waarvan er zelfs drie voorkomen in België en Nederland. Welke plant is dit?

Goed zo !


Voor deelnemers van het zeslandentornooi rugby telt enkel de eindwinst. Voor Italië, dat dit tornooi nog nooit kon winnen, gaat het er echter om niet alle wedstrijden te verliezen. Een land dat daarin slaagt krijgt immers een speciale, symbolische trofee. Niet alleen in het rugby, maar ook in andere sporten wordt deze Engelse bijnaam gegeven aan de ploeg die het laatste eindigt. Welke Engelse term is dat?

Goed zo !


De troetelnaam van dit automerk was “godin van de weg”, iets wat je met wat verbeelding kan horen in de naam. In andere landen heeft het minder flatterende bijnamen als strijkijzer of kikkerbek. Op de eerste dag na de release werden 12.000 orders voor de nieuwe auto geplaatst en aan het eind van de week was dit zelfs opgelopen tot 80.000, een aantal dat de fabriek voor grote productieproblemen plaatste. Hoe heette deze auto? We vragen naar het merk en het model.

Goed zo !

Quizvraag Strips 7462

In 2019 kwam een zoveelste spin-off van een bekende stripreeks uit. Enigma, het eerste album, gaat over de avonturen van een bekende professor tijdens de tweede wereldoorlog. Wij willen graag de titel van de reeks, tevens de naam van het hoofdpersonage?

Goed zo !

Quizvraag Kranten 7463

Groot-Brittannië telt heel wat zondagskranten. We zoeken de naam van een van hen. Hij wordt net als The Sunday Times tot de kwaliteitskranten gerekend. De krant behoort samen met zusterblad The Guardian tot de Guardian Media Group en heeft dus een links-liberaal profiel. Hoe heet deze krant met een oplage van ongeveer 450.000 exemplaren.

Goed zo !


Quizvraag Aardrijkskunde 7464

Door de talrijke fusies die plaatsvonden begin dit jaar kregen we enkele nieuwe gemeentes, Lievegem en Kruisem zijn er enkele van. Er zijn ook enkele gemeentes die fuseerden waarvan de oorspronkelijke naam niet meer is terug te vinden in de nieuwe naam. De gemeente die we zoeken bijvoorbeeld fuseerde met de veel grotere broer Deinze. Daardoor is de nieuwe fusiegemeente na Gent in oppervlakte de derde grootste gemeente van Oost-Vlaanderen. Wij willen graag weten welk gemeente fusioneerde met Deinze. Let op, we zoeken de naam van de hoofdgemeente.

Goed zo !

Quizvraag Films 7465

We zoeken een film uit 1994 die geregisseerd is door Michael Radford. Hij speelt zich af op het zonnige eiland Salina waar de verbannen Chileense dichter Pablo Neruda neerstrijkt. Lokale postbode Mario mag de vele brieven naar de dichter afleveren. Daardoor bouwen beiden een band op en leert de dichter postbode Mario na verloop van tijd de kneepjes van het dichten. De film won een BAFTA-award voor beste buitenlandse film. Wat is de titel van deze film?

Goed zo !