Gemakkelijke pubquizvragen politiek

170 resultaten

A. De eerste term die we zoeken komt uit het grieks en betekent letterlijk “geen heerser”. De beweging wordt gekenmerkt door een streven naar een samenleving waarin mensen zonder een hogere authoriteit leven, waarin er dus geen centraal gezag is. Als politieke stroming ontstond het rond 1860, als een afsplitsing van socialisme.

Goed zo !
Pubquiz vraag Hongarije 4585

Het Europees Parlement heeft ingestemd met het activeren van de zwaarste strafprocedure tegen Hongarije. De ontwikkelingen in het voormalige Oostblokland vormen een “systemische bedreiging” voor de Europese waarden, vindt het parlement. De meerderheid was het eens met Judith Sargentini. Die concludeerde dat de Hongaarse regering al sinds 2010 maatregelen treft die de rechtsstaat en democratie uithollen. Zo worden de onafhankelijke media en academische wereld aan banden gelegd, hulporganisaties gedwarsboomd en onafhankelijke rechters vervangen door ‘vriendjes’ van de regering.

Wat is de naam van de premier van Hongarije?

Goed zo !

Wat is de naam van deze Nederlands politicus van GroenLinks? Sinds 2010 is hij Tweede Kamerlid voor GroenLinks en sinds 12 mei 2015 fractievoorzitter.

Goed zo !
Pubquiz vraag Frankrijk Presidenten 4405

Wat is de naam van de officiële residentie van de president van Frankrijk? Het gebouw ligt aan de rue du Faubourg Saint-Honoré, in het 8ste arrondisement van Parijs.

Goed zo !
Pubquiz vraag VN 4280

In december 2018 werd het "Marrakechpact" genoemd. N-VA besloot ervoor uit de regering te stappen, waardoor de regering viel. Maar wat is de officiële naam van het pact?

Goed zo !
extreem rechtse politicus Brazilië
© Wikipedia

Op 28 oktober 2018 won deze extreem rechtse politicus de presidentverkiezingen in Brazilië. Hij is sinds 1 januari 2019 de 38e president van Brazilië. Wat is zijn naam?

Goed zo !

Tot op de dag twee jaar geleden, op 13 oktober 2016, overleed de toenmalige koning van Thailand op 88-jarige leeftijd. In gans het land ging een rouwperiode van maar liefst één jaar van start. Deze koning, die ook de koninklijke naam Rama IX droeg, was tot voor zijn overlijden het langst regerende staatshoofd met ruim 70 jaar heerschappij. Sinds zijn dood draagt Queen Elizabeth II deze titel. Onder welke naam stond deze Thaise koning internationaal bekend?

Goed zo !

Deze Belgische politicus is in 2018 opgekomen op de lijst van sp.a. als lijsstrekker. Met een persoonlijke score van 10.059 voorkeurstemmen is hij de eerste allochtone burgemeester in Vlaamse centrumstad. Wie is de nieuwe burgemeester van Leuven?

Goed zo !
Pubquiz vraag Amerika Wapens 4076

We zoeken de naam van een Amerikaanse belangenorganisatie die zich van oorsprong inzette voor scherpschutterskunst voor militairen en meer recentelijk voor het recht van burgers om vuurwapens te mogen bezitten. Als gevolg van haar grote ledenaantal en sterke lobby is de groep een invloedrijke en machtige organisatie in de Verenigde Staten. De afkorting is voldoende.

Goed zo !
Pubquiz vraag Amerika 4073

Deze Amerikaan werd ondanks aantijgingen van seksueel wangedrag onder luid boegeroep benoemd tot opperrechter. Wat is zijn naam?

Goed zo !

We zijn op zoek naar een Russische marxistische revolutionair en theoreticus, Sovjet-politicus en de stichter en eerste leider van het Rode Leger. Zijn echte naam was Lev Bronstein en leefde van 1879 tot 1940. Hij maakte snel carrière binnen de Russische politiek maar zag zichzelf naar Mexico verbannen na een politieke nederlaag tegen Jozef Stalin. Twintig jaar later werd hij in hetzelfde Mexico dan ook met een ijsbijl gruwelijk om het leven gebracht. Hoe heette deze man?

Goed zo !
Pubquiz vraag Brazilië Presidenten 4023

Een beetje politiek. De dame die we zoeken is een Braziliaans politica die tussen 2011 en 2016 de 36ste en tevens de eerste vrouwelijke president van Brazilië was. Ze werd in 2016 na beschuldigingen van corruptie afgezet. Nu is huidig president Temer nog steeds daar aan de macht. Wat was de naam van deze politica? We zijn enkel op zoek naar de achternaam.

Goed zo !
Pubquiz vraag Zuid-Afrika Presidenten 3988

Medio december 2017 werd vice-president Cyril Ramaphosa gekozen tot nieuwe leider van het ANC. Daarmee werd hij ook de beoogd als nieuwe president van Zuid-Afrika. Welke president trad af wegens beschuldigingen van corruptie in 2018?

Goed zo !
Pubquiz vraag Ministers 3901

Deze Britse politicus was van 2016 tot 2018 minister van Buitenlandse Zaken en het Gemenebest. In juli 2018 is hij afgetreden als minister. Hij zei niet te kunnen leven met het brexitvoorstel van premier Theresa May dat hij in het weekend al had afgedaan als "een grote drol". Wat is zijn naam?

Goed zo !
Pubquiz vraag Zuid-Afrika 3897

Deze Zuid-Afrikaans activiste overleed op 2 april 2018. Ze was de vrouw van president en dissident Nelson Mandela. Tijdens dat haar man gevangen zat, zette zij de strijd tegen de apartheid buiten de gevangenismuren voort, waardoor ze bij de zwarte bevolking van Zuid-Afrika zeer populair werd. Wat was haar voornaam?

Goed zo !