R1: OpwarmrondeR2: Ronde 1R3: Ronde 2R4: Ronde 3R5: AlfabetrondeR6: Ronde 4R7: FotorondeR8: Ronde 5R9: FinalerondeAndere quiz

Organisatie quiz: Bosuilen. De dorstige laven
Datum: 2019-08-23
Aantal ronden: 9
Aantal vragen: 137
Moeilijkheid quiz (100% = zeer moeilijk)
  • %
Quizvragen Economie 5950

Graag de naam van een Brits-Australische mijnbouwgroep. Het bedrijf is één van de grootste in z'n soort en haalt wereldwijd onder meer ijzererts, aluminium, koper en industriële mineralen op. De groep is vernoemd naar de gelijknamige river in Zuid-Spanje, waar in 1873 hun eerste kopermijn werd opgestart. Huidig CEO, for the record, is Jean Sébastien Jacques. Naam van dat mijnbouwbedrijf?

Toon de eerste letter
De eerste letter: R


Dit clipje uit de Simpsons is misschien een verwijzing naar een Japanse turner, geboren in 1950. Hij nam deel aan de Olympische Zomerspelen 1976. Tijdens zijn vloeroefening brak hij zijn knie maar hij turnde door en haalde met een gebroken knie een 9,5 op het paard met bogen en een 9,7 aan de ringen. Na het uitvoeren van een perfecte landing, zakte hij in elkaar van de pijn. Uiteindelijk won, mede dankzij zijn prestatie, Japan de gouden medaille met een voorsprong van 0,4 punten op de Sovjet-Unie. Graag de naam van deze Japanner?

Toon de eerste letter
De eerste letter: F


Wat is de bekendste merknaam waaronder de chemische verbinding 'polytetrafluoretheen' of PTFE op de markt komt? De in 1938 door Roy Plunkett ontdekte verbinding is een zogeheten thermoplast die wordt gevormd doordat de tot poeder verwerkte PTFE in een oven wordt gesinterd. Weggeeftip: een voorname toepassing vind je in de anti-aanbaklaag van uw favoriete Tefal-pan.

Toon de eerste letter
De eerste letter: T


Utah, Omaha, Gold en Juno waren vier van de vijf 'beaches' waar de landing in Normandië zich voltrok. We vernemen van u graag de naam van het vijfde strand, het meest oostelijke van de landingsstranden. Het was aan de Britten om hier met infanterie en pantsertuig aan wal te gaan.

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Begin 2019 kwam Netflix op de proppen met een wel heel speciale aflevering van de serie 'Black Mirror'. De kijker kreeg immers zelf de controle over hoe het verhaal verliep en eindigde. Het verhaal zelf gaat over Stefan, een mentaal labiele computerprogrammeur die een revolutionair computergame probeert te voltooien. Naargelang het verhaal vordert, daalt Stefan verder af in de waanzin en vervagen de grenzen tussen fictie en realiteit. De naam van de aflevering is eveneens de naam van het game dat Stefan probeert te programmeren. Welke naam is dat?

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Quizvragen Fauna 5955

Afgaande op de gezochte naam van deze familie van kleine zangvogels zou je er vooral in de zomer graag een paar in huis hebben. Wetenschappelijk heten ze 'conopophagidae' en ze vertoeven in Zuid- en Midden-Amerika. We onderscheiden onder meer de 'cayenne'-, de 'leisteengrijze' -, de 'rosse' - en de 'grijskeel'-variant. Voorts toonde genetisch onderzoek aan dat ook de 'mierpitta's' tot de familie behoren. Graag de naam van deze vogeltjes.

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Kwisvragen Strips 5956

Deze Belgische stripreeks verscheen van 1946 tot 1982 en is van de hand van de tekenaar Buth. De strip heeft zijn populariteit vooral te danken aan zijn verschijning van 1947 tot 1961 in de sporteditie van de krant 'Het volk' en van 1962 tot 1982 in ‘het Tourgazetje’, de afzonderlijke sportbijlage van die krant. In deze wielercartoons vertolkte de stripfiguur steeds de hoofdrol van professionele ronderenner. Deze cartoons werden doorgaans gekenmerkt door het spel ‘zoekt de muis’ met in elke gag een verborgen minuscuul muisje. Wat is de naam van deze stripreeks of (voornaam en naam) van het hoofdpersonage?

Toon de eerste letter
De eerste letter: T


Quizvragen Algemeen 5957

In Venetië, maar bv ook in Lyon, kan u lustig gebruik maken van een openbare waterbus. Bijzonder praktisch in de Italiaanse waterstad, daar de inplanting van ander openbaar vervoer om velerlei redenen nogal moeilijk ligt. Hoe heten die openbare busboten, de naam waarvan u kan vertalen als 'kleine stoomboot'?

Toon de eerste letter
De eerste letter: V


Deze vijfdelige boekenserie werd geschreven door Rick Riordan. Het eerste boek verscheen in Amerika in 2005 en de reeks eindigde in 2009. De boeken gaan over de avonturen van een Amerikaanse jongen die met zijn moeder en stiefvader in New York woont. In het eerste boek komt hij echter tot de vaststelling dat hij de zoon van Poseidon is, en dus een halfgod. De boekenserie werd ook verfilmd, met Logan Lerman in de hoofdrol. Wat is de naam van deze serie van boeken en films, die dikwijls gewoon wordt afgekort tot de voor- en achternaam van het personage? Met die voor- en achternaam zijn wij dus ook al tevreden.

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Volgende ronde

R1: OpwarmrondeR2: Ronde 1R3: Ronde 2R4: Ronde 3R5: AlfabetrondeR6: Ronde 4R7: FotorondeR8: Ronde 5R9: FinalerondeAndere quiz