Gemakkelijke pubquizvragen aardrijkskunde

485 resultaten

Pubquiz vraag Wereldoorlog 1 6983
© Asim Led

Van u vernemen we graag de naam van de hoofdstad en grootste stad van Bosnië en Herzegovina. De bevolking van de stad is voor 50 procent islamitisch en werd in 1461 gesticht door de Bosnische Ottomanen. In 1914 speelde de stad een belangrijke rol in de wereldgeschiedenis, door de moord op aartshertog Frans Ferdinand en zijn vrouw die hier gepleegd werd en die de Eerste Wereldoorlog inluidde.

Goed zo !
Pubquiz vraag Frankrijk 6963

Van u vernemen we graag de naam van een eiland en Frans overzees departement in Afrika ten oosten van Madagaskar en ten westen van Mauritius. Een oude benaming, die in 1848 werd afgeschaft, is Île Bourbon. Tot de opening van het Suezkanaal was het een belangrijke stop onderweg naar Oost-Indië. Omdat het een Frans departement is, maakt het deel uit van de Europese Unie.

Goed zo !
Pubquiz vraag Eilanden 6952

We zoeken de naam van een eiland in de Ierse Zee. Het is net als de Kanaaleilanden een Brits Kroonbezit. Het is geen onderdeel van het Verenigd Koninkrijk (al wordt het daar vaak mee geassocieerd), noch van de Europese Unie. Het staatshoofd is Elizabeth II. De naam van het eiland is afgeleid van de naam van de Keltische god van de zee. Het eiland is bekend om z’n moterraces, Marc Cavendish is afkomstig van dit eiland.

Goed zo !
Pubquiz vraag Frankrijk Wijn 6942
© Tubs

We zoeken een wijnstreek in Frankrijk gelegen op de linkeroever van de Rijn, die de grens met Duitsland vormt. In het westen ligt deze streek tegen de regio Lotharingen. Van het noorden naar het zuiden lopen door deze streek de Vogezen, een middelhoge bergketen. In het oosten strekt zich evenwijdig tussen de Vogezen en de Rijn, het Rijndal uit. Graag de naam van deze streek.

Goed zo !
Pubquiz vraag Rivieren 6932

De Grand Canyon is een zeer brede en diepe kloof in het noorden van de Amerikaanse staat Arizona. De extreme erosie (ongeveer 16 cm per 1000 jaar) werd mogelijk doordat het gebied waarin de kloof ligt steeds verder omhoog rees. De canyon is ongeveer 435 kilometer lang en heeft een breedte die varieert tussen 15 en 29 kilometer. Het gesteente dat nu bloot komt te liggen is volgens metingen circa 2 miljard jaar oud. Graag de naam van de rivier die door de canyon stroomt.

Goed zo !
Pubquiz vraag Bergen 6922
© Vadim Kurland

De hoogste berg gemeten vanaf de zeespiegel is zoals wellicht bekend Mount Everest met z’n 8848 meter. Maar… het is niet de hoogste berg gemeten vanaf het laagste punt aan de voet van een berg. Een slapende vulkaan op het eiland Hawaï heeft een totale hoogte van 10.203 meter, gemeten vanaf het laagste punt van zijn voet op de bodem van de Grote Oceaan. De vulkaan steekt 4207 meter boven de zeespiegel uit. Graag de naam van deze hoogste berg ter wereld.

Goed zo !
Pubquiz vraag Syrië 6891
© Zeledi

Deze Syrische stad werd in 2014 door IS uitgeroepen tot hoofdstad van het kalifaat, terwijl deze in 2017 terug werd ingenomen door de Syrische Democratische Strijdkrachten. Deze stad kennen we voornamelijk van de recente woelige geschiedenis maar heeft al een lange geschiedenis achter de rug die teruggaat tot 3000 V.C.

Goed zo !
Pubquiz vraag Rivieren 6850
© Kiefer

We zoeken de rivier die op 735m hoogte ontspringt op de Col du Busang in de Vogezen en 544km later uitmondt in de Rijn nabij Koblenz.

Goed zo !
Pubquiz vraag Zuid-Afrika 6848
© Andres de Wet

Deze Zuid-Afrikaanse stad ook Eikestad genoemd, huisvest één van de belangrijkste Afrikaanse universiteiten. Na Kaapstad, dat op een 50-tal kilometer ligt, is deze stad de oudste Europese nederzetting. In 2007 werd een gelijknamige Nederlandse tv-serie uitgezonden.

Goed zo !
Pubquiz vraag Eilanden 6845
© Bourrichon - fr:Bourrichon

We zoeken een archipel die het hele jaar door door toeristen gefrequenteerd wordt vanwege zijn milde klimaat en die uit 8 eilanden bestaat. De archipel draagt dezelfde naam als het grootste eiland, dat als hoofdstad Funchal heeft. De coördinaten zijn 32°45'0"NB, 17°0'0"WL

Goed zo !
Pubquiz vraag Iran 6844
© Uwe Dedering

De hoofdstad van de provincie Färs in Iran telt 1,5 miljoen inwoners en wordt ook de stad van rozen en nachtegalen genoemd. Ze ligt aan de voet van het Zagrosgbebergte en is de geboortestad van Qutb al-Din al-Shirazi, de eerste geleerde die de regenboog verklaarde. Welke stad zoeken we?

Goed zo !
Pubquiz vraag Bergen 6832

U hoeft geen genie te zijn om te weten dat Europa meerdere bergketens telt.We zoeken een halfcirkelvormige keten met een lengte van bijna 1500 kilometer en een breedte van 100 tot 350 km. De cirkel is open naar het westen en begint in het noorden bij de Donau ter hoogte van Bratislava. In het zuiden eindigt de keten bij de IJzeren Poort op de grens tussen Servië en Roemenië.

Goed zo !
Pubquiz vraag Aardrijkskunde 6814

De hoofdstad van Kazachstan kreeg op 22 maart 2019 een nieuwe naam en staat sindsdien als Noersoeltan op de kaart, verwijzend naar de voormalige president Noersoeltan Nazarbajev. Wat is de vorige, net iets bekendere naam?

Goed zo !
Pubquiz vraag Aardrijkskunde 6791
© Jayson De Leon

Welke stad vind u terug op onderstaande kaart? Het is sinds 1971 de hoofdstad van Bahrein en telt om en bij de 155 000 inwoners, ruwweg een vierde van de totale bevolking van het land.

Goed zo !
Pubquiz vraag Parken 6768

In het oosten van de Amerikaanse staat Californië, aan de flanken van de centrale Sierra Nevada ligt een natuurgebied met heel wat indrukwekkende valleien die door gletsjers zijn uitgesleten. De Half Dome en El Capitan zijn de bekendste rotsmassieven in het nationaal park. Graag de naam.

Goed zo !