Gemakkelijke pubquizvragen geschiedenis

425 resultaten

Pubquiz vraag Geschiedenis 7225
© Kenny Arne Lang Antonsen

Een pittige geschiedenisvraag: We zoeken een term uit het latijn voor een hoger gelegen plaats (meestal op een heuvel of plateau gelegen) waarvan de natuurlijke verdediging versterkt is door de mens ten tijde van de Kelten. De verdediging werd door de Kelten aangesterkt door stenen of aarden muren met houten dwarsbalken.

Goed zo !
Pubquiz vraag Eilanden Japan Wereldoorlog 2 7196

Operation Detachement was een Amerikaanse landingsoperatie in februari 1945. De Amerikanen moesten het gezochte eiland absoluut bemachtigen om daar een landingsbasis te voorzien. Welk Japans eiland zoeken we? Jullie kunnen het ook kennen van een pulitzerprijswinnende foto van Joe Rosenthal.

Goed zo !
Pubquiz vraag Wereldoorlog 2 7191

Wat is de naam van de benzine, waaraan een verdikkingsmiddel is toegevoegd, zodat het beter blijft kleven als de (brandende) spetters ergens tegenaan vliegen? Op die manier vat de onderlaag eerder vlam. Het verlaagt tegelijk de neiging van de benzine tot ontbranden en maakt de verbranding trager. De benzinesoort werd voor het eerst gebruikt tijdens de Slag om Overloon tijdens de Tweede Wereldoorlog. In Vierlingsbeek gooiden P38's van de Amerikaanse luchtmacht zogeheten brandbommen op Duitse stellingen.

Goed zo !
Pubquiz vraag Geschiedenis 7142
© Foreign and Commonwealth Office

De onderdrukking of zelfs de brutale genocide van bepaalde etnische groepen is helaas meermaals voorgekomen in onze wereldgeschiedenis. Armeniërs, Joden, Tutsi, noem maar op, allemaal bevolkingsgroepen die puur op basis van hun afkomst onderdrukt of uitgemoord werden. Jammer genoeg behoren dergelijke praktijken niet alleen tot het verre verleden: in een rapport van 27 augustus 2018 beschuldigde de Verenigde Naties de legerleiding van Myanmar van genocide, seksueel geweld en misdaden tegen de menselijkheid tegenover één bepaalde bevolkingsgroep. In de periode 2017-2018 vluchtten zowat 1 miljoen mensen voor het geweld naar buurland Bangladesh. De internationale verontwaardiging was groot. Er gingen zelfs stemmen op om de Nobelprijs voor de Vrede terug af te nemen van de politieke leider van Myanmar Aung San Suu Kyi. Alsof dat die mensen zou helpen. Welke bevolkingsgroep werd onderdrukt door het leger van Myanmar?

Goed zo !
Pubquiz vraag Wereldoorlog 2 Hitler NAZI 7141

Hitler liet onder andere “Olympia - Festival of Nations” uit 1938 maken. Een propagandafilm over de Olympische Spelen in Berlijn in 1936 gemaakt voor het Naziregime. De gelijke bejegening van rassen en volkeren stond niet echt hoog in het swastika vaandel. Toch konden ze niet anders dan verslag uit te brengen van de overwinning van de zwarte Jesse Owens op de Arische atleten. Ondanks de slechte reputatie van de Nazi’s liet Owens zich later ooit ontvallen dat hij in die paar weken in Duitsland beter behandeld was dan in 50 jaar in de USA, doelend op de discriminatie in zijn eigen thuisland. Het Olympisch dorp lag ongetwijfeld niet in Polen. Voor dergelijke propagandafilms hadden de Hitler vrienden een vaste huiscineaste. Wie was de in 1902 geboren cineaste van “Olympia-Festival of Nations”, waarvan we hier een foto zien en andere promo filmpjes van de NSDAP.

Goed zo !
Pubquiz vraag Geschiedenis 7120

Vredesakkoorden zijn doorgaans geen lang leven beschoren. Zo was de ambitie torenhoog in 1978 toen de respectieve presidenten Carter, Sadat en Begin met hun handtekening het Israëlisch – Arabisch conflict definitief uit de wereld zouden helpen na de Zesdaagse oorlog van 67 en de Yom Kippoer oorlog van 73 die uiteindelijk telkens in het voordeel van Israël waren beslecht. Onder welke naam kennen we dit akkoord?

Goed zo !
Pubquiz vraag Geschiedenis 7072

Deze statistica en feministe is bekend geworden als de grondlegger van de moderne verpleegkunde. Tijdens de Krimoorlog trok ze vrijwillig naar Turkije om daar gewonde Britse soldaten te verzorgen. Daar kreeg ze ook haar bijnaam, the lady with the lamp, omdat ze vaak 's nachts met een lantaarn de ronde deed langs haar patiënten. Na haar terugkomst in Engeland richtte ze in 1856 een verpleegstersschool op in het St. Thomashospitaal in Londen. Wie is ‘the lady with the lamp’?

Goed zo !
Pubquiz vraag Geschiedenis 7063

We zoeken de naam van een burcht-gevangenis in Parijs, die bekend werd door de bestorming ervan op 14 juli 1789, die wordt beschouwd als het begin van de Franse Revolutie.

Goed zo !
Pubquiz vraag Geschiedenis 7057

We zoeken de stad waar het protest van Amerikaanse kolonisten tegen de Britse overheid op 16 december 1773 begon, het protest kreeg de bijnaam: 'Tea Party'. De stad kwam in 2013 opnieuw in de actualiteit vanwege een bomaanslag tijdens de marathon in die stad.

Goed zo !
Pubquiz vraag Keizers 7055

We zoeken de vijfde Romeinse keizer. De eerste vijf jaren van zijn keizerschap waren een gouden tijd voor Rome en het Rijk. Hij is vooral bekend voor zijn fanatieke christenvervolging en de wreedheden die hij tegen hen beging.

Goed zo !
Pubquiz vraag Eilanden Napoleon 7029

Na de nederlaag van Napoleon tegen Rusland in 1814, werd Napoleon Bonaparte verbannen naar een eiland. 10 maanden later ontsnapte hij van dit eiland en nam hij opnieuw de macht over Frankrijk. Om echter 100 dagen na de ontsnapping opnieuw een nederlaag te leiden in de slag van Waterloo. Wat is de naam van het eiland waarnaar Napoleon verbannen werd?

Goed zo !
Pubquiz vraag Nobelprijs 7001

Wie was tussen 1969–1974 kanselier van West-Duitsland? Hij werd de 4de bondskanselier van de Bondsrepubliek en de eerste sociaaldemocratische kanselier van Duitsland sinds 1930. Hij staat bekend vanwege zijn Ostpolitik en zordge voor een voorzichtige toenadering van de BRD tot de DDR, Oost-Europa en vooral de Sovjet-Unie. In 1971 ontving hij de Nobelprijs voor de Vrede.

Goed zo !
Pubquiz vraag Geschiedenis 6893
© Thomas Ihle

Reeds in de Myceense periode was dit een belangrijk cultuurcentrum. Dat blijkt uit de Ilias van Homerus (Menelaos en "de Schone" Helena) en wordt bevestigd door archeologische vondsten. Het was de hoofdstad van Laconië in het oude Griekenland en was eeuwenlang één van de belangrijkste poleis (stadstaten) van Griekenland. De stad lag in het noorden van de centrale Laconische vlakte op de Peloponnesos, op de rechteroever van de rivier de Eurotas.

Goed zo !
Pubquiz vraag Nobelprijs Zuid-Afrika 6800

Dat Nelson Mandela de Nobelprijs voor de vrede in ontvangst mocht nemen is hopelijk geen verrassing voor u. Hij kreeg deze samen met de toenmalige president die de apartheid afschafte en Zuid-Afrika omvormde tot een democratie waarbij de zwarte meerderheid stemrecht kreeg. Wat is de naam van dit lid van de Club van Rome?

Goed zo !
Pubquiz vraag Ontdekkingsreizigers 6794

Tijd voor wat geschiedenis. Voor deze vraag zijn we op zoek naar een Britse zeevaarder en cartograaf die leefde in de 18de eeuw en die bekend werd vanwege zijn drie ontdekkingstochten naar de Grote Oceaan. Z’n eerste reis deed hij met de HMS Endeavour, de tweede met de HMS Adventure en met zijn derde schip, tevens ook een van zijn kleinste, de HMS Discovery, ging hij opnieuw op ontdekking van 1776-1780. Wie zoeken we?

Goed zo !