Gemakkelijke pubquizvragen aardrijkskunde

477 resultaten

Pubquiz vraag Vlaggen Vietnam 6544

Uit welke 2 kleuren bestaat de vlag van Vietnam?

Goed zo !
Pubquiz vraag Aardrijkskunde 6535
© Vardion

In het westen en het oosten wordt Costa Rica resp. begrensd door de Stille Oceaan en de Caraïbische Zee. In het Zuid-Oosten grenst het aan Panama. Met welk land vormt het zijn noordelijke grens?

Goed zo !
Pubquiz vraag Japan 6529

Je zou ze de aboriginals van Japan kunnen noemen. Het is de oorspronkelijke bevolking van Noord-Honshu, Hokkaido, de Koerilen en Sachalin. De oudste nederzettingen op Hokkaido dateren van rond 18.000 v. Chr. Momenteel zijn ze nog met zo'n 16.000. In 1991 erkende de Japanse regering hen officieel als een autochtoon etnische minderheid in Japan. In 1997 accepteerde het Japans Parlement een wet ter bescherming van hun rechten en deze wet trad in werking in 1998. Wat is de benaming van deze oer-Japanners?

Goed zo !
Pubquiz vraag Meren Israël 6523

De Wet op de Terugkeer, een Israëlische wet uit 1950, stipuleert dat iedereen van Joodse afkomst het recht heeft zich in Israël te vestigen en het Israëlische staatsburgerschap te verkrijgen. Deze wet veroorzaakte een enorme bevolkingstoename in het land, waardoor extra watervoorziening noodzakelijk werd. Daarom werd het plan opgevat om water van een meer in het noordoosten naar andere delen van Israël te leiden d.m.v. de National Water Carrier. Dit meer wordt in de Bijbel meermaals vermeld, zij het onder verschillende namen. Jezus leefde namelijk een tijdlang in Kafarnaüm, aan de rand van dit meer. Welk meer? (er zijn 4 namen mogelijk)

Goed zo !
Pubquiz vraag Aardrijkskunde 6522
© Giustino

Deze rotskerken in het bergachtige noorden van Ethiopië maken deel uit van de Werelderfgoedlijst van Unesco en zijn een must voor de bezoekers van dit land. In de 13 de eeuw werden 11 monolithische kerken als heilige plaatsen uitgehouwen in de rotsen in opdracht van de koning. Eén ervan, de Bete Medhane Alem, is het grootste monolitisch gebouw ter wereld. Het bezit een mysterieus kruis dat als heilig relikwie wordt beschouwd. Bij welke stad bevinden zich deze rotskerken?

Goed zo !
Pubquiz vraag Hongarije 6516

In dit beeldenpark in Érd aan de rand van Boedapest staan standbeelden uit het communistische tijdperk. Deze beelden - van o.a. Lenin, Marx en Engels - stonden door de hele stad verspreid en zijn na de val van het communistische regime hiernaartoe gehaald. Het park is tegenwoordig een populaire toeristenattractie. Naam van dit park?

Goed zo !
Pubquiz vraag Eilanden 6502
© Johantheghost

De film The China syndrome was genoemd naar het hypothetische gegeven dat bij een meltdown van een kernreactor de kern dwars door de aarde zou smelten en aan de andere kant zou boven komen, en dat zou dan in China moeten zijn. Niet dus. Om te beginnen zou je minstens op het zuidelijk halfrond moeten uitkomen. Stel dat we vanhieruit (Geel Ten Aard) recht door de kern van de aarde naar de andere kant zouden kunnen gaan, dan zouden we in de Stille Oceaan uitkomen, in de buurt van een Nieuw-Zeelandse eilandengroep met een wel erg toepasselijke naam. Welke eilandengroep?

Goed zo !
Pubquiz vraag Rivieren China 6496
© Leruswing

De Huanghe is de tweede langste rivier van China en staat in de top 10 van langste rivieren ter wereld. De rivier is berucht om haar onstuimige loop en het grote sedimenttransport. Daar dankt de rivier dan ook haar naam aan. Die naam vinden we ook terug in een boek van Leo Pleysier over een tante non die voor de missies in China werkt. Wat is dan de Nederlandse naam van de Huanghe?

Goed zo !
Pubquiz vraag China Rusland Azië Bergen 6468

Het is een gebergte in Centraal-Azië, waar Rusland, China, Mongolië en Kazachstan bij elkaar komen. Het beslaat een groot gedeelte van de gelijknamige Russische deelrepubliek. In dit gebergte ontspringen de beide bronrivieren van de Ob, de Katoen en de Bieja. Het wordt beschouwd als één van de mooiste gebieden van Siberië. Welk gebergte?

Goed zo !
Pubquiz vraag Irak 6460

Onder het bewind van Saddam Hoessein werd dit een van de meest brute gevangenissen van Irak genoemd. Extreme vormen van martelingen en executies waren er toen aan de orde van de dag. In 2004 kwam de gevangenis in het nieuws toen het Amerikaanse leger foto's over de mensonterende behandeling van Iraakse gevangenen openbaar maakte. In welke voorstad van Bagdad bevond zich deze gevangenis?

Goed zo !
Pubquiz vraag Brazilië 6449

Dit beschermd natuurgebied van zowat 150.000 km² groot is het grootste draslandgebied ter wereld. Het ligt voor het overgrote deel in Brazilië, maar ook gedeeltelijk in Bolivia en Paraguay. Het gebied stroomt over in het regenseizoen, waardoor 80% ervan onder water komt te staan. Daardoor bevat het ’s werelds rijkste collectie aan waterplanten. Er wordt vermoed dat dit gebied het dichtste flora- en fauna-ecosysteem ter wereld heeft, meer nog dan het Amazone-regenwoud. Welk gebied?

Goed zo !
Pubquiz vraag Aardrijkskunde 6440
© Paul167

Havenstad in het zuidwesten van Cyprus. Stad met een grote archeologische waarde. Niet ver van de stad steekt de rots van Aphrodite uit de zee op. Belangrijkste bezienswaardigheden zijn o.a. de Tombes van de Koningen, het huis van Dyonisos en het oude fort aan de haven. Uiteraard moet je er ook de mascotte van de stad ontmoeten: de pelikaan. Door haar ligging legt deze stad een verbinding tussen het Oosten en het Westen. Dat is één van de redenen dat deze stad in 2017 is verkozen tot Culturele Hoofdstad van Europa. Welke stad op Cyprus?

Goed zo !
Pubquiz vraag Aardrijkskunde 6437
© Kattjosh

Wij hebben de Leeuw van Waterloo, de Nederlanders hebben deze piramide. Beide heuvels zijn kunstmatig aangelegd en hebben een link met Napoleon. De piramide ligt in de gemeente Woudenberg in de provincie Utrecht en werd in 1804 aangelegd door de soldaten van Napoleon. Tegen het eind van de vorige eeuw was hij ernstig in verval geraakt, maar nu is hij volledig gerestaureerd. Hoe heet dit bouwwerk?

Goed zo !
Pubquiz vraag Azië 6423

De naam van het land dat we zoeken ligt in Zuidoost-Azië. Het grenst in het noordwesten aan Bangladesh en het noordoosten aan India, in het noorden aan China, en in het oosten aan Laos en Thailand. In het zuidwesten heeft het een lange kustlijn met de Golf van Bengalen en de Andamanse Zee. Nu heet het Myanmar, maar onder welke naam stond dit land vroeger bekend?

Goed zo !
Pubquiz vraag Spanje 6407

Welke Spaanse stad wordt Donostia genoemd?

Goed zo !