Vragen zonder Vlees quiz 3

Quizronde 3: Ronde 2

Organisatie quiz: Bosuilen. De dorstige laven

Aantal ronden: 9

Aantal vragen: 137

Moeilijkheid: 86.81 %

Tijdens zijn gesmaakte 'Great Continental Railway Journeys' maakte Michael Portillo graag en veelvuldig gebruik van de 'Continental Railway Guide'. Die gids werd in 1847 voor het eerst gepubliceerd door de man die er zijn naam aan gaf. De Britse heer in kwestie was een cartograaf, drukker en publicist die zich ging toeleggen op de uitgave van gedetailleerde reisgidsen en tijdstabellen voor treinreizen op het ganse Europese continent. Die eerste editie telde al zo'n 1.000 pagina's met naast een boel tijdstabellen ook een verwijzing naar allerhande hotels en andere toeristische wetenswaardigheden. Naam van die man en dus van de gelijknamige treingidsen.

Goed zo !
Pubquiz vraag Nobelprijs 5893

Een in 1843 geboren en in 1926 gestorven Italiaanse arts. Hij is vooral erg bekend geworden voor zijn onderzoek naar het centrale zenuwstelsel. Zo bedacht hij een methode om individuele neuronen zichtbaar te maken door het zenuwweefsel te kleuren met zilverchromaat. Allemaal knap, maar het allerbest kennen we de man natuurlijk voor zijn ontdekking van het cel-organel dat verantwoordelijk is voor de verwerking en sortering van eiwitten en enzymen. Hij won een nobelprijs in de geneeskunde. Naam van die Italiaanse arts?

Goed zo !

Deze Amerikaanse basketballer werd geboren in 1928. Hij speelde het grootste deel van zijn carrière voor de Boston Celtics, van 1950 tot 1963. Hij werd naast Bill Russell de belangrijkste speler in het team, dat aan het begin van de jaren vijftig en zestig de competitie domineerde. Hij won met z’n ploeg de kampioenschappen in 1957, 1959, 1960, 1961, 1962 en 1963. Hij werd verkozen tot MVP in 1957. De man was ook gekend voor zijn flashy stijl, en introduceerde verschillende bewegingen die we tegenwoordig in het basketbal voor vanzelfsprekend nemen. Hoe heet deze basketter uit de oude doos?

Goed zo !
Pubquiz vraag Romeinen 5895

We zoeken de naam van de Romeinse centurion die Jezus tijdens de kruisiging met een speer doorboorde. De man werd later heilig verklaard, en rond de speer ontstond nog een hele mythologie. Het wapen zou immers allerlei magische krachten bezitten, overgedragen door het bloed van Christus. Vandaar dat schrijvers de levensloop van deze Romein verder uitdachten en hem allerlei wonderen toedichten. De punt van zijn speer zou in de Sint Pietersbasiliek in Rome bewaard worden, maar is niet tentoongesteld. Fantasten vertellen graag dat de speerpunt ingemetseld zit in het standbeeld dat Lorenzo Bernini van deze centurion maakte. Hoe heet die Romein?

Goed zo !
Pubquiz vraag Acteurs 5905
© Alan Light

Deze man, levend van 1908 tot 2002, was een gevierd Amerikaans comedian en acteur. Naar verluidt is hij zowat de eerste echt grote Amerikaanse televisiester geweest, onder meer als 'host' van het begin jaren 1950 uitgezonden 'Texaco Star Theater'. In zijn 80 jaar durende carrière deed hij werk voor stomme films, toneel, radio, televisie en film. Een overzicht van z'n werk geven is nagenoeg onmogelijk, dus hou ik het bij een paar leuke weetjes: hij werd voor een Emmy genomineerd voor een rol in Beverly Hills 90210, Jennifer Aniston maakt melding van de man in de bewuste Friends - episode waarin Chandler geboeid aan de stoel van Rachel's bazin is gekluisterd én tijdens de zogenaamde 'First Golden Age' stond hij reeds bekend als 'Mr Television'. En u ziet hem op foto. Zijn naam.

Goed zo !
Pubquiz vraag Noorwegen 5906
© Rritvos

Noorse stad, die sedert de 19de eeuw genoegzaam 'Parijs van het noorden' wordt genoemd. Ze is de gerechtelijke zetel voor het noordelijk deel van het land en bevindt zich op zo'n 70 graden noorderbreedte.
Stadscentrum én luchthaven bevinden zich op een eiland, en u kan de stad kennen van interessante bezienswaardigheden als het Poolmuseum en vooral de beroemde Ijszeekathedraal die u op de foto ziet.

Goed zo !
Pubquiz vraag Japan 5907
© Paul Vlaar

De galerij van scharlakenrode 'torii' of poorten die u ziet vormt het beroemdste onderdeel van een shintoïstisch heiligdom in de Japanse stad Kioto. De tweedelige naam van het heiligdom verwijst enerzijds naar de stadswijk waar het gelegen is en anderzijds naar de godheid aan dewelke de schrijn is gewijd. Naam van die Japanse cultuurstek.

Goed zo !
Pubquiz vraag Eten en drinken 5908
© Ayack

Opgericht in 1815 door de broers Donald en Alexander Johnston is dit één van de beroemde Islay-whisky's. Het blijkt ook de enige te zijn die het Koninklijk Zegel van de 'Prince of Wales' mag dragen, naar verluidt omdat de prins nogal tuk is of was op de 15 jaar oude botteling. Erg bekend onder liefhebbers zijn daarnaast de 10-jarige botteling en de zeer gesmaakte 'Quarter cask'. Graag de naam van deze betrekkelijk turfige whisky?

Goed zo !
Pubquiz vraag Auteurs 5909
© Politics and Prose Bookstore

Het verhaal van de animatiefilm 'Epic' uit 2013 is losjes gebaseerd op het boek 'The leaf men' van de hand van een Amerikaanse schrijver en illustrator. Hij schreef meer dan vijftig kinderboeken waaronder het genoemde 'The leaf men', 'Rolie Polie Olie' en 'A day with Wilbur Robinson'. Voorts bedacht en creëerde hij concept art voor personages in zowel 'Toy Story' als 'A Bug's Life' én maakte hij samen met 'Ice Age' - bedenker Chris Wedge de animatiefilm 'Robots'. Ik kan u nog meegeven dat hij afstamt van een véél beroemdere auteur. Graag zijn naam.

Goed zo !