Pubquizvragen algemeen

546 resultaten

Pubquiz vraag Algemeen 7090

Boyan Slat, geef toe de naam zal bij de meesten onder jullie niet onmiddellijk een belletje doen rinkelen maar toch kwam deze Nederlander met een Kroatische vader de voorbije jaren in het nieuws met een vrij simpele uitvinding. Aanleiding hiervoor was de confrontatie met de hoeveelheid plastic in zee tijdens een duiksessie in Griekenland. Hij begon met het ontwikkelen van een installatie met lange armen in de vorm van een V om het drijvende kunststofafval op te vangen door gebruik te maken van de natuurlijke stroming in de zee. Ook al ontwierp hij de installatie in 2012 toch duurde het nog tot 2016 vooraleer het eerste prototype werd geplaatst bij de kust van Scheveningen. Wat is de naam van de organisatie die hij oprichtte in 2013 om het idee verder te ontwikkelen en uiteindelijk te implementeren?

Goed zo !

Na ‘School Strikes 4 Climate’ en ‘Fridays for future’, die in augustus 2018 het daglicht zagen, riepen 2 Belgische studentes begin januari van dit jaar via sociale media op om elke donderdag te spijbelen en actie te voeren in Brussel. Hun namen zullen u ongetwijfeld de rest van uw leven als een trauma blijven achtervolgen. We zoeken echter niet de Belgische klimaatactivistes maar wel hun Zweedse voorbeeld die hier lijkt de solliciteren naar een rol in Scary Movie.

Goed zo !
Pubquiz vraag Algemeen 7087

De demonstratie van het nieuwe Tesla-model ging helemaal de mist in of was dit net een goede marketingstunt... Wat is de naam van deze nieuwe Tesla?

Goed zo !

Het is een jaarlijkse traditie in de VS waarbij iedereen van de high school of college samenkomt met de inwoners van de town. Dit gebeurt meestal aan het einde van september of begin oktober, om alumni en voormalige inwoners te verwelkomen bij terugkomst. Het is een meerdaags evenement waarbij de banquet of het gala centraal staat. Voor de rest bestaat het veelal uit een wedstrijd american football of soms een andere sport zoals basketbal, ijshockey of voetbal. Verder bestaat het evenement uit activiteiten voor studenten en alumni, een parade met een showband en de bekroning van een queen (en op veel scholen ook een king) hoe heet dit Amerikaans evenement?

Goed zo !
Pubquiz vraag Auto 7018

Dit is een Frans autoverhuurbedrijf opgericht in 1949 in Parijs. Het bedrijf is toonaangevend in de transportsector. Wij haalden bij het logo in beeld de letters weg. Van welk autoverhuurfirma zie je hier het logo?

Goed zo !
Pubquiz vraag Algemeen 7004

We zijn op zoek naar de bestuurder van een tram. Een synoniem voor trambestuurder dus. Voor de stripliefhebber kan dit geen moeilijke vraag zijn. Er bestaat namelijk een Suske en Wiske album met als titel het gezochte woord.

Goed zo !

Van u vernemen we graag de merknaam voor een elektrisch aangedreven voertuig dat is opgezet voor het vervoer van kinderen in het kader van de buitenschoolse opvang. Na een tragisch ongeval op 2 oktober 2018 in het Nederlandse Oss is tot nader order het gebruik van het vervoermiddel op de openbare weg in Nederland en in de Belgische gemeente Haacht verboden vanwege te grote veiligheidsrisico's.

Goed zo !
Pubquiz vraag Wiskunde 6967

Het getal pi is een wiskundige constante. Het getal is de verhouding tussen de omtrek en de diameter van een cirkel. Het symbool pi is de kleine letter uit het Griekse alfabet. Dit symbool werd door Engelse wiskundigen William Oughtred in 1647, en Isaac Barrow in 1664 al gebruikt als afkorting van het Griekse woord periphereia (= omtrek van een ronde vorm). Van u vernemen we graag de getalwaarde van pi afgerond op 6 (zes) cijfers na de komma.

Goed zo !
Pubquiz vraag Vliegtuigen 6936
© US Air Force / Ministerie van Defensie

België heeft uiteindelijk gekozen voor de F-35 Lightning II als opvolger voor onze F 16’s. De F 35 is een straaljager die voortgekomen is uit het Joint Strike Fighter-programma (JSF) van het Amerikaanse ministerie van defensie. Dit programma draaide uit op een confrontatie tussen de X-32 van Boeing en de X-35 van de fabrikant waar we naar op zoek zijn. Pas na de keuze voor de X-35 is de naam F-35 Lightning II gekozen. Graag de naam van de fabrikant.

Goed zo !

Van u vernemen we graag de naam van een voormalig medewerker van de Russische militaire inlichtingendienst GROe (Glavnoje Razvedyvatelnoje Oepravlenije) en tevens een voormalig dubbelspion. Op 4 maart 2018 werden hij en zijn dochter Joelia vergiftigd met het zenuwgas novitsjok. Vanaf 15 maart 2018 verbleven ze in kritieke toestand in het Salisbury District Hospital. Joelia werd op 10 april uit het ziekenhuis ontslagen. Hij zelf volgde op 18 mei 2018.

Goed zo !

Kim Kardashian, ook wel gekend door haar ‘ronde vormen’ werd op 15 januari opnieuw mama. Zij en Kanye West werden eerder al trotse ouders van North West (4) en Saint West (2). Hoe heet (voornaam) hun derde kindje die ze samen op de wereld brachten door een draagmoeder? Ik kan jullie meegeven dat het om een dochtertje gaat.

Goed zo !
Pubquiz vraag Algemeen 6916

Deze iconische gsm, gefabriceerd door de Finse fabrikant Nokia. Het model werd uitgebracht in het jaar 2000, er werden zo’n slordige 126 miljoen exemplaren van verkocht. Recent werd deze gsm terug op de markt gebracht maar in een vernieuwde versie. Het bekendste spelletje ‘Snake’ kon uiteraard niet ontbreken.

Goed zo !
Pubquiz vraag Algemeen 6912

We zijn op zoek naar de naam waarmee de Eskimo's van Groenland en Canada zichzelf aanduiden. Eskimo vinden ze een beledigende naam. De Eskimo's van Alaska worden Joepik (Engels Yupik) genoemd. De naam die we zoeken is het meervoud van een woord in het Inuktitut (taal van de Eskimo’s) dat mens of echte mens betekent.

Goed zo !
Pubquiz vraag Algemeen 6889

Wie zie je volgens de taalkundige uitdrukking bij het bereiken van de 50-jarige leeftijd? We zoeken zowel de uitdrukking voor de man als voor de vrouw.

Goed zo !
Pubquiz vraag Spanje Middeleeuwen 6884
© Wolfgang Pehlemann

Onder het thema geschiedenis & toerisme trekken we voor deze vraag naar Spanje. We zoeken de naam van het middeleeuws paleis en fort van de Moorse heersers van het koninkrijk Granada in Andalusië. Het complex, dat zich op een oppervlakte van maar liefst 140.000 m² uitspreidt, bevindt zich op een heuvelachtig plateau aan de zuidoostelijke grens van Granada.

Goed zo !