Vragen zonder Vlees quiz 3

Quizronde 9: Finaleronde

Organisatie quiz: Bosuilen. De dorstige laven

Aantal ronden: 9

Aantal vragen: 137

Moeilijkheid: 86.81 %

Uitleg ronde: Finaleronde: De finaleronde bestaat uit 15 thema’s van telkens 2 vragen. De A-vraag is gemakkelijk en levert u 1 punt op. De B-vraag is moeilijker, en levert u 2 punten op. U mag op alle vragen antwoorden, maar let wel: over de gehele ronde bekeken moet u 5 antwoorden verplicht open laten. Dat betekent dat deze ronde in totaal op maximum 40 punten kan gaan, namelijk 10 A-antwoorden + 15 B-antwoorden.

A. Er word bijna geen woord geuit in deze Amerikaanse horrorfilm uit 2018, geregisseerd door John Krasinski, die samen met zijn echtgenote Emily Blunt de hoofdrol speelt.
Het vredige bestaan van een familie wordt verstoord door een buitenaardse invasie. De aliens in kwestie zijn blind, maar hebben een zeer gevoelig gehoor en vallen alles aan wat geluid maakt. Wat is de misschien een beetje voor de hand liggende titel van deze prent van 2018?

Goed zo !

B. Avonturenfilm uit 2013, geschreven en geregisseerd door J. C. Chandor, met één acteur, Robert Redford, die slechts een paar zinnen debiteert. De film werd bekroond met een Golden Globe voor beste muziek. Hij vertelt het verhaal van een man die moet zien te overleven op de Indische Oceaan nadat zijn zeiljacht beschadigd is geraakt. Graag de naam van deze prent uit 2013?

Goed zo !

A. Nog niet uitgestorven, maar het scheelt niet veel: de Ambystoma mexicanum is een salamander uit de familie molsalamanders (Ambystomatidae). Het is een vrij grote soort die tot 30 centimeter lang wordt inclusief de staart. Het bekendst zijn de witte exemplaren die in gevangenschap worden gehouden. Het lichaam blijft de larvale kenmerken behouden maar het dier wordt wel geslachtsrijp. Hij heeft hierdoor een sterk visachtig lichaam met kleine poten en een grote zijdelings afgeplatte staart. Een van de meest prominente kenmerken zijn de opvallende, roodgekleurde kieuwen. Het dier leeft alleen in delen van Mexico en komt nergens anders in de natuur voor. Eind augustus 2009 waren er naar schatting niet meer dan 1200 exemplaren in het wild. Welk bijna uitgestorven dier zoeken we?

Goed zo !

B. De Equus ferus ferus was een wild paard dat in Oost-Europa voorkwam. Het paard kwam in kuddes voor in de Oerbossen van Polen en Oost-Europa, maar ze werden langzaam gevangen, gedomesticeerd en gekruist met andere paardenrassen. Het laatste beschreven exemplaar stierf in 1887 in gevangenschap in de dierentuin van München. Naam van dit uitgestorven paardenras?

Goed zo !

A. Deze Britse ‘Sir’ is bioloog en televisiemaker, geboren in 1926, en vooral bekend door zijn vele bekroonde BBC-natuurdocumentaires. Zijn meest invloedrijke documentaire is misschien wel 'Life on Earth' uit 1979. Dit werk bracht nog een flink aantal andere documentaires voort met 'Life' in de titel. Denk maar aan 'The private life of plants' uit 1994. Hoe heet dit Brits icoon?

Goed zo !
Pubquiz vraag Wetenschap 5997
© Campus Party Brasil

Deze Amerikaans-Aziatische futurist en theoretisch natuurkundige werd geboren in 1947. Hij is gespecialiseerd in de snaartheorie. Hij is hoogleraar Theoretische Natuurkunde aan de City College of New York. Hij is een graag geziene gast in vele televisieprogramma's en heeft een aantal bestsellers geschreven, zoals 'Physics of the Impossible' (2008), 'Physics of the Future' (2011) en 'The Future of the Mind' (2014). U ziet hem op de Powerpoint. Hoe heet deze wetenschapper?

Goed zo !
Pubquiz vraag Grotten 5998

A. Deelgemeente van Riemst, en dan bevinden we ons in het zuid-oosten van Belgisch Limburg, bezuiden Maastricht op de grens met Nederland. Bezienswaardig zijn onder meer de Sint-Hubertuskerk en de opgewaardeerde Smokkelmolen. De naam van de deelgemeente zou teruggaan op een vorm van 'bakaarde' en ze is bij ons, of toch bij mij, hoofdzakelijk bekend door de aanwezigheid van de intrigerende mergelgrotten. Welke deelgemeente van Riemst is dat?

Goed zo !
Pubquiz vraag Kastelen 5999
© Kleon3

B. Mergelgrotten spelen een hoofdrol in album nr. 126 van De Rode Ridder. De titel vermeldt de naam van een kasteeldomein, waarvan u de ruïne vindt op de Sint Pietersberg in Maastricht. Van het kasteel zijn slechts een deel van de noordelijke vleugel en de vervallen donjon overgebleven. Vanop die laatste hebt u een weids zicht over het Maasdal. Etymologisch zou de naam ook simpelweg 'hooggelegen burcht' betekenen. Graag de naam van dat kasteeldomein?

Goed zo !

A. Recent verscheen de nieuwe roman 'Wraakengel'. Van de hand van diezelfde Vlaamse auteur zijn ook 'Vel', 'Jungle' en debuut 'Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij'. Zijn naam?

Goed zo !

B. Kasteelromans waren naar verluidt het genre waarin deze schrijfster uitblonk. Marie Louise Ramé, in het Engelse St. Edmunds geboren in 1839, schreef onder een pseudoniem onder meer de werken 'Held in Bondage', 'Under two Flags' en het gekende 'A dog of Flanders'. Onder 'trivia' noteren we dat Louis Couperus haar wel was genegen en dat Sus en Wis - album 'Het dreigende dinges' bij diezelfde Vlaamse hond inspiratie vond. Onder welk pseudoniem was mevrouw Ramé actief?

Goed zo !
Pubquiz vraag Schilderij Napoleon 6002

A. Dit thema gaat over kunst die iets te maken heeft met Napoleon Bonaparte. Eerst de A-vraag. 'El tres de mayo en Madrid' ofwel 'Los fusilamientos' is een schilderij uit 1814. Het meet 268 x 347 centimeter en is te zien in het Prado. Het toont de executie van Spaanse burgers na de Madrileense opstand van 2 mei 1808 tegen de troepen van Napoleon. Welke Spaanse schilder maakte dit werk?

Goed zo !
Pubquiz vraag Schilderij Napoleon 6003

B. ‘De slag bij Waterloo’ is een schilderij uit 1824 dat – u raadt het nooit - de slag bij Waterloo uitbeeldt. Het bevindt zich in het Rijksmuseum te Amsterdam en is met zijn vijf bij acht meter het grootste schilderij van de collectie. Het toont een strijdtoneel met daarin centraal de hertog van Wellington. Op een brancard ligt prins Willem II die mee had gevochten. Een boodschapper te paard komt aan om het nieuws te melden dat de Pruisen nabij zijn om mee te strijden. De schilder is een Nederlander die leefde van 1779 tot 1853 en vooral roem vergaarde door zijn schilderijen van gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis, waaronder 'De prins van Oranje bij Quatre-bras op 15 juni 1815' uit 1817 en deze 'Slag bij Waterloo'. Naam van deze schilder?

Goed zo !
Pubquiz vraag Algemeen 6004
© Diliff

A. Stap binnen in de Long Room van de 18e-eeuwse Trinity College Library en je waant je meteen op de set van Star Wars. Deze boekenhal van 65 meter heeft een treffende gelijkenis met de archieven van de Jedi tempel uit ‘Attack of the clones’, de tweede Stars Wars-film. De bibliotheek herbergt vele bijzondere volumes, waaronder het bekende, rijk geïllustreerde Book of Kells, het manuscript van de eerste vier gospels van het Nieuwe Testament, daterend van het jaar 800. In welke Europese hoofdstad bevindt zich deze bib?

Goed zo !
Pubquiz vraag Geschiedenis 6005

B. Voor de B-vraag zoeken we de bibliotheek van een Hongaarse koning die regeerde van 1458 tot 1490. De bibliotheek was in haar tijd de meest uitgebreide bibliotheek ten noorden van de Alpen en in Italië werd ze alleen maar door de bibliotheek van het Vaticaan overtroffen. Na de dood van de koning bleef de bibliotheek nog enkele decennia bestaan. De troonopvolgers verwaarloosden de bibliotheek echter. Toen de Ottomanen Boeda in het jaar 1541 innamen, verdween de bibliotheek voor 150 jaar uit de geschiedenis en leefde alleen in het collectieve geheugen van de Hongaren verder. Wat men in het jaar 1686 bij de bevrijding van Boeda vond, waren slechts ruïnes. Hoe heet nu deze legendarische bibliotheek? Met de naam van die Hongaarse koning zijn wij ook tevreden.

Goed zo !
Pubquiz vraag Wielrennen 6006
© Pymouss

A. Kort, krachtig, makkelijk. Welke coureur van het team Arkéa-Samsic is huidige Frans kampioen wielrennen op de weg en wist zich tijdens de voorbij Tour de France (2019) geregeld in de kijker te rijden?

Goed zo !
Pubquiz vraag Wielrennen 6007
© Ludovic Péron

B. De man op de foto is een in '69 geboren voormalig Frans wielrenner. Hij reed tijdens zijn profcarrière wat ereplaatsen bij elkaar, en was verder vooral helper in dienst van Lemond en Duclos-Lassalle. Sinds 2013 is hij technisch directeur bij ASO en aldus de rechterhand van Preud'homme. Binnen die functie is hij ook de parcoursbouwer van de Tour de France. Zijn naam?

Goed zo !
Pubquiz vraag Mythologie 6008

A. Deze mythische wezens zouden volgens de verhalen kwaadaardige monsters zijn met een aanleg voor mechanica, die machines en meerbepaald vliegtuigen saboteren. In veel verhalen en films komen ook andere versies van deze beestjes voor. Zo ook bijvoorbeeld in een film uit 1984, waar het monsters zijn die ontstaan uit een ander wezen, de Mogwai. Wat is de naam van deze mythologische beestjes?

Goed zo !
Pubquiz vraag Reptielen 6009

B. Voor de B zoeken we een gevleugeld mythisch reptiel dat voorkomt in middeleeuwse verhalen. Het beest wordt meestal staand afgebeeld en lijkt op de normale Europese draak, maar er zijn verschillen. Zo heeft het gezochte beest maar twee poten, wat het meer op een vogel doet lijken. Het beest kan vuur spuwen en heeft een gevorkte staart of een slangenstaart. Het dier staat symbool voor jaloezie, oorlog en de duivel en komt veel voor in de heraldiek. Je zou dus kunnen zeggen dat de drie draken uit Game of Thrones eigenlijk geen draken zijn, maar wel het beest dat wij zoeken. Naam van dat mythologisch reptiel?

Goed zo !
Pubquiz vraag Filosofie 6010

A. Deze Oostenrijks-Britse filosoof leefde van 1889 tot 1951. Eén van zijn bekendste werken is de 'Tractatus Logico-Philosophicus' over de relatie tussen taal, denken en werkelijkheid. In dat werk vinden we ook de bekende uitspraak "Wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen." Welke filosoof?

Goed zo !
Pubquiz vraag Filosofie 6011

B. Deze Stoïcijnse filosoof leefde van ca. 280 v.Chr. tot ca. 207 v.Chr. Hij was een leerling van Cleanthes en werd later diens opvolger als het hoofd van de Stoïcijnse school. Hij wordt – naast Zeno van Citium – gezien als de tweede grote grondlegger van het Stoïcisme en staat aan de wieg van het succes van de Stoa als een van de meest invloedrijke filosofische bewegingen in de Helleense en Romeinse wereld in de eeuwen volgend op zijn leven. Hij schreef meer dan 700 werken, maar geen enkel van deze werken is overgeleverd. Enkel een klein aantal fragmenten, overgeleverd door latere auteurs zoals Cicero en Seneca, zijn bekend. Er wordt beweerd dat hij stierf tijdens een lachbui, nadat hij zijn ezel wijn te drinken had gegeven en door dit grappige tafereel zo hard moest lachen dat hij stierf aan een hartaanval. Welke filosoof zoeken we?

Goed zo !

A. Boxen, opbergkoffers, afvalbakken, wasmanden en de niet te versmaden nieuwe 'Handy +' - lijn met onder meer handige clips voor een optimale sluiting. Producten van een Frans bedrijf dat door de gelijknamige stichter in 1930 in Isère werd gestart als schoenzolenfabriek. Vandaag behoort het bedrijf tot een consortium dat ook Curver in z'n portefeuille heeft en dat wij toch vooral kennen van de genoemde huis-, tuin- en keukenboxen zoals de populaire en 'gevlochten' Nuance reeks waarvan u een voorbeeld ziet. Welke firma?

Goed zo !
Pubquiz vraag Boksen 6013
© Gage Skidmore

B. Van boxen naar boksen. Graag voor- en familienaam van deze in 1944 geboren voormalige Amerikaanse zwaargewicht-bokser. Vanwege zijn immense slagkracht staat hij gemeenzaam bekend als de 'hardest puncher in boxing history'. Hij scoorde een impressionante 68 knock-outs en verwierf veel terechte erkenning met een 15 ronden durend titelgevecht tegen Muhammad Ali op 29 september 1977 in Madison Square Garden, waarbij de man op punten verloor tegen een toch wankel geslagen Ali. Leuke etenswaardigheid: Stallone vroeg hem als parringpartner ter voorbereiding van Rocky III. Op aandringen van Stallone mepte hij eenmaal deftig op de maagstreek. Einde sparringsessie. Wie is die gewaardeerde bokser?

Goed zo !
Pubquiz vraag Games 6014

A. U ziet een foto uit een game, gemaakt in 2003 door Ubisoft voor de PC en een hele rist consoles. Het spel won verschillende Game of the Year-titels en kreeg nog een aantal vervolgen, alsook een filmversie in 2010. In het spel kan de speler gebruik maken van de 'Dagger of Time', een dolk waarmee je de tijd kan terugdraaien om zo uit netelige situaties te ontsnappen. Naam van deze reeks van games.

Goed zo !
Pubquiz vraag Games 6015

B. Avonturenspel ontwikkeld door Dontnod Entertainment en in 2015 uitgebracht door Square Enix. Het game gaat over Maxine Caulfield, een jonge studente fotografie die ontdekt dat ze de tijd kan terugdraaien. Dit laat haar toe om terug te komen op beslissingen die ze genomen heeft als deze een ongunstige uitkomst hebben. Ook het butterfly effect drukt zijn stempel op het game: een ogenschijnlijk onbelangrijke keuze kan later in het game grote gevolgen hebben. Het game werd in 5 afzonderlijke episodes uitgebracht, verspreid over 2015, en kreeg een sequel in 2018. Wat is de name van dit game?

Goed zo !

A. U hoort de 'theme song' uit de begingeneriek van een bekende Amerikaanse serie, afgeklokt op 7 seizoenen. Welke?

Goed zo !
Pubquiz vraag Netflix 6017

B. Eveneens 7 seizoenen werden ons geschonken van het goeie 'Orange is the new black'. Die reeks is gebaseerd op de autobiografie met dezelfde titel van een Amerikaanse vrouw die daarin haar wedervaren in de Amerikaanse petoet te boek stelt. Graag haar naam?

Goed zo !

A. Tijdens de route-over-binnenwegen die mijn vrouw en ik destijds geregeld aandeden om een instituut in Bonheiden te bezoeken passeerden wij zonder uitzondering langs dit danspaleis aan de Provinciebaan in het pittoreske Herselt. Bekend vooral vanwege de vrijgezellenavonden, telkens de 2de vrijdag van de maand. Allen daarheen. Naam van die discotheek?

Goed zo !

B. Als u onder meer houder bent van een American Express Platinum - kaart én u hebt een jaarlijks persoonlijk inkomen van minstens 180 000 euro, maakt u kans op deze 'invitation only' kaart van datzelfde American Express. Uiteraard met tal van voordelen eraan verbonden, en de kaart zelf is een leuk titanium hebbeding met erop gelaserde informatie. Wat is de officiële naam van deze 'black card' voor rijke medemensen?

Goed zo !