Vragen zonder Vlees quiz 3

Quizronde 2: Ronde 1

Organisatie quiz: Bosuilen. De dorstige laven

Aantal ronden: 9

Aantal vragen: 137

Moeilijkheid: 86.81 %

We zoeken een subgenre van fantasie of fictie. De term verwijst naar verhalen die zich afspelen in een tijd dat stoom nog de primaire krachtbron was. Het kan echter ook elementen van sciencefiction bevatten, zoals futuristische uitvindingen en machines, of echt bestaande machines (zoals computers) die in deze verhalen veel eerder worden uitgevonden dan in werkelijkheid. Welke term zoeken we?

Goed zo !
Pubquiz vraag Geneeskunde en lichaam 5883

Deze Oostenrijkse kinderarts leefde van 1874 tot 1929. In 1906 kwam hij tot de vaststelling dat sommige patiënten, die voordien al ingespoten waren met bijvoorbeeld het pokkenvaccin, bij een tweede injectie heviger reageerden. Samen met Bela Schick gaf hij deze reacties een naam, afkomstig van het Grieks voor 'anders' en 'reageren'. De term 'allergie' was geboren. Welke Oostenrijkse arts vond de term 'allergie' uit?

Goed zo !
Pubquiz vraag Sport 5884

In 1980, toen de Koude Oorlog op zijn hoogtepunt was, stonden de USA en de Sovjet-Unie tegenover elkaar in het ijshockey tijdens de Olympische Spelen in Lake Placid. Hoewel beide teams uit amateurs bestonden, speelden de Russen op een veel hoger niveau en stonden zij bekend als een dominante kracht binnen het ijshockey. De Verenigde Staten wonnen de wedstrijd echter tegen alle verwachtingen in met 4-3 en zouden later de gouden medaille winnen. Deze wedstrijd tegen de Russen ging de geschiedenis in onder een bijnaam. Het is die bijnaam die we van u willen weten. Liefst in het Engels, maar als u hem vertaalt naar het Nederlands, willen we dat ook wel goedkeuren.

Goed zo !
Pubquiz vraag Geschiedenis 5885

Deze generaal tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog had zich onderscheiden als held van de revolutie tijdens de veldslagen bij Fort Ticonderoga en bij Saratoga. Later in de oorlog, onder andere door zijn tegenstand tegen de alliantie met Frankrijk en persoonlijke financiële problemen keerde hij zich tegen de Amerikanen. Voor een bedrag van £ 20.000 sloot hij zich bij de Britten aan. Zijn landverraad zou hem verder niet zo veel opbrengen. De Britten vertrouwden hem nooit helemaal, en hij stief in 1801 als een arme en gebroken man. Zijn naam is in de Verenigde Staten tegenwoordig een synoniem voor landverrader. Hoe heet deze Amerikaanse militair?

Goed zo !
Pubquiz vraag Films 5886

Film uit 2014 van regisseur Josh Boone, met in de geslaagde hoofdrollen jongmensen Shailene Woodley en Ansel Elgort. Beiden leren elkaar kennen tijdens een praatgroepsessie voor kankerpatiënten. Wat volgt, is een mooi geacteerd en in beeld gebracht portret van twee jonge snaken die elkaar 'vinden' in diverse betekenissen van het woord. Gebaseerd op het gelijknamige boek van John Green, die voor de titel inspiratie vond in een passage uit Shakespeare's 'Julius Caesar'.

Goed zo !
Pubquiz vraag Zwitserland Bergen 5887
© Günter Seggebäing

Deze 3905 meter hoge berg bevindt zich op de grens van het Zwitserse kanton Graubünden en de Italiaanse provincie Sondrio. De berg maakt deel uit van het Bernina massief dat tot de Rätische Alpen behoort. Kenmerkend voor de berg zijn de drie bergkammen Kuffner, Bumiller en Zuppert aan de noordzijde die naar de subtoppen leiden. Aan deze zijde ligt ook de Persgletsjer, de belangrijkste aftakking van de Morteratschgletsjer. U vindt de naam van de berg ook terug in ‘Die weiße Hölle vom (puntje puntje puntje)’, een stomme film uit 1929 van Georg Wilhelm Pabst, met een jonge Leni Riefenstahl in één van de hoofdrollen. Het is ook deze film die verschillende keren vermeld wordt in Tarantino’s ‘Inglourious Basterds'. Welke berg zoeken wij?

Goed zo !
Pubquiz vraag Kunst 5888

Een vraag uit de lessen esthetica: bij deze schildertechniek maakt een schilder de omtrekken in een schilderij wazig. De techniek wordt het meest geassocieerd met Leonardo da Vinci.
Door deze techniek staan zijn onderwerpen, zoals de Mona Lisa, niet stil en gefixeerd voor de achtergrond, maar lijken deze te leven en te bewegen. De schilder bereikt het effect door verschillende transparante kleurlagen aan te brengen. Graag de naam van deze techniek, afgeleid van het Italiaanse woord voor 'verdampen'?

Goed zo !
Pubquiz vraag Auto 5889
© Darkone

Een automerk uit de voormalige Duitse Democratische Republiek. De merknaam, naar het gelijknamige kasteel bij Eisenach, was samen met Trabant en Barkas een onderdeel van Industrieverband Fahrzeugbau. De modellen 311, 312, 313 en 353 werden aangedreven door een driecilinder tweetaktmotor. Vanaf 1988 werd een door Volkswagen ontwikkelde viercilindermotor gebruikt in het model 1.3. Op 9 november 1989 viel de Berlijnse Muur en op 14 april 1991 werd de productie stopgezet. Welke automerk zoeken wij?

Goed zo !

Eén van de voornamere werken in de Russische literatuur is deze novelle van Aleksander Poesjkin uit 1836. Tegen de achtergrond van de Poegatsjov - opstand vertelt het in de ik vorm geschreven werk het relaas van de jonge edelman, Pjotr Grinjov, die samen met zijn geliefde Masja de slachtingen tijdens die opstand weet te ontvluchten. Het boek geniet grote waardering, onder meer door de bijzonder zorgvuldige historische benadering door de auteur. Graag de titel.

Goed zo !

Een nummer uit 1983. Het stond op de soundtrack van een bekende film uit datzelfde jaar. Ironisch genoeg was dat een film waar de veel bekendere broer van de gezochte zanger niet in acteerde, maar wel plaatsnam in de regisseursstoel. Wie is de uitvoerder?

Goed zo !