Pubquizvragen economie

113 resultaten

Pubquiz vraag Economie 4020

We geven het niet graag toe, maar voor goedkoop water en wijn in te slaan rijden we al eens snel eens wat kilometers alom. Dit gebeurt vaak voor dit Frans hypermarktconcern met winkels over de hele wereld. Jullie zien hier het bewerkte logo. Welk hypermarktconcern zoeken we?

Goed zo !
Pubquiz vraag Oostenrijk Geld Munteenheden 3976

Wat is de munteenheid van Oostenrijk voor de invoering van de euro (in 2002)?

Goed zo !
Pubquiz vraag Economie 3676

We zoeken de naam van een bedrijf dat in 1991 werd opgericht. Het bedrijf richtte zich op financiële planning voor vermogens, nalatenschappen en pensioenen. Op eigen verzoek werd de bank op 15 juni 2016 failliet verklaard door de rechtbank van koophandel van Gent. Volgens de parlementaire onderzoekscommissie zijn hoofdaandeelhouder Jeroen Piqueur en het management verantwoordelijk voor het faillissement van de bank.

Goed zo !
Pubquiz vraag Economie 3639

Wat was de naam van deze ondernemer? Als eigenaresse van L'Oréal was ze de rijkste vrouw van Frankrijk en Europa en een van de rijkste mensen ter wereld. Ze overleed in september 2017.

Goed zo !
Pubquiz vraag Economie 3505

We zoeken de naam van een soort beleggingsfonds, ook wel Exchange Traded Fund genoemd, dat op de beurs verhandeld wordt. Het investeringsdoel van een dergelijk fonds is het zo nauwkeurig mogelijk volgen van een onderliggende beursindex met behulp van geautomatiseerde handelscomputers. Meestal doen deze indexbeleggingen het ook beter dan de traditionele beleggingsfondsen. Wat is de courante benaming voor een dergelijk beursindexfonds ?

Goed zo !
Pubquiz vraag Economie 3402

Reeks 5, voor 1 punt: De club ontstond in 1905 en telt nu afdelingen in zowat 160 landen. Hun doel is het samenbrengen van mensen uit de zakenwereld die humanitaire diensten verlenen, het bevorderen van hoge ethische standaarden in alle beroepen en het helpen bij het opbouwen van goodwill en vrede in de wereld. Hun motto is "Service above Self", waarmee wordt bedoeld: je eigenbelang ondergeschikt maken aan dat van de maatschappij. Mooie dure woorden! Er zijn afdelingen in Aalter, Deinze, Gent en godbetert zelfs in Lovendegem. Hun logo verraadt misschien iets meer ..

Goed zo !
Pubquiz vraag Economie 3376

We zoeken de naam van een financieel contract tussen twee partijen die zich verbinden om op een bepaald tijdstip een bepaalde hoeveelheid van een product of financieel instrument te verhandelen tegen een vooraf bepaalde prijs.

Goed zo !
Pubquiz vraag Economie 3261

Wat is de naam van de uit Amerika overgewaaide dag waarop traditiegetrouw de kerstaankopen worden begonnen? Dit is de dag na Thanksgiving.

Goed zo !
Pubquiz vraag Banken 3220

We zijn opzoek naar een Amerikaanse onderneming opgericht in 1851 in New York die gespecialiseerd is en het regelen van wereldwijde financiële dienstverlening en telegrafie. De bekendste dienst van hen is ongetwijfeld de mogelijkheid om geld te transfereren zonder tussenkomst van een bank. Naar welk bij fraudeurs geliefd bedrijf zoeken we hier?

Goed zo !
Pubquiz vraag Canada 3208

Op 15 februari 2017 werd in het Europees Parlement een omstreden vrijhandelsverdrag tussen Canada en de Europese Unie met een meerderheid goedgekeurd. Het belangrijkste doel van dit vrijhandelsakkoord is om de handel met Canada goedkoper en makkelijker te maken. Hoe heet dit vrijhandelsverdrag?

Goed zo !
Pubquiz vraag Economie 3205

We zien hier een foto van de Bocca della Verità en Rome. Het is vermoedelijk een onderdeel van een Romeinse fontein maar is nu een populaire toeristische attractie voornamelijk door de middeleeuwse legende die er achter schuilt. Als je jouw hand in deze mond van de waarheid steekt en tegelijk luidop een leugen uitspreekt dan zou volgens de legende je hand afgebeten worden. Een beetje spraaktechnologie avant-la-lettre dus. Over spraaktechnologie: wie waren alweer de Vlaamse pioniers op gebied van spraaktechnologie, die zich met hun bedrijf in het Flanders Language Valley vestigden, maar die beter niet hun hand in deze Bocca zouden steken gezien het risico op instant amputatie. Menig Vlaamse huisvader verloor heel wat spaarcentjes door te beleggen in het bedrijf van deze wonderboys, die in 2007 trouwens veroordeeld werden voor fraude. Wat was hun naam?

Goed zo !
Pubquiz vraag Beurs Aandelen 3142

In het kader van de zogenaamde ‘tax shift’ voerde België dit jaar een belasting van 33% in op meerwaarden op bepaalde financiële instrumenten, zoals beursgenoteerde aandelen, die door particulieren op korte termijn na aankoop opnieuw worden verkocht. Of dat een goede zaak is voor de Schatkist, valt te betwijfelen. De belasting leverde vooralsnog immers niet het verwachte resultaat op én deed de handel in aandelen in kleine bedrijven kelderen. De kans dat de belasting wordt afgeschaft, is daarom zeer reëel. Hoe wordt deze belasting van artikel 90, eerste lid, 13° van het Wetboek Inkomstenbelastingen in de volksmond genoemd?

Goed zo !
Pubquiz vraag Economie 3104

Dit Amerikaanse bedrijf, opgericht halverwege de 19de eeuw, was oorspronkelijk een telegrafiebedrijf. Tegenwoordig is het echter gespecialiseerd in financiële dienstverlening. Via het bedrijf kan je geld overmaken over de hele wereld zonder dat de ontvanger te traceren is. De betaling is ook niet terug te draaien. Geen wonder dat het bedrijf zeer bekend is bij fraudeurs. Hoe heet de onderneming?

Goed zo !
Pubquiz vraag Economie 2927

Voor deze vraag zoeken we het meer in de juridische en economische sector. We zijn op zoek naar de term voor een vormvrije schenking die geldig tot stand komt door de materiële overhandiging van het geschonken goed door de schenker aan de begiftigde. Komen hiervoor in aanmerking: cash geld, meubilair, juwelen, kunstvoorwerpen, … met andere woorden enkel welbepaalde materiële roerende goederen of goederen waarvan het recht in de titel is geïncorporeerd. strikt gezien is de opmaak van een schriftelijk document niet noodzakelijk Deze komt immers juridisch perfect rechtsgeldig tot stand door de loutere materiële overhandiging.

Goed zo !
Pubquiz vraag Geld Vietnam Munteenheden 2845

Wat is de munteenheid van Vietnam?

Goed zo !