Pubquizvragen aardrijkskunde

677 resultaten

Fantastic Beasts and Where to Find Them: The Crimes of Grindelwald kwam eerder dit jaar (2018) in de cinemazalen. Vreemde naam, die Grindelwald. Maar hij bestond wel al. Het is namelijk een plaatsje aan de voet van een 4.158m hoge berg in de Berner Alpen. De hoogste van een trio bergen daar, met ook de bekende Eiger en de Mönch. Het Joch van deze berg, dat ook perfect past in dit blokje, ligt dan weer tussen de Mönch en onze berg, en kan u bereiken per tandradbaan en per trein. Meteen het hoogst gelegen treinstation van Europa. Maar welke berg is de moeder van het Joch?

Goed zo !

We blijven nog wat in de VS met deze stad van ongeveer 100.000 inwoners in de Amerikaanse staat Michigan. ‘No big deal’ voor de modale niet-Amerikaan. Maar de stad staat wel al een tijdje model voor heel wat van de problemen van de VS. Met de neergang van de auto-industrie, en specifiek van General Motors, namen de arbeidsplaatsen en ook de bevolking in de stad fel af; tegelijk namen armoede en misdaad fel toe. Zozeer zelfs dat volgens de FBI de stad de gevaarlijkste is van de VS onder steden met meer dan 100.000 inwoners. En dan moesten de problemen met de waterzuivering enkele jaren geleden nog komen, met massale loodvergiftiging tot gevolg. Klinkt dat enigszins bekend? Dan hebt u misschien de laatste documentaire van Michael Moore, Fahrenheit 11/9, gezien, waarin hij het ook over het vervuilde drinkwater in deze stad heeft. Niet verwonderlijk, want Moore startte zijn carrière als documentairemaker met Roger & Me, over de neergang van General Motors in deze stad. Sindsdien figureert zijn thuisstad in zowat al zijn documentaires. Welke Amerikaanse stad heeft dus haar bekendheid aan heel wat slechts te danken, en volgens zijn vele critici hoort Michael Moore daar ook bij?

Goed zo !

In lijstjes met top-reisbestemmingen buiten de grote landen duikt deze havenstad de jongste jaren wel heel vaak op. De Montenegrijnse stad van zo’n 23.000 inwoners, gelegen aan de gelijknamige baai, is tevens UNESCO-werelderfgoed en staat onder meer bekend om haar vele kerken, die u kan vinden in het goed bewaard gebleven Middeleeuwse stadscentrum, de Stari Grad. Wanneer je er passeert, beklim dan zeker ook eens de heuvel naar het fort van Sveti Ivan, van waaruit je dit prachtige uitzicht hebt. Welke stad of baai?

Goed zo !
Pubquiz vraag Zweden 4873

Meer plezier voor de klein mannen. Op 27 januari overleed de bedenker van enkele van de grootste labyrinten op aarde, Ingvar Kamprad. Wat die IKEA-doolhoven extra uitdagend maakt, is het gezelschap van kinderen. Ouders weten waarom. Om die reden creëerde de man aan de voorkant van zijn 412 woonwarenhuizen ook een speelhoekje. Zeg maar een ballenbad-plus. De naam van die speelhoek is ook de geboorteplaats van de jonge Kamprad, een streek in het Zuiden van Zweden. Je kan in de naam van dat zogeheten ‘landschap’ ook de Zweedse vertaling van ‘kleintjes-land’ lezen. Hoe heet deze vluchtroute voor winkelende ouders?

Goed zo !
Pubquiz vraag Oceaan 4828

In dit gebied tussen Florida, een bepaalde eilandengroep en Puerto Rico in het Westelijk deel van de Atlantische Oceaan zijn de vorige eeuwen veel vliegtuigen en schepen op geheimzinnige manier verdwenen of ten onder gegaan. Wat is de naam van deze mysterieuze plaats?

Goed zo !

In deze vraag zoeken we de naam van een groot, diep meer in Schotland. Het meer is 37 km lang en op z’n breedst 1,6 km. Dit meer bevat – naar verluidt – ook een mysterieus monster, waarvan het bestaan al wel op foto is vastgelegd, maar nog niet wetenschappelijk is gestaafd. Geef de naam van dit meer.

Goed zo !
Pubquiz vraag Kroatië 4809

Van de Berlijnse Muur tot de Muren van Babylon, en van de Klaagmuur tot die van Hoei. Beroemde muren te over. Wat is de naam van volgende muur?

“Oorspronkelijk was ik meer dan 7 kilometer lang, nu ben ik nog een mooie vijfenhalf. Vandaar mijn bijnaam: ‘De Europese Chinese Muur’. Ik ben gebouwd in de veertiende en vijftiende eeuw, als verdedigingswal tegen Venetië. Meesters uit Frankrijk, Dalmatië en Italië waren daarbij betrokken. Tot op vandaag bescherm ik de zoutpannen, een bron van rijkdom in deze streek/uithoek van Kroatië.”

Goed zo !
Pubquiz vraag Frankrijk Rivieren 4754

We volgen een Franse rivier langs enkele steden. Ik vernoem niet alle steden. We vertrekken in het plateau van Langres via Troyes, Rouen richting het kanaal onze rivier uitmondt bij ‘Le Havre’. De voornaamste zijrivieren zijn de Yonne, Marne en de Oise. Welke rivier?

Goed zo !
Pubquiz vraag Aardrijkskunde 4739

Een beetje geografie ver van huis. We zijn op zoek naar een land in het werelddeel Oceanië dat bestaat uit verschillende eilanden. De officiële landstaal is het Engels, en voor de nextlevel lijstjesblokkers: de hoofdstad is palikir. Welk land?

Goed zo !
Pubquiz vraag Bergen Afrika 4699

5A. Op eenzame hoogte staat dit bergmassief in het noordoosten van Tanzania. Het massief bestaat uit 3 stratovulkanen. Hoe heet dit bergmassief?

Goed zo !
Pubquiz vraag Aardrijkskunde 4693

3A. Een beetje kennis op middelbaar schoolniveau. We zoeken een kleincirkel rond de aarde op ongeveer 23,5° noorderbreedte. Ze markeert de hoogste breedte op het noordelijk halfrond waar de zon in het zenit kan staan, loodrecht boven het aardoppervlak. Dit gebeurt rond 21 juni, tijdens de zomerzonnewende, en markeert het begin van de noordelijke astronomische zomer. Wat is de naam van deze keerkring?

Goed zo !
Pubquiz vraag China 4667

C. Onze laatste gaat over de republiek China. En nee, hiermee bedoelen we niet de volksrepubliek China, maar het eiland dat we nu kennen als Taiwan en waar diezelfde volksrepubliek nog altijd gloeiend kwaad op is omdat ze zelfstandig zijn en blijven. De Portugezen die het eiland in 1593 ontdekten noemden het eerst Tapanga. Het eiland kende een lange en bewogen geschiedenis en zou pas aan het einde van de 2e wereldoorlog z’n huidige naam krijgen. De vorige naam klonk prachtig Portugees. Welke naam zoeken?

Goed zo !
Pubquiz vraag Azië Thailand 4666

B. Ook Thailand was bij de gelukkigen die hun naam aanpasten. Pas vanaf 1931 konden de inwoners zichzelf Thai noemen. De vorige naam leeft zelfs nog altijd voort in een aantal bij ons gekende begrippen.

Goed zo !
Pubquiz vraag Afrika 4665

A. Ons eerste land zou het meest bekend moet zijn. Onze eigenste oud-kolonie Kongo kreeg van 1971 tot 1997 een andere naam toebedeeld door wijlen president Mobutu. Hij wilde met die naamswijziging de Afrikaanse bewustwording uitdragen. Hoe heette Kongo in die jaren?

Goed zo !
Pubquiz vraag Italië 4647

De dorpen en het gelijknamige nationaal park zijn in 1997 opgenomen als werelderfgoed. Deze toeristische topper is te vinden langs de Italiaanse kust vlak bij La Spezia in Ligurië . Door de steile kust zijn ze erg moeilijk bereikbaar maar wel onderling verbonden dmv een wandelpad en een treinspoor. Dit Vernazza hier zou het meest pittoreske dorpje zijn ..

Goed zo !