Pubquizvragen algemeen

546 resultaten

wapen De Nachtwacht

Op het schilderij 'De Nachtwacht' vind je onder andere dit Middeleeuwse wapen terug. Het is een houten stok met een ijzeren punt, met daaronder een bijl en een haak. Hoe heet dit wapen?

Goed zo !
straf bij piraten

Soms worden piraten voorgesteld als een bende vrolijke jongens, maar dat was niet altijd het geval. Een mogelijke straf voor iemand die iets mispeuterd had was om aan een touw onder het schip door getrokken te worden. Hoe heet deze bestraffing?

Goed zo !
grootste kasteel van Nederland

Dit monumentaal kasteel in het Utrechtse dorpje Haarzuilens is het grootste kasteel van Nederland. Het werd vanaf 1892 op de ruïne van het oude kasteel gebouwd in neogotische stijl. Wat is de naam van dit kasteel?

Goed zo !
Queen Elizabeth II

Op 8 september 2022 overleed koningin Elizabeth II. Ze was meer dan 70 jaar koningin van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Haar privésecretaris Edward Young werd als eerste op de hoogte gebracht via het plan dat in werking trad. Wat is de naam van dit plan?

Goed zo !
Black Lives Matter

2020 was niet alleen het jaar van corona, maar ook van Black Lives c. Deze beweging kwam er na de dood van een zwarte man in Minneapolis op 25 mei. Hoe heet hij?

Goed zo !
reisboeken

In deze toeristische ronde open we toepasselijk met een toeristische vraag. We zoeken een Australische uitgever van reisgidsen. Hun reisgidsen waren oorspronkelijk bedoeld voor rugzaktoeristen, maar zijn intussen bij een breder publiek bekend. Welke reisgids zoeken we? Op de foto zie je een voorbeeld, uiteraard zonder de naam.

Goed zo !
liefdadigheidsorganisatie

Welke liefdadigheidsorganisatie die zijn hoofdkwartier heeft in Inssbruck zet zich ervoor in om kinderen zonder ouders of in onveilige omstandigheden een veilige thuis en stabiele omstandigheden te bieden?

Goed zo !
gasleiding
© Samuel Bailey

We zoeken de nieuwe naam van de tweevoudige onderzeese pijpleiding voor het transport van Russisch aardgas door de Oostzee naar Duitsland. Door de energiecrisis van 2022 is deze vaak in het nieuws geweest. We zoeken niet de namen Oostzee-gasleiding of Baltische pijpleiding.

Goed zo !
kerncentrale Oekraïne
© Ralf1969

We zoeken de naam van de kerncentrale die ligt bij de stad Enerhodar op ongeveer vijftig kilometer van Zaporizja direct aan de rivier de Dnjepr en is Europa's grootste kerncentrale. De kwam vaak in het nieuws in 2022 door de aanwezigheid van de Russische troepen.

Goed zo !

Harry van Sussex & Meghan Markle zijn sinds jaar en dag van de meest besproken royals in Engeland, en dat is er sinds hun verhuis naar Noord-Amerika om meer afstand te nemen niet op verminderd. Ze hebben ondertussen twee kinderen, een zoon Archie en een dochter wiens naam ook de koosnaam is van Harry’s grootmoeder, de Queen. Wat is de naam van dit meisje?

Goed zo !
Amerikaanse illusionist

Dwars door de Chinese muur lopen, het vrijheidsbeeld in New York laten verdwijnen of ontsnappen uit Alcatraz. Het lijkt stuk voor stuk onmogelijk, maar deze Amerikaanse illusionist deed het allemaal. Wat is zijn artiestennaam, die hij naar alle waarschijnlijkheid ontleende aan de titel van een roman van Charles Dickens. In het rooster moet enkel de familienaam opgeschreven worden.

Goed zo !
ACAB

Graffiti kan heel kunstig en complex zijn, maar sommigen houden het liever wat eenvoudig. Een van de meest voorkomende zaken is het acroniem ACAB, afkomstig uit Engeland. Waar staat dit voor?

Goed zo !
polshorloge

In pre-mobiele tijden had je geen smartphone om de tijd af te lezen, en moest je je toevlucht zoeken tot een polshorloge. In de jaren 80 waren deze kleurrijke en betaalbare horloges erg populair bij kinderen en jongvolwassenen - zo populair dat je soms twee of drie horloges rond dezelfde pols kon spotten. Wat is de naam van dit horlogemerk, dat vandaag nog steeds een grote afzetmarkt heeft?

Goed zo !
stad Porsche

Het logo van Porsche is gekend door iedereen. Het is het wapen van de deelstaat Baden-Württemberg waar het hoofdkantoor van Porsche ligt. Welke stad staat op het logo van Porsche dat hier weggedaan is?

Goed zo !
Islamitische Staatsbeweging

IS-K is de officiële afdeling van de Islamitische Staatsbeweging die actief is in Afghanistan, en verantwoordelijk was voor een bloederige aanslag bij de luchthaven Kabul in augustus. De K van IS-K verwijst naar een Afghaanse provincie. Wat is de naam van deze provincie?

Goed zo !